PRIJATELJI ŽIVOTINJA UPOZORAVAJU

Hrvatski turizam zapostavio vegetarijance

03.08.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Udruga Prijatelji životinja upozorila je na slabu turističku ponudu u Hrvatskoj. Njihove kritike odnose se najviše na lošu ponudu hrane za vegetarijance

Iako je porast broja vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu zamjetan, Prijatelji životinja upozoravaju da se ponuda u Hrvatskoj nije nimalo prilagodila sve većem broju turista koji i na godišnjem odmoru razmišljaju o svojem utjecaju na planet te o etičnom i humanom načinu života.

'Hrvatska kao turistička zemlja i dalje zaboravlja da se među velikim brojem turista koji svoj godišnji odmor provode u Hrvatskoj krije nemali broj vegetarijanca. Oni od turističke ponude koju su platili očekuju i odgovarajuću ponudu u skladu s njihovim životnim stilom te da će, ako im takva ponuda bude uskraćena, svoj sljedeći godišnji odmor provesti negdje drugdje umjesto u Hrvatskoj', navode u udruzi.

Kako bi promijenili takvu situaciju, Prijatelji životinja odlučili su organizirati informativne štandove na kojima će održati degustacije veganske hrane kakvu turisti vegetarijanci, vegani, alergičari i oni koji žele barem povremeno pojesti bezmesni obrok očekuju na svojem godišnjem odmoru.

Čak 73 posto građana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova moći će izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.

Osim stranih turista koji traže vegetarijansku ponudu, u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana, koji također svoje godišnje odmore provode na hrvatskoj obali te su i oni zakinuti za kvalitetan odmor bez briga oko prehrane. Dane provode u potrazi za vegetarijanskim proizvodima i vegetarijanskom ugostiteljskom ponudom, što odmor čini veoma napornim i neugodnim te ih tjera da svoje odmore provedu izvan Hrvatske.