IZVOR ADRENALINA

Odmor do daske

30.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Niste tip za izležavanje na plaži i brčkanje u plićaku, a ljeto doživljavate kao jedinstvenu priliku da podignete razinu adrenalina. Na raspolaganju vam je niz uzbudljivih aktivnosti bez obzira volite li više zabavu na vodi, pod zemljom ili u zraku

Uz već poznate adrenalinske aktivnosti, svake se godine javljaju novi sportovi za ljubitelje pustolovine i uzbuđenja.

Upucajte svoje suparnike bojom

Tako, primjerice, sve više poklonika ima wakeboarding, morska varijanta bordanja na snijegu ili skateboardinga. Wakeboarding ima tri discipline - može se voziti iza broda, na liftovima za skijanje na vodi, ali i na daskama bez vezova. U Hrvatskoj postoji nekoliko liftova pogodnih za wakeboard, a prvi su otvoreni u Puntu na otoku Krku i Poreču.

Prirodna prostranstva u blizini gradova i turističkih središta izuzetno su pogodna za igranje paintballa, vjerojatno najrasprostranjenijeg ekstremnog grupnog sporta na svijetu. Poligoni za paintball postoje u mnogim gradovima Istre i kontinentalne Hrvatske, ali je sport sve zastupljeniji i u Dalmaciji i Lici. U netaknutim divljinama Like, u podnožju Velebita, nalazi se pustolovno-izletnički centar Rizvan City s terenom za paintball i šumskim pustolovnim parkom, jedinstvenim u Hrvatskoj.

Adrenalinski slobodni pad

U ljetnim mjesecima tradicionalno je popularan i bungee jumping, odnosno skakanje s elastičnim užetom zavezanim za most ili dizalicu. Neki su to iskustvo opisali i kao put u raj, no ne treba zaboraviti da su u rijetkim slučajevima moguće i nesreće.

Slobodni pad sa Šibenskog mosta

U Hrvatskoj su najpopularniji skokovi s Masleničkog i Šibenskog mosta. No bungee možete skakati i na drugim jadranskim lokacijama poput Zrća. Sa Šibenskog mosta, visokog 40 metara, skakali su poznati Hrvati, poput Miroslava Ćire Blaževića, plivača Duje Draganje te brojni glumci i osobe s malih ekrana. Nešto je viši Maslenički most, a skače se s konstrukcije na sredini mosta 56 metara udaljene od mora. U oba slučaja slobodni pad dug je oko 30 metara.

Kao jedan od prvih ekstremnih sportova u Hrvatskoj se pojavio rafting koji se u Dalmaciji nudi na Zrmanji, Krki i Cetini. Plovidba Krkom u gornjem dijelu nacionalnog parka moguća je zahvaljujući pritoci Butišnici koju kontrolira brana, a rafting je jedini način da upoznate ovaj netaknuti dio prirode. Samo je 12-metarski Bilušića Buk potrebno zaobići po obali.

Puno vitra i malo valova

Na moru je pak uzbuđenje najbolje uloviti s jedrom na dasci, koja ostavlja mogućnost da se istraže i najskrivenije uvale. Zbog pogodnog vjetra maestrala najpoznatija ljetna surfališta su Bol na Braču i Viganj na Pelješcu. Za juga se najčešće daska u Premanturi (kod Pule), Medulinu, Biogradu, Žnjanu (kod Splita), a za bure u Ližnjanu (kod Pule), Baškoj na Krku, Sabunikama (kod Zadra) i Povljima na Braču.

Ljubiteljima visina planine uz more pružaju vrhunske letačke uvjete za pustolovine zmajem ili parajedrilicom. Kao područja najvećih letačkih pustolovina preporučuju se Učka i Ćićarija u Istri, Gorski kotar, Velebit, Mosor, planine Dalmatinske zagore, poluotok Pelješac te otoci Krk, Brač i Hvar.

Sve spomenute planine i obronci odlični su i za ljubitelje brdskog biciklizma i planinarenja, a poseban ljetni izazov uspon je na vrh Biokova, Sv. Juru iznad Makarskog primorja. Iako je u njegovu podnožju možda i 40 stupnjeva, na vrhu treće najveće planine u Hrvatskoj temperatura pada na dvadesetak stupnjeva, a noći su hladne i vjetrovite. Mnogi planinari, posebno stranci, za to, nažalost, nisu bili spremni. U planinu su kretali neadekvatno odjeveni, bez vode i hrane, pa su one koji su imali sreću u nesreći promrzle i iscrpljene pronalazili spasioci.

Prekrasna planinska odredišta

Imotski maratonac Jerko Brečić je od Zagvozda do Sv. Jure stigao za 1 sat i 6 minuta

Sa Svetog Jure vidi se još jedno atraktivno planinsko odredište, najviši otočni vrh, Vidova gora na Braču. Blizu mora su čak tri planinska nacionalna parka - Sjeverni Velebit, Paklenica i Risnjak - pa se na malom prostoru nudi velik broj prirodnih atrakcija.

Ako vam je od planinskih vrhova draža njihova unutrašnjost, valja naglasiti da krško područje Hrvatske ima preko 8.500 špilja i jama, a više od pola ih je neistraženo i nepoznato. Neke su osvijetljene i imaju uređene staze, pa su dostupne i posjetiteljima bez speleološkog iskustva.

Posjetitelje u špilje mogu privući specifična flora i fauna te zaštićene vrste poput čovječje ribice i špiljske pijavice otkrivene u Lukinoj jami na Velebitu.

Podvodna arheologija

Posljednjih godina sve je popularnije i speleoronjenje. Mnoge speleološke ljepote, naime, mogu se otkriti tek kada se prerone prepreke.

Hrvatsko podmorje je pravi raj za ronioce

Klasično ronjenje u moru, osim za ljubitelje prirode, savršena je zabava i za fanove arheoloških nalazišta i brodskih olupina od antike do današnjih dana.

Istarsko podmorje posebno je popularno zbog svoje plitkoće, a najveća atrakcija je olupina austrougarskog broda Baron Gautsch nedaleko od Rovinja. Uz obale poluotoka mogu se pronaći i mnoge druge olupine domaćih, talijanskih i britanskih brodova.

Za ronioce koji vole istraživati podvodne zidove i grebene atraktivni su najsjeverniji otoci Kvarnera, dok su na srednjem Jadranu najpopularnije ronilačko odredište Kornati, gdje se uvijek može naći mirna lokacija zaklonjena od valova i vjetra. Veliki otoci srednje Dalmacije dobro su pokriveni ronilačkim centrima, posebno uz područja najzanimljivijih lokacija oko Čiova, južne obale Šolte, Brača i Hvara. Posebno mjesto na ovom području zauzima otok Vis, bogat atraktivnim ronilačkim lokacijama i brodskim olupinama, ali i špiljama poput one na Biševu.