BITKA ZA SVAKOG GOSTA

Kreativni sadržaji privlače turiste

19.07.2010 u 10:37

Bionic
Reading

S obzirom na to da sunce i more više nisu dovoljni za turistički uspjeh, sve je više programa koji goste privlače nečim novim i originalnim. Na Visu tako, primjerice, posjetitelji mogu lutati napuštenim vojnim tunelima, a u dalmatinskom zaleđu uživati u etno oazama netaknute prirode savršenima za brojne aktivnosti

Umjesto izležavanja na plaži, sve više gostiju ljeto želi provesti baveći se kvalitetnijim sadržajima poput uspinjanja po planinskim vrhuncima, spuštanja u krška okna ili podvodne rijeke. Popularne su i ture brdskim biciklističkim stazama ili vinskim putovima, a naša je obala ili područje u njezinoj neposrednoj blizini oaza za sve ljubitelje takvih aktivnosti. Svemu treba dodati i ponudu jedinstvene domaće hrane koja se ponegdje spravlja kao prije nekoliko stoljeća.

'No bullshit hollydays'

Turistička ponuda Visa odnedavna je obogaćena originalnim turama na kojima se mogu upoznati tajne otoka čiji je glavni adut to što je gotovo 50 godina bio izoliran od posjetitelja. Najveća jadranska baza nekadašnje jugoslavenske vojske prepuna je, naime, skrivenih labirinta, tunela, prokopa i spilja.

Vojna spilja bivše JNA na Visu

Procjenjuje se da na Visu ima oko 70 kilometara tunela i prokopa koje je bivša vojska gradila desetljećima i stvorila pravi podzemni labirint. U njima su bili smješteni oružje, gorivo, streljivo, podvodne mine, rakete i torpeda, a neki su služili i kao zapovjedna mjesta mornarice za cijeli Jadran te skrovišta za brodove i podmornice.

Tijekom tzv. military toura obilazi se i Titova spilja, najviši vrh Visa Hum i križ u čast poginulih engleskih vojnika, a u pauzi se degustira poznata viška pogača, domaće vino i rakija.

Osim 'vojnog' izleta, u 'no bullshit' ponudi agencije Visit su caving tour, discovery tour, trekking, posjet vinskim cestama, podrumima i gastronomiji, izvorni Vis, kajaking, ronjenje, biciklizam, penjanje, paragliding, team building programi i egzotična vjenčanja.

Military i caving izleti dio su tzv. 'special interest' turizma, za koje nisu bitne temperatura i doba godine što će Vis učiniti atraktivnim i izvan visoke sezone.

Slične ture mogu se doživjeti i u zaleđu Biokova, gdje vlasnik vrgoračkog Hotela Prvan i etno sela Kokorići organizira pješačenje stazom putopisca Alberta Fortisa, planinarenje, spuštanje u rudarska okna i podvodne rijeke, vožnje brdskim biciklističkim stazama i vinskim putovima te spuštanjem rijekom u drevnim lađama. Osim druženja u izvornom dalmatinskom ambijentu, gosti se mogu opustiti i berući jagode, grožđe ili jabuke.

Brojne aktivnosti Club Pakoštane privlače goste

Mnoštvom dodatnih programa pokušava se izdvojiti i apartmansko naselje Club Pakoštane koje svojim gostima pruža. jedinstveni smještaj u Hrvatskoj. Šarmantne kućice polinezijskog tipa koje proviruju iz borove šume savršeni su prostor za doživljaj prirode u njenom izvornom obliku: iskustvo gledanja zvukova i miješanja osjetila boja i mirisa neće vam ometati buka automobila, a ljetnu sparinu nećete ni osjetiti. Znaimljivo je da kućice nemaju električnu energiju, svijetlo i vodu, dok su putovi osvijetljeni malim rasvjetnim tijelima, a svaka kućica je unutar 200 metara od mora.

Uz jedrenje, streličarstvo, jutarnji aerobik, poslijepodnevni aqua aerobik, tenis, stolni tenis, odbojku na pijesku, boćanje, košarku, mali nogomet i kajak u Clubu Pakoštane gostima je na raspolaganju i tzv. mini club gdje se djeca mogu zabaviti uz nadzor animatora.

Za djecu je namijenjen i zabavni Aguapark, a odrasli posjetitelji Cluba Pakoštane mogu se zabaviti i skijanjem na vodi te vožnjom na 'banani' ili 'tubeu' koji stvara osjećaj poput rodea.

Eko-etno oaze

Turistički ruralni, etno-eko i rekreativni kompleks obitelji Škopljanac kod Lećevice nedaleko od Splita poznat je po borbama bikova, seoskoj olimpijadi i izboru najljepše djevojke Dalmatinske zagore u narodnim nošnjama za vrijeme 'Ivanjske noći'. Kompleks se prostire na površini od čak 300 tisuća četvornih metara, u čijem je središtu obnovljeno dalmatinsko selo sa 20 kuća. Osim navedenog programa, gosti mogu poslušati sviranje na guslama i diplama te pjevanje gange, rere, ojkavice, treskavice, suke i ostalih napjeva Dalmatinske zagore.

U podnožju Velebita nalazi se izletnički centar Rizvan City koji gostima nudi adrenalinske avanture

Jedinstveno izletište pojavilo se i u zaleđu Šibenika, gdje je otvoren prvi hrvatski etnoland Dalmati. U Pakovom Selu gosti u okviru upoznavanja s običajima i tradicijom tog kraja mogu posjetiti autentičnu staru dalmatinsku kuću, prostor za životinje, guvno i radionice starih zanata.

Ljubiteljima kauboja i Indijanaca namijenjen je Winnetouland, jedinstveni europski turistički projekt uređen u zaštićenom parku prirode Baraćeve spilje kod Rakovice, naslonjenom na Nacionalni park Plitvička jezera. Dvadesetak vigvama raspoređenih u malo i veliko indijansko selu u čijem središtu gori logorska vatra, a nedaleko je totem. Mističnost parku oko kojeg se nalazi šumica i potok daju detalji poput skalpova, životinjskih lubanja i krzna izloženih ispred vigvama. Jedan je šator pretvoren u mali muzej Jadran filma u kojem su predstavljeni rekviziti korišteni u filmu o slavnom indijanskom poglavici, koji je sniman i na ovom području.

U netaknutim divljinama Like, u podnožju Velebita, nalazi se pustolovno izletnički centar Rizvan City, s jedinstvenom paintball terenom i šumskim pustolovnim parkom jedinstvenim u Hrvatskoj. Uz adrenalinske sadržaje, u Rizvan Cityju osoblje agencije Adria Velebitica organizira speleo pustolovine, pješačenje i džip safarije na Velebitu, absailing ili spuštanje konopom niz stijenu, kanu Zrmanjom te izlete u tri obližnja nacionalna parka, dolinu Gacke ili utočište medvjeda u Kutarevu.