POVOLJNIJI OD KONKURENCIJE

Dan na plaži najjeftiniji je u Hrvatskoj

01.07.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Talijansko udruženje za zaštitu potrošača Codacons usporedilo je cijene dana provedenog na plaži u nekoliko mediteranskih zemalja, a kao mjerilo su uzeli cijene dvije ležaljke, suncobrana, dvije boce vode i dva sendviča. Pokazalo se da turisti najpovoljnije prolaze u Hrvatskoj, a najskuplje u Francuskoj

Iako je cijena ležaljki, suncobrana, sokova i sendviča na našim plažama daleko od povoljne i za mnoge predstavlja pravi luksuz, brojke pokazuju da smo povoljniji od drugih europskih zemalja.

Najviše cijene ponude na plažama imaju Talijani, gdje će dvije osobe za spomenute troškove morati izdvojiti ok 35 eura. No, još je skuplja Francuska gdje dan na plaži za dvoje stoji 40 eura, dok se za taj isti paket u Hrvatskoj plaća dvostruko manje, 20 eura, piše Novi list

Na drugom mjestu po skupoći je Njemačka sa 36,5 eura. U skupljim varijantama ta se cijena penje na 50 eura. U Grčkoj se za isti paket plaća 22 eura po danu, Španjolskoj 24, a Turskoj 25.

Može se zaključiti da je ponuda povoljnija kod nas neko god nekih konkurenata koji su na glasu kao jeftinije destinacije. No, ne treba zaboraviti da je u Grčkoj hrana jeftinija te da se uz dvije ležaljke i suncobrana tamo mogu dobiti dvije vode i dva sendviča već za 16 eura, ali i da Turci goste privlače vrlo jeftinim all inclusive aranžmanima, što znači da gosti izvan plaćenog aranžmana ne moraju plaćati ništa jer su u cijenu uračunate konzumacija jela i pića, kao i ležaljke na plaži.

U Grčkoj se ležaljke po danu plaćaju od četiri do šest eura, u španjolskom Sitgesu gost suncobran po danu plaća oko pet eura, a ležaljke šest, dok u Italiji ležaljka košta između osam i 12 eura, a suncobran tri do osam.

Na većini hrvatskih plaža najam ležaljke stoji oko 25 kuna, a suncobrana 20, a ta se cijena penje i do 50 kuna, ovisno o lokaciji.

Ove će godine, čak i više nego lani kada je Hrvatska od turizma prihodovala milijardu eura manje, gosti gledati na svaki euro. Da će se trošiti manje, pokazuje i nedavno istraživanje koje je u 16 europskih zemalja provela agencija GfK i prema kojem će petina onih koji se, unatoč svemu odluče otići na odmor, potrošiti ukupno do 500 eura. Oko trećine ispitanika će na odmor potrošiti maksimalno tisuću eura po osobi, dok će tek jedan od deset ispitanih trošit će između jedne i dvije tisuće eura.