LJETOVANJE U HRVATSKOJ

Plaže za svačiji ukus

01.07.2010 u 07:17

Bionic
Reading

Hrvatska obala ovo je ljeto u svjetskim medijima opisana kao top destinacija. Razlog nije samo dobar omjer cijene i kvalitete, nego i predivne plaže na kojima svatko može pronaći mjesto za kupanje po svom guštu – bez obzira na to traži li provod, romantiku ili miran odmor u krugu obitelji

Dobre ocjene u stranim medijima ove se godine prvenstveno mogu zahvaliti kvalitetnom zabavnom sadržaju, pa je, po mišljenju britanskog Guardiana, Hrvatska navedena kao odlična zamjena za Ibizu. No, na više od 1.700 kilometara obale, uz vrući provod, sve je više odlično uređenih plaža s bogatim sadržajima za najmlađe ili mjesta za slaganje kula u pijesku poput Zlatnog rata koji je, po Daily Telegraphu, najljepša plaža u Europi.

Romantična odredišta


Brački Zlatni rat raj je za ljubitelje jedrenja na dasci i jedna od najljepših plaža na našoj obali
Zlatni rat na Braču - najpoznatija hrvatska plaža i navodno jedina na svijetu okomito postavljena u odnosu na obalu. Specifična je i po tome što pod utjecajem vjetra i morskih struja često mijenja oblik i položaj. Osim kupanja i pokazivanja bikinija ili bicepsa, vrijeme ovdje možete kratiti jedrenjem i skijanjem na vodi.

Šunj na Lopudu
- oko kilometar udaljen od mjesta Lopud, šetnja do Šunja vodi kroz samo srce otoka, pokraj groblja i crkvice na obroncima plaže. Zbog dvaju manjih restorana i odličnog položaja, vole je i nautičari.

Divlje uvale Visa i Kornata
- jedna od posebnosti hrvatske obale niz je malih skrivenih mjesta do kojih se može doći jedino napornim spuštanjem niz strme litice ili brodom. Riječ je uglavnom o uvalama na otocima poput Stinive, Stončice, Milne i Srebrne na Visu, a slično je i s mjestima na Kornatima, gdje bez mnogo truda možete pronaći mjesto na kojem ćete doslovno biti sami s morem.

Saharun na Dugom otoku
– sitni bijeli pijesak moru na ovom mjestu nedaleko Božave daje jedinstvenu tirkiznu plavo boju. U blizini je i borova šumica, iz koje možete promatrati otvoreno more. No, iako gotovo uvijek bistro, otvoreno more ponekad na plažu donese trave, alge, ali i ljudski otpad.


Na Saharunu sitni bijeli pijesak daje moru tirkizno plavu boju
Kamenjak kod Pule – rt u parku prirode nekoliko kilometara od zadnjih kuća ili vikendica. Ravne stijene nude najbolje što se u Istri od mora može dobiti. Pravo mjesto za ljubitelje jednostavnosti, mora i prirode.

Obiteljske oaze

Usamljena plaža kod Rovinja
– još jedno mjesto koje je kao nekoliko najboljih na jadranskoj obali izdvojio britanski Telegraph. Na samo petnaestak minuta šetnje od Rovinja ovo mjesto utočište je za sve željne netaknute prirode i romantičnih druženja. Nudi i pregršt sadržaja te predivan pogled na Rovinj.

Kraljičina plaža, Nin – privlačno turističko mjesto posebno zanimljivo djeci zbog plitkih i pjeskovitih uvala. Svjetske je medije ova plaža oborila s nogu zbog posebnog pogleda na Velebit s kojega povjetarac ublažava sparinu, a pogodan je i za wind-surfere i starije kupače. U blizini je i ljekovito blato pogodno za reumatske i kožne tegobe.

Rajska plaža u Loparu na Rabu
– najveća i najfotografiranija pješčano-šljunčana plaža nakon Zlatnog rata idealno je mjesto za djecu i one koji nisu vični plivanju jer do dubljeg mora treba pregaziti gotovo 500 metara. Duga oko 1.500 metara, smještena je u centru mjesta Lopar, a u blizini su hotel i autokamp. Jedina zamjerka joj je gužva, posebno u špici sezone.

Punta Rata u Brelima
– šljunčana plaža, svojstvena makarskoj rivijeri, već godinama slovi kao najuređenija plaža u Hrvatskoj, a po nekima i u Europi. Kao i ostale obilježene plavom zastavicom, ima spasilačku službu, tuševe, prvu pomoć, rampu za invalide te niz kafića i restorana. Za one koji uz sunce i more žele uživati u hladu, uz plažu je borova šuma, a nezaboravan je i pogled na planinu Biokovo.

Gradska plaža Crikvenica
– potpuno opremljena plaža na kojoj se djecu mirne duše može ostaviti da se zabavljaju dok vi u obližnjem kafiću ispijate kavu. Iako je jedna od rijetkih na kojoj se plaća ulaz, posebno je popularna među Zagrepčanima koji do nje iz centra metropole stignu za tek nešto više od sat vremena vožnje.

Zabava


Garden festival u Petrčanima najbolji europski festival prema izboru britanskih medija
Zrće na Pagu – glavni razlog što se Hrvatska u ljetnim mjesecima počela uspoređivati s Ibizom. U klubovima i kafićima zabavu se na Zrću već godinama može pronaći u svako doba dana, a tulumi se pojačavaju preko vikenda kada na Zrće, smješteno između Novalje i Gajca, dolazi mnoštvo mladih iz drugih ljetovališta, ali i unutrašnjosti.

Petrčani – iako je Zrće razvikanije, Petrčani će zahvaljujući Garden festivalu i Soundwave festivalu u srpnju te Electric elephantu krajem kolovoza biti centar glazbenih događanja na obali. Osim na plaži koja je s tri strane okružena morem, zabava će se održavati i na brodu Argonaut koji će od Petrčana u vrijeme festivala ploviti do kluba Garden u Zadru.

Kamenice kraj Komiže
– kupalište pod strmom liticom desetak minuta hoda od centra Komiže. Do prije nekoliko godina, plaža za mještane željne osame postala je popularno okupljalište kada je grupa mladih u šumi iznad mora podigla divlji kamp. Priručna točionica pića vremenom je prerasla u noćni klub i pravi magnet za glazbenike i goste iz cijelog svijeta.

Banje, Dubrovnik
– na jednoj od najljepših plaža južnog Jadrana, s pogledom na zidine Dubrovnika, možete uživati u koktelima i restoranu s morskim specijalitetima. Pravo mjesto za ljubitelje skupljeg druženja i laganijeg plesa s tu i tamo kojim partijem.

Bačvice
– kultna splitska plaža najpoznatija je po piciginu, sportu koji je tu i izmišljen, ali i po zabavi. Mjesto okupljanja zabave željnih Splićana u ljetnim mjesecima postane i zabavište njihovih gostiju. Ljetni će provod biti okrunjen 6. i 7. kolovoza kada se održava Enter festival na koji je dolazak najavilo tridesetak DJ-eva.