PUTOVANJE NA MUNDIJAL 2010.

Mali južnoafrički nogometni vodič

28.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nogometno prvenstvo koje će 11. lipnja početi u Južnoafričkoj Republici tu će zemlju u narednih mjesec dana pretvoriti u najpoželjnije turističko odredište na svijetu. Iako se naša reprezentacija nije plasirala na ovo prestižno natjecanje, sigurno će se među razuzdanim navijačima naći i poneki obožavatelj nogometa iz Hrvatske

Svi koji se odvaže posjetiti jug Crnog kontinenta u vrijeme nogometnog ludila za put, smještaj i sve ostalo morat će se pobrinuti sami, jer hrvatske agencije nisu ponudile organizirane aranžmane.

Ipak odlučite li se potrošiti malo bogatstvo na avionsku kartu i smještaj u kvalitetnijem i sigurnijem hotelu, dobra je vijest da karata za utakmice ima. Prema posljednjim podacima organizatora, nijedna od 64 utakmice nije rasprodana pa je slobodno ostalo čak 160 tisuća ulaznica. Glavni razlog za to je svakako cijena, jer ovisno o kvaliteti mjesta, za kartu treba izdvojiti od 160 do čak 900 dolara.

Smještaj

Pogled s mora na stadion u Cape Townu

Budući da je riječ o zemlji s velikom stopom kriminala i izuzetno nesigurnim gradovima, nešto više novca nego inače treba izdvojiti i za smještaj, jer se preporučuje odsjedanje u poznatim hotelima u gradskim središtima. Cijene kreveta kreću se od najjeftinijih tisuću randa (oko 660 kuna) do vrtoglavih 30 tisuća za noć, što je gotovo 20 tisuća kuna. Rekorder je luksuzni apartman koji po noći stoji čak 49 tisuća randa.

U potrazi za hotelom najpouzdanije je krenuti od internetske stranice svjetske nogometne organizacije Fife, koja je angažirala jednu britansko-švicarsku tvrtku za pronalazak pouzdanog smještaja u hotelima ili provjerenim prenoćištima. No nedugo nakon što su krenule rezervacije uvidjelo se da će se tražiti krevet više pa su koristi od toga imale i susjedne zemlje poput Mozambika, Namibije i Bocvane.

Sigurnost

Stadion u Durbanu

Svatko tko problem kriminala u Južnoafričkoj Republici shvaća olako mora biti svjestan podatka da se u toj zemlji svakoga dana u prosjeku dogodi 50 ubojstava i gotovo stotinu silovanja. Isto tako, izgleda da nema stanovnika glavnog grada Johannesburga koji nije bio žrtva ili barem svjedok nekog nasilnog čina. Posjetitelje začude i električne ograde na kućama srednje klase po predgrađima, kao i znakovi da se imovina štiti vatrenim oružjem. Treba se naviknuti i na činjenicu da su u neposrednoj blizini raskošnih shopping mallova ulice koje je najbolje izbjegavati nakon mraka. Ipak, iako se na ulicama ne preporučuje nositi nakit ili telefonirati, ne treba biti ni paranoičan jer mnogi su Južnoafrikanci prijateljski raspoloženi prema turistima, a kriminalce mrze više od svega.
Navijačima koji planiraju raditi nerede lokalna je policija, s druge strane, poručila da neće imati milosti, a svi prekršitelji, bez iznimke, najprije će biti pritvoreni u posebno uređenim zatvorima-vlakovima, kojima će ih transportirati u kažnjeničke centre.

Klima

Iako su Europljanima prve asocijacije na Afriku vrućina, kratki rukavi i sunčane naočale, valja imati na pameti da je šesti mjesec na južnoj hemisferi razdoblje zime pa temperature po noći mogu pasti i ispod nule. No s obzirom da su zime kratke, rijetko koja zgrada ima centralno grijanje pa se za hladnijeg lipanjskog dana u Južnoj Africi možete smrznuti kao kod kuće u siječnju. Sa sobom zato svakako morate imati vestu ili jaknu, posebno ako se spremate na utakmice u Johannesburgu i Cape Townu. Kako je riječ o klimatski raznolikoj zemlji, temperature su znatno više u Durbanu i Bloemfonteinu.

Gradovi domaćini


Johannesburg
Bloemfontein – pravosudno središte, u čijoj su blizini lokalne atrakcije: nacionalni park Golden Gate te najstariji krater na Zemlji Vredefort Dome, čija se starost procjenjuje na više od dva milijuna godina.

Cape Town
– jedan od najbolje pozicioniranih gradova na svijetu, smješten između oceana i planina na krajnjem jugu Afrike. Za lijepa vremena pogled na ocean seže i do 200 kilometara. Osim zatvora gdje je robijao bivši predsjednik Mandela turistička atrakcija u blizini grada je i bogato vinorodno područje.

Durban – 'najzaposlenija luka' Afrike, grad poznat po tzv. zlatnoj milji, odnosno kilometarskoj plaži punoj restorana, kafića i klubova. Budući da je prosječna godišnja temperatura mora 15 stupnjeva, pogodan je za cjelogodišnje kupanje, čak i zimi. U blizini je područje gdje žive stanovnici plemena Zulu te mjesto na kojem su se sukobili s britanskim vojnicima.

Johannesburg – 'grad zlata' i zelenila, poznat i kao New York Afrike. Poslovno središte JAR-a na glavnom trgu ima spomenik bivšem predsjedniku Nelsonu Mandeli, a među brojnim kazalištima, galerijama i muzejima je i onaj posvećen povijesti aparthejda.

Nacionalni park Kruger
Nelspruit – grad okružen mnogim vrtovima, šumama i prirodnim rezervatima, u čijoj je blizini i poznati nacionalni park Kruger. U predahu od utakmica posjetitelji se ovdje mogu opustiti u planinarenju ili obilasku planinskih klanaca na konjima.

Polokwane – malen i miran gradić koji u svojoj blizini također ima nekoliko rezervata i mjesta za zabavu. U muzeju na otvorenom mogu se upoznatu običaji i domorodačkog naroda Bakone iz plemena Sotho.

Port Elizabeth – lučki grad koji podjednako zanima posjetitelje željne odmora, ali i ljubitelje arhitekture. Operna kuća je primjer viktorijanske gradnje, a u gradu je i najveći broj građevina iz razdoblja art nouveaua. Rodno je mjesto Nelsona Mandele i mnogih drugih istaknutih boraca protiv aparthejda.

Pretoria – poznat i pod imenom Tshwane, administrativno je središte JAR-a te sjedište najvećeg broja veleposlanstava, povijesnih građevina i muzeja.

Rustenburg – smješten na obroncima planine Magaliesburg, najviše je mjesto u državi. Na 1.852 metra nad morem bio je taktičko uporište i mjesto mnogih bitaka u 19. stoljeću. Dom je najbogatijeg plemena Bafokeng i 30 kilometara udaljen od Sun Cityja, južnoafričkog Las Vegasa, smještenog u džungli.