ANĐA MARIĆ

New York će mi biti nagrada za novi početak

07.05.2010 u 07:33

Bionic
Reading

Anđa Marić, pjevačica i model te najljepši dio žirija popularnog showa 'Hrvatska traži zvijezdu', oduvijek doživljava putovanja kao način života pa i kada je 'kod kuće' luta između Ljubljane, Zagreba i Mađarske, gdje je nedavno izašao album njene grupe Kisha

'Meni se putovanja događaju i sva su mi više-manje u predivnom sjećanju', kaže Anđa. Ipak, najzanimljivija su joj bila snimanja kataloga za kupaće kostime Lisce na Kreti, u Italiji i Tunisu. 'Tamo sam se tako prokleto dobro zabavila s Amrom Peternel i Vanjom Rupenom da se tome i dan-danas nasmijemo', rado se prisjeća.

Na mjestima koja je posjećivala (poput Madrida) znala se zadržati i dulje vrijeme, ali nije se zasitila akcije, pa već na ljeto planira odlazak u Švicarsku zbog festivala Montreaux Jazz, a poslije u New York, da se 'nagradi za novi početak'.

Kada i kako je počela vaša strast za putovanjima?

Nije počelo kao strast, već kao način života. Otac mi je Hercegovac, mama Mađarica, rođena sam u Zagrebu, a bake su bile po 500 kilometara udaljene, jedna na sjeveroistoku, druga na jugu…


Anđa u Firenzi
Koje ste sve zemlje posjetili?
Ameriku, Englesku, Finsku, Češku, Slovačku, Poljsku, Italiju, Francusku, neko sam vrijeme živjela u Španjolskoj, Tunis, Grčku, Njemačku, Austriju, Italiju, Makedoniju, Srbiju i, posljednju, Moldaviju, mislim da je to - to. U svakom slučaju, premalo.

Privlače li vas više istočne ili zapadne zemlje?
Trenutno bih voljela otići na Filipine, kamo se preselila moja najbolja frendica, a poslije bih voljela posjetiti Kinu i Nepal. U planu mi je i Kuba, i to još dok je Fidel Castro živ, prije nego je amerikaniziraju.

Kako se pripremate za put?

Ja sam definitivno avanturist - pakiram se jutro prije polaska, trčim kao luda po kući i uzimam što mi padne pod ruku. Nikada se neću naučiti planirati i iskreno mrzim pakiranje - to je za mene najgori dio putovanja.

Imate li neki ritual na putovanjima, donosite li suvenir iz svake zemlje ili nešto slično?
Prvo što napravim kada negdje dođem je odlazak u neki restoran s tradicionalnom kuhinjom. Obožavam dobro jesti i najviše novca potrošim na hranu.

Koji biste gastro specijalitet s putovanja izdvojili kao najbolji i zašto?
Najbolje sam jela u Makedoniji! U Makedoniji mi je ostalo srce - to je jedna divna zemlja s divnim ljudima i najboljom kuhinjom na svijetu!

Što, osim restorana, obavezno posjetite u svakom gradu?

Znamenitosti koje su mi preporučili.

Anđa na ljeto planira odlazak u Švicarsku zbog  festivala Montreaux Jazz, a poslije u New York da se - nakon razvoda - 'nagradi za novi početak'

Jeste li imali nekakvih neugodnosti? Možete li opisati jednu?
Ma, ne znam baš. Nekoliko puta sam ostala bez putovnice i novčanika, ali to sam obično sredila u roku jednog dana u našim ambasadama. Najzanimljivija neugodna situacija dogodila mi se u San Franciscu, kada sam se jedne večeri na putu kući zaustavila kraj grupe žena da ih pitam za upaljač i zapričale smo se - odakle dolazim i kakva je Hrvatska. Bile su jako simpatične i uživala sam u njihovom društvu, ali se odjednom pojavio njihov svodnik (baš pravi nakinđureni 'pimp'). Naime, bile su to prostitutke! Samo su mi prosiktale da što prije produžim dalje. Prestrašila sam se i odjurila kući.

Gdje su ljudi ostavili najbolji dojam na vas i zašto?

U Finskoj i Moldaviji. Neobično, ali te su dvije hladne zemlje pune prekrasnih, toplih i otvorenih ljudi.

Čime najradije putujete, avionom, autobusom, autom ili vlakom i zašto?
Avionom, jer je najbrži i najugodniji te obožavam onaj napad adrenalina prilikom uzlijetanja, a autom zato što sam sama svoja gazdarica.

U kojoj biste zemlji mogli živjeti?
Živim u Ljubljani jer mi se sviđa. Nikada nisam razmišljala o zemljama, nego samo o gradovima i o tome pašu li mi ili ne. Ljubljana mi je divna jer je mala i nekako po mjeri čovjeka, ima uređene staze za bicikliste i vrlo je outdoors orijentirana, iako je pomalo dosadna, ali ionako je doživljavam kao svoje mjesto za odmor i spavaonicu. Madrid je divan, tamo sam voljela živjeti zbog mnoštva zelenila i prekrasnog plavog neba, za koje je Hemingway rekao da je tamo najljepše na svijetu.

Imate li koji savjet za naše čitatelje, koju bi zemlju svakako trebali posjetiti i zašto?

Za početak Makedoniju, jer tamo razumiju naš jezik, jer je sunčana i ima izvrsnu kuhinju, a i aviokarte koštaju oko 170 eura za povratan let. Svakako Španjolsku i Ameriku i moju lijepu Mađarsku - samo Budimpešta godišnje ima više turista nego cijela Hrvatska.