DANSKA KUHINJA

Restoran Noma proglašen najboljim na svijetu

27.04.2010 u 11:37

Bionic
Reading

Danski restoran Noma, koji se nalazi u Kopenhagenu, proglašen je najboljim na svijetu, potvrdili su ugledni 'chefovi' i kritičari sa svih strana planeta

Noma je s prvog mjesta konačno zbacila pobjednika iz prethodne četiri godine, španjolski restoran El Bulli koji vodi Ferran Adrià. Na trećem mjestu našao se restoran slavnog Hestona Blumenthala The Fat Duck, koji se nalazi u Brayu.

Listu top svjetskih restorana sastavlja 800 najutjecajnijih kritičara i chefova, a svaki od njih može nominirati ukupno pet restorana.

René Redzepi, glavni kuhar u Nomi, godinama osvaja gastronomska nepca, a sve to bez prevelike pompe kojom su okruženi Blumenthal i Adrià, u čijim je kuhinjama ispekao zanat.

U svom malom restoranu, u kojem se prije nalazilo skladište, poslužuje moderne interpretacije klasične nordijske hrane, a chef Redzepi odbija koristiti maslinovo ulje, foie gras, sušene rajčice, kao i bilo koje druge ključne sastojke mediteranske kuhinje koji dominiraju haute cuisineom posljednjih desetljeća. U svojim delicijama koristi sastojke iz šuma koje okružuju glavni grad Danske, najviše gljive i bobičasto voće.

'Kad vidite kako biljka raste i kušate je na mjestu na kojem raste, onda ćete točno znati kakav bi okus trebala imati na tanjuru. Kad se približite sirovim materijalima i kušate ih u trenutku kad su ubrani s tla, naučit ćete poštovati ih', rekao je nedavno Redzepi.

Njegovo najpoznatije jelo zove se Povrće na tlu, a radi se o mladim mrkvicama, radiču, celeru i korijenu celera posluženima na posteljici od 'tla', kombinaciji brašna sladi i lješnjaka, rastopljenog maslaca i piva.