POSJETI DOK MOŽEŠ

Turistička blaga koja nestaju

16.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Ratovi, zagađenja i širenja naselja kobno utječu na neke od najpoznatijih spomenika ljudske civilizacije ili prirodne ljepote koje bi se uskoro mogle nepovratno izmijeniti. Ako ih želimo zapamtiti u postojećem stanju, trebali bismo ih čim prije posjetiti. Ipak, ne smijemo zaboraviti da su za štetu u nekim slučajevima najodgovorniji upravo turisti

Zabranjeni grad
Palača u središtu Pekinga, gdje su punih 500 godina (od 1420. do 1923) živjeli kineski carevi, opasno je ugrožena zbog ogromnog broja ljudi koji je posjećuju. Iako je nekada bio zabranjen običnim smrtnicima, kroz dom 24 cara sada prođe oko sedam milijuna turista na godinu. Ipak, vlasti ne žele ograničiti posjete s obzirom na to da palaču u najvećem broju posjećuju Kinezi koji se žele upoznati sa svojom povijesnom baštinom. Kako bi umanjili štetu, arheolozi su pokrenuli veliku restauraciju koja bi trebala potrajati još najmanje desetak godina.

Taj Mahal
Navala turista ozbiljno ugrožava i jedan od najpoznatijih indijskih simbola, bijeli mramorni mauzolej, što ga je u 17. stoljeću svojoj supruzi podigao peti vladar mogulske dinastije. Kroz Taj Mahal godišnje prođe četiri milijuna posjetitelja, a spomenik uništava i onečišćenje koje se pritom proizvodi. Iako su nedavno povisili cijene ulaznica odgovorni razmišljaju o potpunom zatvaranju mauzoleja za turiste. Građevinu je od 1641. 20 godina gradilo 200 tisuća graditelja i umjetnika. Krajem 19. stoljeća, Taj Mahal su opsežno obnovile britanske kolonijalne vlasti, što će Indija učiniti kako bi ga zaštitila?

Babilon

Babilonski hram

Grad povijesti i legende opasno je ugrožen ratom koji se već godinama vodi na iranskom tlu. Nažalost obeshrabruju i planovi novih iračkih lidera za mjesto gdje je 1.700 godina prije Krista stajao najveći grad na svijetu. Osim što su stradala u ratnim akcijama arheološka nalazišta upropastili su američki vojnici koji su drevne opeke i druge predmete odnosili kao uspomene ili su na iskopinama sagradili vojne objekte. Arheološki lokaliteti najstarijih naselja na svijetu djelomično su uređeni i zaštićeni u vrijeme Saddama Husseina. Uz repliku Babilonskog hrama, na svrgnutog diktatora podsjeća i mural na kojem je uz legendarnoga kralja Nabukodonosora prikazao i svoj lik. Nova vlast, međutim, budućnost Babilona, ponovno na veliku žalost arheologa, vidi kao tematski park s novim hotelima i trgovačkim centrima.

Little Green Street

Iako nije u središtu Londona, vjerojatno je jedna od rijetkih preostalih autentičnih engleskih ulica iz gregorijanskog razdoblja. Nažalost, zbog dobrog položaja i blizine popularnog Camdena, stručnjaci strahuju da bi kvart iz 18. stoljeća mogao zauvijek biti uništen. U neposrednoj blizini, naime, već se planira gradnja novih zgrada i podzemnih garaža. Glavni je problem što će kamioni i mehanizacija na putu do gradilišta morati prolaziti ulicom širokom tek dva i pol metra te što još uvijek nisu napravljene studije kako će buka i vibracije utjecati na kućice starije od 220 godina.

Piramide u Gizi
Nekontrolirani urbani razvoj prijeti egipatskim piramidama, jednom od originalnih sedam svjetskih čuda starog svijeta i najpopularnijih turističkih odredišta uopće. Uz rijeke posjetitelja, taksija i prodavača suvenira, piramidama šteti i onečišćenje iz Kaira koje dopire do ruba arheološke zone. Onečišćeni zrak izjeda joj strukturu, a kanalizacija urušava plato na kojima su izgrađene. O težini kompleksa kamenih grobnica drevnih faraona dovoljno govori da je samo Keopsova piramida sagrađena od 2,3 milijuna kamenih blokova prosječno težih od 2,5 tone.

Versailles
Versailles
Blizina velegrada kobna je i za francuski ponos Versailles – dom ekstravagantnog Luja 14. koji je 50 godina očevu lovačku kuću pretvarao u dvorac, čije je ime postalo sinonim za raskoš i luksuz življenja. Posebna priča su geometrijski vrtovi, ukrašeni bazenima, skulpturama i vodoskocima. U nevremenima je do sada stradalo više od 10 tisuća raznih stabala, uključujući i Napoleonov korzikanski bor, što je više od 90 posto svog drveća zasađenog u vrtovima. Problem je i to što većina starih stabala ima preslabo korijenje za svoju visinu, pa ih i slabije nevrijeme može srušiti. Vrtovi su, naime, napravljeni na močvarnom tlu, pa drveće nije moglo razviti dugo korijenje i postalo je nestabilno. S balkona kraljevske palače pogled se tako sada pruža na stambene zgrade, čime kralj Luj sigurno ne bi bio oduševljen.

Rijeka Kootenai
Razvoj naselja i poljoprivrede već dulje vrijeme uništava riječno područje na sjeverozapadu SAD-a uz kanadsku granicu. No nakon izgradnje jedne od brana sredinom sedamdesetih godina došlo je do mijenjanja toka rijeke i podizanja temperature vode, što se vrlo negativno odrazilo na populaciju bijele jesetre. Očekuje se da bi ta genetski jedinstvena riblja vrsta mogla potpuno izumrijeti za najkasnije 30 godina. Ugrožena jesetra jedan je od simbola poznatih slapova Kootenai, pa bi njezin nestanak nepovratno promijenio slapove koje lokalni Indijanci smatraju svetim mjestom iznimne duhovne snage.