JEFTINI LETOVI

Iz Zagreba uskoro lete Ryanair i EasyJet

23.02.2010 u 13:32

Bionic
Reading

Zračna luka Zagreb trenutačno pregovara s niskotarifnim prijevoznicima Ryanairom i EasyJetom koji bi već početkom ljeta trebali započeti s letovima prema brojnim europskim odredištima, a nastoje se uvesti i direktne linije iz Zagreba za New York i Chicago

Iz Zagreba u ljetnoj sezoni počinju letjeti low cost avioprijevoznici Spanair koji će letjeti za Barcelonu te Norweigan Air koji će Zagreb povezivati s Kopenhagenom i Oslom, a direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović za Vjesnik je potvrdio da trenutačno pregovaraju i s najpoznatijim niskotarifnim aviokompanijama Ryanairom i Easyjetom.

'Napravili smo uštede unutar tvrtke i uvidjeli da naš cjenik može biti jeftiniji za desetak posto. Osim temeljnog cjenika, nudimo i dodatne poticaje za sve kompanije koje dosad nisu letjele iz Zagreba te za one koje pojačaju promet prema Zagrebu. Tako smo, primjerice, za postojeće internacionalne letove smanjili cijene i do 50 posto', rekao je Tonči Peović.

Zbog svega nevedenog, već su postigli dogovor s kompanijama Norweigan Air, Spanair i Easyjet koji bi Zagreb trebao povezati sa šest europskih odredišta, a u tijeku su pregovori s Ryanairom. Peović ističe da im je posebno zanimljiv upravo Easyjet, jer ne leti iz jedne destinacije, nego ima 11 baza u Europi.

'Low cost kompanije u europskim zračnim lukama ostvaruju 35 posto ukupnog prometa, a u Zagrebu tek 18 posto, no mi ćemo to povećati barem na 30 posto. Ove niskobudžetne kompanije ono su što je našoj zračnoj luci bilo potrebno', rekao je Peović koji se nada da će niskotarifni promet u idućih pet do deset godina itekako povećati.

Iz Zagreba je prošle godine u ljetnoj sezoni nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines uveo direktne letove za Barcelonu i Madrid po povoljnim cijenama koje su se kretale od nekih 900 kuna (povratna karta), a s tom praksom nastavili su i ove godine. Novost u 2010. direktan je let za Atenu iz Zagreba, a Zračna luka pregovara i s Austrian Airlinesom oko uvođenje letova za neka nova odredišta te se nastoje dogovoriti i direktni letovi iz Zagreba za SAD i Kanadu.

'Komisija koja provjerava sigurnosni sustav za pregled putnika bila je u našoj zračnoj luci i našla nekoliko nepravilnosti koje smo u međuvremenu ispravili i sad će nam ponovo doći u kontrolu. Ako zadovoljimo njihove uvjete, uskoro bismo mogli dogovoriti letove iz Zagreba za New York i Chicago', rekao je Peović.