Putovanja VIŠI OD 800 METARA

Dubai otvara najviši toranj na svijetu

Dubai u ponedjeljak otvara najviši toranj na svijetu s ambicijom da pomakne granice arhitekture, ali i s nadom u poboljšanje imidža okrnjenog dužničkom krizom

Promotor Burj Dubaija, Emaar Properties, tvrtka koju djelomično financira vlada, ne iznosi točnu visinu svojeg nebodera od čelika i stakla, navodeći tek da premašuje 800 metara.

Sa 160 katova za koje je utrošeno 330.000 m3 betona i 31.400 tisuća tona željeznih šipki, Burj Dubai podignut je između pustinje i mora kao arhitektonska ikona vidljiva u krugu od 95 kilometara.

Za arhitekta Billa Bakera, inženjera građevinarstva i partnera tvrtke Skidmore, Owings and Merrill, Burj Dubai nova je referentna točka.

'Puno smo naučili od Burj Dubaija. Mislim da bismo sada lako mogli izgraditi toranj od jednog kilometra. Optimisti smo glede mogućnosti da idemo još više. To je nesumnjivo novo referentno djelo', kazao je on.

'Preuzevši ugovor, namjeravali smo oboriti rekord koji drži toranj Tapei 101 visok 508 metara, no Emaar nas je stalno poticao da gradimo još više, bez ograničenja', dodao je Baker.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više