ZIMSKA ČAROLIJA

Najljepši europski adventi

27.11.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Kuhano vino, medenjaci i predblagdanski šoping dovoljan su razlog za odlazak na put. Dodamo li tome okićene i svjetlucave europske metropole prepune prigodnih događanja, nije teško shvatiti zbog čega su tzv. adventska putovanja sve popularniji bijeg u čaroliju prepunu blještavila, pjesama i blagdanskog ozračja

Najljepši blagdanski trenuci, po mišljenju mnogih, doživjeti se mogu na ulicama austrijske prijestolnice, svega 400 kilometara udaljene od Zagreba. Beč kao da je izašao iz 'Božićne bajke' - bezbrojne lampice i ukrasi, kočije s konjima i božićni sajmovi na desetak lokacija koji mame mirisima kuhanog vina, kobasica i kolača. Sajmovi su idealno su mjesto za kupnju suvenira, poklona, šarenih ukrasa i kuglica za bor.

Na dvodnevni adventski izlet u Beč, uz noćenje u hotelu s četiri zvjezdice, otputovati se može za 720 kuna po osobi preko Adriatica.neta, dok trodnevno putovanje preko Kompasa stoji 1090 kuna.

Kompas je uz adventska putovanja spojio i hokej pa 18. prosinca nudi trodnevno razgledanje Beča i Salzburga uz gostovanje na utakmicama zagrebačkog Medvešćaka.

Božićni sajam u Münchenu

U čaroliji adventa uživati se može i na austrijskim jezerima. U svako godišnje doba izgledaju drugačije, a naročit je doživljaj razgledati ih zimi, kad se dotjeraju za dolazak Božića. Živopisni gradić St. Wolfgang jedan je od mjesta na jezeru Wolfgangsee i jedna od stanica ovog putovanja. Svakako prošećite baroknim adventskim sajmom iz kojeg se šire mirisi krepkog kuhanog vina i raznih domaćih specijaliteta austrijske kuhinje. Na ovom ćete putovanju upoznati i Salzburg, rodni grad slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Na trodnevni izlet najljepšim austrijskim jezerima možete krenuti 11. i 18. prosinca za 1.460 kn po osobi što uključuje prijevoz autobusom, polupansion u hotelima s tri zvjezdice, razgledavanje i vožnju brodom od St. Wolfganga do St. Gilgena.

Privlačna su i blagdanska putovanja najromantičnijim njemačkim gradovima. Na četverodnevnom putovanju kroz Njemačku Adriatica.net vodi vas u Passau, gradić smješten na tri rijeke, Regensburg, vjerojatno najljepši srednjovjekovni grad Njemačke, grad medenjaka Nürberg te Münchenkoji će vas oduševiti prekrasnim božićnim sajmom na trgu Marienplatz.

Ako vam je cijena od 1.780 kuna previše, za nešto više od tisuću kuna preko Kompasa možete posjetiti bavarsku metropolu München i putem svratiti u austrijski Salzburg.

Za manje od tisuću kuna 3. prosinca na četiri dana možete otputovati do Praga, a najjeftinije u ponudi je Kompasovo trodnevno putovanje u Budimpeštu za samo 645 kuna.

Živopisni gradić St. Wolfgang

Onima dubljeg džepa namijenjena su adventska šoping putovanja u London ili Pariz.

Advent u Londonu obiluje događanjima i mogućnostima zabave - od božićnih svjetala i ukrasa koji doslovce osvijetle cijeli grad, preko raskošnih i šarenih božićnih sajmova (npr. Greenwich Christmas Market, Frost Fair...), do brojnih klizališta na otvorenom i spektakularnog božićnog drvca na Trafalgar Squareu.

Odlučite li se za posjet gradu ljubavi, uživat ćete u vožnji brodićima niz Seinu, šetnjama ulicama i bulevarima, pogledu s Eiffelovog tornja i slatkim zalogajima u malenim slastičarnicama. Dodamo li tome i prekrasne božićne sajmove poput onog na Montmantreu, ne čudi što advent u Parizu nudi atmosferu za pamćenje.

Za posjet Londonu tijekom prosinca i smještaj u hotelu s četiri zvjezdice u središtu grada morat ćete, ovisno o agenciji, izdvojiti od 2.995 do 3.390 kuna, bez zrakoplovnih pristojbi, koje stoje oko 800 kuna.

Pariz je nešto jeftiniji, pa prijevoz i tri noćenja s doručkom koštaju od 2.695 do 2.990 kuna, čemu treba pribrojiti i nešto manje od 900 kuna obveznih pristojbi.