TOP DESTINACIJE

Gradovi koje morate vidjeti u 2009.

26.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Za one koji su unatoč ekonomskoj krizi i sljedeće godine ušteđevinu planirali potrošiti na putovanja jedan od najpoznatijih turističkih izdavača DK Eyewitness Travel sastavio je popis gradova koje bi 2009. svakako valjalo posjetiti

Budući da su listu sastavili autori popularnih vodiča 'DK Top 10', ima razloga vjerovati da će odabrani gradovi biti pravi turistički hit.

Vilnius – Glavni i najveći grad Litve 2009. će postati i europski grad kulture. Laskavu titulu organizatori žele opravdati sa čak 120 kulturnih projekata i više od 900 raznih događanja tijekom cijele godine. Među glavne događaje ubrajaju se sajam knjiga u veljači, festival uličnih glazbenika u ožujku, ljetne kulturne večeri, dok se kao posebna atrakcija najavljuje festival svjetla LUX, koji će gradske ulice osvijetliti u hladnim zimskim noćima.

La Boca, šarena četvrt u Buenos Airesu, koja je sačuvala europski štih još iz vremena prvih doseljenika – talijanskih imigranata
Buenos Aires – Argentinska metropola i prijestolnica tanga zanimljiva je u svako doba godine. No, u veljači će se u starom lučkom dijelu grada La Boca, ne tako davno poznatom kao siromašno i opasno naselje, otvoriti raskošna izložba francuskog majstora Marcela Duchampa. Izložba umjetnika koji je, po mnogima, promijenio tijek nadrealizma bit će postavljena u galeriji Fundación Proa. Još jedan lučki dio grada Puerto Madero na proljeće bi trebao dobiti prvu građevinu londonskog studija Fosters & Partners, inače projektanata najimpozantnijih građevina u Dubaiju. Rezidencijalni će objekt biti i središte nove kulturne četvrti, koja bi trebala procvasti do 2010. kada Argentina obilježava dva stoljeća neovisnosti.

Gdanjsk – Grad brodogradilišta, iz kojega je osamdesetih potekao antirežimski pokret Solidarnost, sve se više počeo okretati turizmu, pa se očekuje da će 2009. po broju posjetitelja dostići najposjećeniji poljski Krakow. Stara gradska jezgra puna je novih hotela, restorana i dućana. Osim toga, do Gdanjska je uspostavljeno više avionskih veza iz mnogih dijelova Europe, pa bi taj grad trebao postati nova turistička oaza Baltika.

Fes – Nakon što je krajem 2008. dobio izravnu vezu s londonskim Gatwickom, odakle polijeću gotovo sve low cost kompanije, marokanski Fes počeo je otimati goste dotadašnjoj turističkoj meki Marakešu. Inače, riječ je o najstarijem marokanskom kraljevskom gradu i vjerskom središtu, sagrađenom još u 9. stoljeću. Brojne džamije, najstarije sveučilište, ali i uličice u kojima još uvijek na starinski način obrađuju kožu i ćilime pružit će vam priliku da Maroko upoznate na najbolji mogući način te upijete njegovu duhovnu i kulturnu bit.

Washington – Američka prijestolnica drugačija je nego prije. Razlog nisu samo novouređeni dijelovi, nego i 'nova krv' u Bijeloj kući od koje mnogi očekuju korjenite političke promjene. Na inauguraciji novog predsjednika Obame 20. siječnja očekuje se više milijuna ljudi, što će ujedno biti i najbrojniji posjet tom gradu do sada. Razdoblje nakon toga bit će idelano za posjetitelje koji dolaze prvi put i žele se upoznati sa znamenitostima kojih u tom gradu ima gdje god se okrenete.

Kopenhagen – Sa 12 Michelinovih zvjezdica 2008. (što je više od Beča, Rima ili Madrida) glavni grad Danske postao je odredište za turiste istančanog osjećaja za stil i gurmanske vrijednosti. Glavnom gradu Danske u tome pomaže i niz novih butika, restorana i modernih minimalistički dizajniranih hotela. Kopenhagen se može pohvaliti i svojom zelenom orijentacijom, a nedavno je postao i prvi svjetski 'Bike City', s obzirom na to da se tim ekološkim prijevoznim sredstvom služi čak 36 posto stanovnika.

Vilnius – glavni i najveći grad Litve
Cape Town – Budući da će jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike 2010. udomiti svjetsko nogometno prvenstvo, 2009. je idealna za posjet Cape Townu svima koje zanima taj dio svijeta, a pod svaku cijenu žele izbjeći nogometnu groznicu. U najstarijem kolonijalnom gradu na jugu Afrike Nizozemci su prvo naselje podigli još sredinom 17 stoljeća, a ime je dobio po obližnjem Rtu dobre nade. Europski doseljenici tu su se nastanili s domorodačkim plemenima, brojnim Indijcima, došljacima s Madagaskara i iz jugoistočne Azije. Najljepši je ljeti, od prosinca do veljače i u proljeće, koje u tom dijelu svijeta traje od rujna do studenog.

Beč – Metropola najbliža Hrvatskoj idealna je za sve ljubitelje umjetnosti, posebno klasične glazbe u čijim se vrhunskim izvedbama može uživati tijekom cijele godine. Špica zimske sezone svakako je bečki Operni bal zakazan za 19. veljače. Za manje novca uživati se može u gradskom festivalu Wiener Festwochen sredinom svibnja. Gosti iz cijelog svijeta tada mogu uživati u operama, koncertima, predstavama i glazbenim performansama, a do kraja kolovoza u parku Schoenbrunn prikazuju se Mozartove opere.