ČITATELJI PIŠU

Turneja po Americi i vjenčanje u Las Vegasu

05.10.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Nismo pobjegli kao u filmovima nakon tri sata poznanstva. Samo smo se odlučili na treću godišnjicu veze vjenčati negdje izvan hrvatskih župa i matičnih ureda, a lovu umjesto na stolove od 30 eura po gostu u nekoj dvorani potrošiti na put koji ćemo uvijek pamtiti

Naše trotjedno putovanje bilo je i predbračno i postbračno putovanje na relaciji New York - Las Vegas - Los Angeles. Prvo suludi šoping i filmski Božić u svjetskoj metropoli na Atlantiku smrzavajući se na minus 10 stupnjeva, zatim doza kiča i ludosti, pa romantika uz Tihi ocean. Taman malo od svega. Taman za potrošiti svu ušteđevinu za crne dane.

Prvo moram napomenuti da je najpametnije na dulja putovanja putovati oko Božića i Nove godine, kada imate dosta praznika, pa ćete uštedjeti na trošenju godišnjeg odmora, a nama je slobodne dane donijelo i vjenčanje! Krenuli smo na trotjedno putovanje s tek 10-ak dana potrošenog godišnjeg. Gdje ćeš bolje.

Las Vegas danju

Ulazak u zemlju je kao ulazak u strogo čuvani zatvor. Fotkaju te, daješ otiske svih prstiju, pomno te ispituju... Hrpa blagih neugodnosti. Međutim, sve krajnje pristojno. U Americi će vas upravo to nervirati, beskrajna pristojnost apsolutno svih i posvuda. U restoranu te stoput pitaju trebaš li vode ili je li jelo dobro, u trgovinama će se ubiti od truda da ti pronađu haljinu u željenoj veličini (pa čak i nazvati floridsku podružnicu i tražiti da ti istu dostave na hotelsku sobu!), na cesti nitko neće trubiti... potpuno novi svijet. Svijet u kojem se svi smješkaju.

O New Yorku zaista nema smisla pričati uvodnike i po čemu je poznat. Ono što trebate znati jest da je smještaj jako skup i želite li biti na Manhattanu (a želite!), za privatnu sobu u jadnom hostelu morat ćete dati 80 dolara, dok ćete u Las Vegasu super luksuzan apartman s pet zvjezdica platiti tek duplo više. Kad smo kod spavanja, računajte na jet-lag jer je vremenska razlika šest sati. U devet sati navečer bit ćete spremni za spavanje, a budit ćete se oko šest ujutro. Taman da na ulici budete u osam i uspijete u potpunosti iskoristiti njujorški dan.

Sve što trebate vidjeti od klasičnih top 20 stvari je na Manhattanu, no idite i do Queensa i posjetite kvart u kojem živi Balkan. Bit će vam drago vidjeti restoran 'Ovdje se dobro jede' i supermarket u kojem prodaju Karlovačko pivo. I mi se grupiramo u inozemstvu.

Ovaj je grad stvoren za trošenje. Ponesite sa sobom Visu ili MasterCard, jer Amex i Diners ne primaju gotovo nigdje te krenite u šoping! Preporučujem jednodnevni odlazak u jedan od outleta izvan New Yorka (npr. Woodbury Common za koji autobus kreće svakih pola sata s Port Authorityja) jer ćete vansice moći kupiti za 50, CK gaćice za 10, a Diorovu haljinu za 500 kuna. Osobno sam tamo kupila i dizajnersku vjenčanicu za 1000 kuna, dok je u Zagrebu samo iznajmljivanje iste na jednu večer oko 3000-4000 kuna! Isplati se.

Nakon osam dana stiže Las Vegas i još tri dodatna sata vremenske razlike. Slijećemo usred grada, tik do famoznog Stripa na kojem su glavne atrakcije i skupi hoteli. No bez brige, iz hotelske sobe ne čujete zvuk avionskog motora. Amerikanci ipak ulažu u izolaciju stakala. Šteta što ne ulažu u zidove. Naime, sve hotelske sobe pregrađene su knaufom, što vam jamči da ćete čuti svakog susjeda koji se seksa. Kupite čepiće za uši ako vam to smeta.

Las Vegas će vas nasmijati do suza koliko je sve puno lažnog sjaja. To vidimo već ujutro kad s povratka iz matičnog ureda kamo smo išli po dozvolu za vjenčanje odlazimo na toranj Stratosfera i ugledamo taj grad po danjem svjetlu. Kakvo razočaranje. Kao da ste u industrijskoj zoni na periferiji Siska. Prepuno prašine. Koju navečer zasjene svjetla reklama. Lažno, lažno, lažno!

Sutrašnje vjenčanje je proteklo savršeno. LAžni Elvis provozao nas je od hotela do kapelice u ružičastom Cadillacu dok smo nas dvoje mladenaca s cilindrima na glavi sjedili na stražnjem sjedalu, a turisti su nas masovno fotografirali. Kad me matičar ugledao s cilindrom, zekom (glumio je buket cvijeća) i magičnim štapićem, samo je rekao: 'This is going to be magical.' Naši prijatelji i rodbina su u 4.30 ujutro po našem vremenu ceremoniju gledali preko interneta na prijenosu uživo. Tako da ipak nismo bili sami...

Čarolija se nastavila u Los Angelesu gdje smo unajmili Ford Mustang coupe (oduvijek sam ga željela voziti, a i auto vam treba u tom širokom gradu!) i iz naše baze na Venice beachu obilazili L.A.- potpuno razočaravajući grad lišen glamura.

Znate one holivudske zvijezde na podu? Na njih nabasate slučajno, kao ja kad sam ispred neke prčvarnice shvatila da gazim po Hitchockovoj zvijezdi. Osim toga, nemate tamo što puno za vidjeti. Autom obiđite Santa Monicu i Universalov studio (ulica gdje se snimaju 'Kućanice' nije veća od vašeg dnevnog boravka!). Za kraj prošetajte Venice beachom gdje imate hrpu umjetnika i surfera, ali i teretanu gdje je vježbao gospodin Arnie, stranac koji je postao guverner. Ostvarenje snova zaista je moguće. Mi smo nažalost morali žuriti u stvarnost udaljenu 20 sati leta...