ČITATELJI PIŠU

Ostavila sam srce u San Franciscu

03.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ako ste ikada 'uguglali' San Francisco, među prvima su vam se otvorile stranice poput Wikipedije i sličnih, koje suhoparno kažu: San Francisco je četvrti najveći grad u Kaliforniji i dvanaesti u SAD-u. Prema procjeni iz 2009. broji 845.559 stanovnika... Ali San Fran (kako mu njegovi stanovnici tepaju) je zaista puno više od toga! Dugo smo željeli posjetiti ga i ovog nam se srpnja ukazala prilika da tijekom 'turneje' po Kaliforniji posjetimo i San Francisco. Juuupiii!

Stižemo rent-a-carom do aerodroma, obračunavamo prijeđene kilometre i krećemo prema gradu. Aerodrom je izvrsno povezan s gradom i zaista je šteta trošiti novac na taksi, a usto se i odlično osjećate kad napokon shvatite kako se kupuju karte na automatu (hint: ukucavate iznos vrijednosti karte a ne odredište, vi zbrajate i oduzimate, aparat samo piše). Nakon dvadesetak minuta vožnje, stižemo u centar Downtowna. Izlazimo iz subwaya, u žižu zbivanja! Svirači okupani suncem, turisti u redu za karte, poslovnjaci sa Starbucksom u ruci. Pronalazimo hotel i shvaćamo da nije mogao biti na boljoj lokaciji! Pedeset metara od stanice cable cara na Market Streetu. Okretanje 'uspinjače' atrakcija je sama po sebi, a vožnja na stepenici totalni je filmski flash za sve koji su ikada maštali o vjetru u kosi spuštajući se niz obronke ovog brdovitog grada.

Cable car na Market Streetu

Kad gledam grad, uopće se ne čudim što je toliko filmova ovdje snimljeno. Grad je čudesno fotogeničan i ima stotinu različitih lica. Od kultnog 'Do you feel lucky' 'Dirty Harryja', preko Kim Novak u 'Vrtoglavici' do Seana Penna koji kao Harvey Milk diže 'revoluciju' u četvrti Castro ili Stevea McQueena u poznatoj jurnjavi autom u filmu 'Bullitt' iz 1968, oni prikazuju grad na razne načine.

A kako smo ga mi doživjeli? Što smo vidjeli? Koji su naši 'SF trenuci'?

San Fran, iako je u Kaliforniji, pa mislite da je tamo stalno ljeto, nalazi se na oceanu, pa ima specifičnu mikroklimu. Dnevna temperatura krajem srpnja varirala je od 12 do 18 stupnjeva. Jutra su maglovita sa sitnom rosom, ali zato popodnevno sunce cijenite još više. Za vjetrovita vremena, kapuljače su spas za cjelodnevne šetnje.

U našem susjedstvu nalazi se Union Square. Prekrasan prostran trg, okružen lijepom arhitekturom, s izložbom suvremenih skulptura, kafićem s pravim espresom (tko je bio u Americi, zna kakvu 'juhu' inače oni piju). U okolici možete vidjeti Xanadu Gallery u zgradi Franka Lloyda Wrighta, St. Francis hotel, Macy's, Neiman Marcus. Shopping u ovom dijelu grada ispraznit će vam novčanik i sve limite na karticama, ali i 'window shopping' i šetnja kroz trgovine bit će vam sasvim dovoljna, jer su i oni sami po sebi doživljaj (i bez vrećice s sakoom Balmain iz jesenske kolekcije). Na trgu se nalazi i TIX, kiosk na kojem možete kupiti jeftinije karte za skoro sva događanja u gradu.

Fishermans Wharf dio je grada uz dokove na obali. To je vjerojatno najturističkije mjesto u gradu, pa iako to često nije najprivlačnija karakteristika odredišta, ovdje nam nije smetalo. Ručak sa štanda sa svježom morskom hranom - krem juha od rakova poslužena u tradicionalnom kruhu (crab chowder) i koktel od škampa na klupi pokraj koje svira jazz saksofonist. Teško je tražiti bolju kulisu, zar ne? Na dokovima se nalaze pristaništa turističkih brodova koji voze zaljevom, u blizini je zabavni park, brojne trgovine te akvarij s ražama i morskim psima. Obližnji ponton pun morskih lavova dodatna je zvučna kulisa četvrti, a tvornica čokolade Ghirardelli i pekara Boudin nude svoju ukusnu i mirisnu verziju grada već više od stotinu godina.

Ulica Lombard, ulica s najviše zavoja

Alcatraz, otok u sredini zaljeva, kao zatvor je radio svega 30-ak godina, a zahvaljujući ponajviše holivudskim filmovima, postao je jedna od najpopularnijih znamenitosti grada. Do otoka se dolazi turističkim brodom (20-ak minuta vožnje), a od obilaska zatvora napravljena je vrhunska atrakcija.

Četvrt Haight Ashbury oni malo stariji pamte kao mjesto gdje je 68 vladalo 'summer of love'. S ovog se mjesta hippy pokret proširio na čitavu zemlju. Ljeto ljubavi tamo i dalje traje. Dugokosi muškarci, žene u batik suknjama, bicikli, cvijeće, grafiti, ulični pjesnici i raj second hand dućana. S osmjehom na licu, rukom pokazujemo 'peace sign', jer duh koji vlada ovom četvrti, zaista je zarazan.

Victorian Ladies najfotografiranije su kuće u čitavom gradu. Da, zaista su lijepe, fine i ušminkane, ali čitav je grad pun krasnih, jedinstvenih kuća lijepih boja, pa svatko može pronaći svog favorita. Ja jesam.

Muzej moderne umjetnosti u San Franciscu dobro je mjesto za provesti prohladno prijepodne. Ljubitelji umjetnosti doći će na svoje, ali uživat će i turisti laici, jer je muzejski dućan izvrstan. Općenito, svaka znamenitost, muzej ili lokacija imaju svoj gift shop. Najčešće ga je nemoguće izbjeći, a izbor je takav da ne možete izaći praznih ruku.

Naravno, posjetili smo i jednu od najpoznatijih vizura SF-a, njegov prepoznatljivi simbol, Golden Gate Bridge. To je viseći most, otvoren za promet, a mnogi ga turisti prelaze biciklom ili pješke. Kako smo ga god gledali, izbliza ili izdaleka, bio je čudesan. Skladan i otmjen, ali i nevjerojatno snažan s obzirom na uvjete kojima prkosi (vjetar, morske struje, magla, potresi).

Eto, to su mjesta koja turisti 'moraju' posjetiti, ali ostaje vam još mnogo onih koji se ne spominju u turističkim vodičima i koje trebate otkriti sami. Među njima će biti vaše omiljeno 'San Fran' mjesto. Mi smo svoje pronašli! I već se veselimo ponovnom susretu.