MEDENI MJESEC IZ SNOVA

Najbolji gradovi za bračno putovanje

17.09.2009 u 08:35

Bionic
Reading

Umjesto opuštanja u egzotičnim oazama ili krstarenju, mnogi parovi medeni mjesec odluče provesti u nekom od popularnih gradova, bilo da zajedničke trenutke žele posvetiti otkrivanju kulturne baštine, gastronomskim užicima ili noćnom provodu

Jedan od najutjecajnijih specijaliziranih magazina Destination Weddings & Honeymoons objavio je popis najboljih ovogodišnjih urbanih odredišta za dvoje iz kojeg izdvajamo europske gradove, dostupnije i povoljnije hrvatskim parovima od udaljenih prekooceanskih metropola.

Barcelona

Barcelona je poznata i kao metropola arhitektonskog modernizma

Vjerujete li izreci da ljubav dolazi preko želuca i bračno putovanje želite pamtiti po dobrom noćnom provodu, Barcelona je pravo mjesto vas. Ono što nikako ne smijete propustiti su tapasi, mali obroci ili 'zalogaji' poput škampi u umaku od češnjaka, komadića hobotnice sa žara ili tanko rezanih komada šunke ili pršuta. Naravno, sve popraćeno čašom poznatih španjolskih crvenih vina. Neki od najboljih tapas barova nalaze se u Gotskoj četvrti ili Barri Gotic, a prije večere i ture po nezaboravnim klubovima obilazak ovog romantičnog kvarta najbolje je početi šetnjom oko srednjovjekovne katedrale. Osim po hrani, provodu i starinama, Barcelona je poznata i kao metropola arhitektonskog modernizma u kojoj je neka od svojih najznačajnijih djela ostavio Antonio Gaudi. Mladenci stoga nikako ne smiju zaobići park Guel i nikada dovršenu katedralu Sagrada Familia.

Pariz

Nije tajna da ovaj romantični grad privlači ljubavnike iz cijelog svijeta. Iako možda zvuči otrcano i previše turistički, odlučite li medeni mjesec provesti u Parizu, svojeg partnera obavezno odvedite na Eiffelov toranj. Pogled na grad i rijeku Seinu romantičnim će dušama sigurno ostati u sjećanju do kraja života. Zaljubljeni posjetitelji Pariza ne smiju propustiti ni šetnju parkom Luxembourg na lijevoj obali Seine, prvim javnim vrtom uređenim uz dvorac izgrađen za majku Kralja sunca Mariju Medici. S obzirom na francusku gastronomsku tradiciju, suvišno je ponavljati da će na svoje doći i gurmani željni novih kulinarskih spoznaja ili ljubitelji vina koja su, po mišljenju mnogih, baš ovdje najbolja na svijetu.

Prag

Iako je zbog desetljeća komunizma ovaj grad smatran uspavanom ljepoticom srednje Europe, Prag se više nego naglo probudio i 21. stoljeće dočekao potpuno spreman za akciju. Najstariji očuvani dijelovi grada datiraju iz 12. stoljeća, a uske uličice, srednjovjekovna dvorišta i bezbrojne crkve žude da ih istražite. Možete li zamisliti bolji način nego takvo što učiniti držeći za ruku tek odabranog životnog partnera. Tu su i neizostavni Karlov most, na kojem poljubac jamči doživotnu ljubav, raskošni gradski trgovi i kraljevski zamak, danas dom predsjednika Republike. Uz ljubitelje umjetnosti koji na praškim ulicama traže tragove Kafke ili Kischa, Prag obožavaju i poklonici poznatih čeških pivnica, ali i sve brojnijih i kvalitetnijih jazz klubova.

Edinburgh

Edinburgh - pravo mjesto za parove željne maštanja i sanjarenja

Budući da je u njemu živio škotski pjesnik Robert Burns, poznat kao jedan od začetnika romantizma, ne čudi što Edinburgh, grad na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, opisuju kao pravo mjesto za parove željne maštanja i sanjarenja. Neizostavni dio starog dijela grada ulica je Royal Mile, koja se proteže od edinburškog dvorca, škotske rezidencije britanske kraljevske obitelji Palace of Holyroodhouse. Samo bi vas povijesne znamenitosti, dućani, kafići, pubovi i restorani u Royal Mileu mogli zabaviti duže od tjedan dana. Ovdje možete naučiti i mnogo o škotskom literarnom nasljeđu koje se od drevnih priča i legendi proteže do današnjih dana. No pravo lice Edinburgha najbolje prikazuju njegovi festivali, poput kolovoškog festivala Fringe posvećenoga svim oblicima umjetnosti. Daleko od centra grada ne treba ići ni da bi se upoznale škotske prirodne ljepote, jer tu je Holyrood Park pa ne čudi podatak da je većina Britanaca u nedavnom istraživanju kazala da prije smrti obavezno želi posjetiti upravo Edinburgh.

Firenca

Firenca je grad u kojem se, po nekim procjenama, smjestila čak polovina talijanske kulturne baštine

Uzmemo li u obzir da je uz jednu od najkvalitetnijih kuhinja na svijetu i najbolje toskansko vino Chianti Firenca grad u kojem se, po nekim procjenama, smjestila čak polovina talijanske kulturne baštine, više je nego jasno da je riječ o gradu koji će pobuditi sva vaša osjetila. Mjesto vječne renesanse zaljubljene će, osim toga, privući i svojim romantičnim uličicama, raskošnim trgovima i parkovima koje je zbog sparne klime ipak potrebno izbjegavati ljeti. Uz katedralu Duomo i jednu od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetničkih djela, Uffizi, Michelangelova Davida i mosta Ponte Vecchio, posjetitelji mogu uživati u predivnoj brežuljkastoj okolici te noćnom životu u klubovima, pubovima i koktel barovima.

Hrvatska odredišta: Dubrovnik, Plitvička jezera, Istra

Iako nisu na ovogodišnjem popisu, hrvatska odredišta posljednjih su godina također isticana kao idealna mjesta za medeni mjesec. Tako je primjerice CNN 2007. među 10 svjetskih odredišta za bračno putovanje svrstao Dubrovnik i mladencima preporučio smještaj u jedinom hotelu unutar zidina starog grada Dubrovnik Palace. Godinu dana ranije našu je zemlju izdvojio upravo Destination Weddings & Honeymoons magazin, koji je kao posebnosti istaknuo stare jadranske gradove, ali i Plitvička jezera. Prema podacima turističkih agencija, hrvatski parovi medeni mjesec često provode u Istri, a popularna su i dalmatinska turistička središta.