ŠKOT U HRVATSKOJ

Izbjegavajte crni rižoto, a obavezno probajte ćevape

30.09.2014 u 10:12

Bionic
Reading

Hrvatska je u svijetu već naveliko poznata kao turistička destinacija i mnogi svjetski putnici ljubiteljima putovanja daju savjete o tome što je kod nas izuzetno vrijedno i lijepo, a što ipak treba propustiti

Jedan od takvih mnogobrojnih mini vodiča objavio je i list Herald Scotland pa možemo vidjeti što im se sviđa, a gdje još ima mjesta za popravni ispit. Tako Nick Redmayne čitateljima odmah objašnjava kako je Hrvatska zemlja tisuću otoka i da svakako moraju vidjeti Dubrovnik. Od hrane kao promašaj naglašava crni rižot od sipe i piše da ga treba izbjegavati, ali jako su mu se svidjeli ćevapi te ih opisuje kao male kobasice bez ovitka. Također je pohvalio naše more i plaže, ali minus daje onima koje su betonirane.

Uz Dubrovnik i Stradun, koji ponekad izgleda kao košnica, ali svejedno ima posebnu čar, Redmayne preporučuje svakom Škotu da posjeti Split.

Opisuje Dioklecijanovu palaču kao najbolje očuvano mjesto na svijetu iz rimskog doba koju svakako treba doživjeti, posebno što se nalazi u srcu Splita. Iz istog razloga, odlične očuvanosti, na listi se našla i Arena u Puli

Redmayne naglašava kako su rijetke znamenitosti ovog tipa očuvane tako dobro kao Arena. Nije zaobišao ni Trogir koji hvali kao jako lijep grad koji obavezno treba planirati u svojoj ruti ako se ide u Split.

Za ljubitelje planinarenja, šetnji i uživanja u prirodi spomenuo je Dinaru i Plitvička jezera. Preporučuje osvajanje najvišeg vrha Dinare od 1.830 metara uz profesionalno vodstvo, ali i upozorava da su neki dijelovi možda još uvijek pod minama iz razdoblja Domovinskog rata.
Za Nacionalni park Plitivice pak ima samo riječi hvale, od svih 16 jezera do nevjerojatnih slapova.

Uz Rovinj, koji podsjeća na talijanski gradić sa svojim vinogradima i uskim uličicama te ima prekrasnu crkvu Sv. Eufemije, izdvojen je i jedan otok – Mljet. Redmayneu je poseban zbog očuvane prirode, maslina, vinograda i starih manastira te naravno, čistog mora.

I na kraju preporuke za posjet Hrvatskoj navodi glavni grad Zagreb. Uz kavicu u centru grada ili na Trgu bana Jelačića, turisti će uživati u šarenilu tržnice ili Gornjem gradu, a blizina svih znamenitosti pohvalna je jer se u svemu tome može uživati s noge na nogu - od Katedrale preko Trga do prekrasne crkve sv. Marka.