POTPUNO ODUŠEVLJENJE

'Presuda' Amerikanaca: Rab je raj za nudiste!

18.09.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Iz Amerike stižu nove pohvale na račun hrvatskog turizma. Ovoga puta komplimenti su upućeni otoku Rabu i njegovoj ponudi svima onima koji vole ljetovati - goli

Ugledni američki mjesečnik The Atlantic objavio je priču o hrvatskom otoku Rabu, točnije o naturizmu, nudizmu i svemu onomu što taj otok nudi ljudima koji preferiraju takav oblik ljetovanja. Autor članka Tristan Rutherford vrlo detaljno opisuje kako su on i njegova supruga, inače dugogodišnji naturisti, uživali u ljepotama Raba.

'Rab je dragulj u kruni hrvatskog Jadranskog mora. Baš kao i 1.199 ostalih otoka u Hrvatskoj, i Rab nudi tržnice poput talijanskih koje obiluju plodovima mora. Njegovim rustikalnim interijerom dominiraju mirisi ružmarina, majčine dušice i alepskog bora. U grada Rabu koji je udaljen nekoliko kilometara od kopna, vidljivo je njegovanje domaćih proizvoda. U supermarketima se prodaju lokalne namirnice, a i trajekti su vlasništvo zajednice. Otok je ukrašen i sitnim otočićima te tajnim uvalama. Nije stoga čudno što je europski naturistički bum započeo upravo ovdje, odmah početkom 20. stoljeća', detaljno opisuje autor.

Podsjeća i kako je Rab bio dio Austro-Ugarskog Monarhije u vrijeme kada je u Njemačkoj otvoren prvi FKK klub: 'U takvim okolnostima bilo je potpuno prirodno da Rab bude mjesto na kojemu će se ljudi slobodno razodijevati.'

Opisujući Rab i cijeli Kvarner, Rutherford hvali prirodne ljepote u kojima je, kako ističe, doživio osjećaj djetinje radosti dok se razodijevao i nag uživao u toplom i čistom moru. 'Slično su se osjećali i ostali naturisti na Rabu, mahom stariji Nijemci… Moja je žena komentirala kako svi izgledamo kao prasci, ali na najljepši mogući način', piše autor.

Oduševilo ga je i, kako kaže, susretljivo lokalno stanovništvo s kojim je puno razgovarao o otoku i njegovoj povijesti. Naravno, nezaobilazno je spomenuta i odlična hrana i vrhunsko vino koje upotpunjuju dojam užitka na Jadranu.