'HRVATSKA IZ ZRAKA'

Hit izložba National Geographica stigla u Hvar

01.08.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Izložba 'National Geographic – Hrvatska iz zraka' stigla je i u Hvar. To je četvrta postaja najuspješnije putujuće foto izložbe u Hrvatskoj. U Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, izložbu je vidjelo preko 100 000 ljudi, a to je tek početak trogodišnje turneje. Dogradonačelnik Hvara Fabijan Bronzović i autor izložbe Davor Rostuhar, otvorili su izložbu na hvarskoj Pjaci u četvrtak, 31. srpnja u 16 sati

'Kaže se kako slika govori više od tisuću riječi. Neka ova današnja slika kaže sve o ljepotama destinacija koje je Davor uslikao, a danas donio sa sobom na ovo predivno mjesto. Ponosan sam i zahvalan sto je Hvar i ovime dobio na važnosti u kulturnom miljeu cijele zemlje, te se time polako, ali sigurno vraća na kartu neizostavnih kulturnih destinacija. Želja nam je svake godine napraviti još više i još bolje, neka ovo bude početak jedne divne suradnje', rekao je Bronzović

Hrvatska iz zraka' je projekt Kluba za ekspedicionizam i kulturu u suradnji sa najprestižnijim svjetskim brandom za fotografiju - National Geographic. Voditelj projekta i autor izložbe, Davor Rostuhar, sedam je godina fotografirao Hrvatsku iz zraka u onome što je glavni urednik hrvatskog izdanja National Geographica, Hrvoje Prćić, nazvao 'najvećim fotografskim projektom u Hrvatskoj'.

'Želja nam je bila prikazati Hrvatsku kako još nije viđena, koristeći najsuvremenije svjetske fotografske tehnologije, i prateći najnovije trendove u fotografiji iz zraka. Želja nam je bila ispričati priču o ljepoti, priču koja je svima jasna i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Želja nam je bila ponuditi nadahnuće', rekao je Davor Rostuhar te zaključio: 'Prema reakcijama posjetitelja izložbe izvjesno je da smo u tome uspjeli'.

Putujuća izložba postavlja se na centralne lokacije gradova koje posjećuje, u javni prostor, na trgove, rive, parkove, šetališta. Čini je 60 fotografija, a svaki postament ima solarne ploče koje preko dana pune baterije koje po noći osiguravaju rasvjetu. Na štandu uz izložbu gdje kustosice nude informacije i dodatni sadržaj o izložbi moguće je vidjeti i multimedijalnu projekciju na velikom Sony ekranu, čuti originalnu muziku koju je skladatelj Nenad Kovačić napravio za izložbu na bazi etno motiva od Mljeta do Baranje, te prelistati i kupiti prvu hrvatsku 'National Geographic' fotomonografiju – 'National Geographic: Hrvatska iz zraka'.

Izložba će na hvarskoj Pjaci biti postavljena do 10. kolovoza a potom putuje u Zadar Varaždin, Rijeku i Osijek. To je samo početak trogodišnje turneje po Hrvatskoj, a od kraja ove godine, izložba u drugoj formi kreće i na turneju po svjetskim metropolama.