ZA SVAČIJI UKUS

Idete u Dubrovnik? Ove plaže svakako morate posjetiti

30.07.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Buža ili Sv. Jakov? Banje ili Lokrum? Ovisno o tome jeste li ljubitelj stjenovitih ili šljunčanih plaža, gužva vam ne smeta ili pak više od svega uživate u osami pored mora i pjesmi cvrčaka, plaža u Dubrovniku i njegovoj bližoj okolici je napretek

Iako su brojni dubrovački hoteli uglavnom više-manje uspješno 'privatizirali' plaže i već se godinama, neki više, a neki manje uspješno, bore s domaćim ljudima i gostima u izvanhotelskom smještaju koji se usude kupati na njihovim plažama, mjesta za prostrijeti ručnik, uhvatiti malo boje i brčnuti se u plavom Jadranu na krajnjem jugu još uvijek srećom ima.

Dubrovčani i njihovi gosti desetljećima su se kupali na brojnim hotelskim plažama, a s novim vlasnicima na snazi je i nova politika. No budući da ste na odmoru i zadnje što vam treba je raspravljati se sa zaštitarima o tome zašto ne smijete prostrijeti ručnik na beton uz more, nema druge nego odlučiti se za neku od dubrovačkih plaža na koju hotelski lanci ne polažu prava, a ulaz je još uvijek slobodan.

Banje
Riječ je o jednoj od najpopularnijih jadranskih plaža koja se obavezno nalazi u kadru kad se snima vizura Dubrovnika. Plaža uglavnom privlači turiste iako se na njoj kupa i okolno stanovništvo, no strani gosti ipak prednjače. A kako i ne bi kad je riječ o plaži s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na Grad. Sitan šljunak idealan je za obitelji s djecom i na njoj očekivano vlada velika gužva.

Do plaže Sv. Jakov vodi preko 160 stuba
Sv. Jakov
Jedna je od ljepših dubrovačkih plaža s pogledom na otok Lokrum i Stari grad. Udaljena je oko kilometar i pol od Starog grada, a ulica koja vodi do nje toliko je uska da je teško povjerovati kako se ovdje godinama zaobilaze automobili (motocikl je najbolja opcija). Plaža se nalazi u usjeku ispod crkve sv. Jakova i do nje vodi preko 160 stuba. Silazak na plažu je lagan, no povratak je druga priča… Na plaži se uglavnom kupa domaće stanovništvo, no posljednjih godina plaža je nakrcana (polupraznim) ležaljkama pa je teško uopće pronaći mjesto za rasprostrijeti ručnik. Zbog šljunka, koji varira od jako sitnog na jednom kraju plaže pa sve do jako krupnog na drugom kraju, na plažu vole doći obitelji s djecom. No u tom slučaju potrebno je sa sobom ponijeti što manje 'dodatne opreme', jer uspon nije lagan.

Buža
U samom Starom gradu nalazi se popularna plaža Buža ili prevedno s dubrovačkog dijalekta - rupa. Vrata sv. Stjepana u južnom dijelu zidina vode na ovu stjenovitu plažu koja se može pohvaliti ne samo sjajnim položajem, već i prekrasnim pogledom. Nalazi se točno ispod zidina, a strma obala mogla bi biti pravi izazov za turiste navikle na pješčane ili šljunčane plaže. Nekoliko podesta, kafić i čistoća mora čine ovu plažu zaista posebnom, a jedini je problem gužva koja se na njoj stvara i borba za što bolje mjesto jer se nalazi u svim turističkim vodičima.


Lokrum

Do otoka Lokruma svakih pola sata u sezoni vozi brod iz Stare gradske luke, s Velikog mula, a vožnja traje samo deset minuta. Cijena cjelodnevne karte ovoag ljeta iznosi ne baš zanemarivih 70 kuna, a djeca plaćaju 20, no ulaznica, osim vožnje brodom do Lokruma i natrag, uključuje i kartu za ulazak na otok koji je zaštićeni park prirode. Hladovina starih borova, pitospora i maslina savršena je zaštita od užarenog ljetnog sunca, a opojni miris mediteranskog bilja, glasna pjesma cvrčaka i lijene šetnje sve brojnije kolonije paunova uspješno će odagnati stresnu svakodnevicu. Čak i ako niste ljubitelj stjenovitih plaža kakve prevladavaju na ovom otoku, vrijedi ga posjetiti ne samo zbog prekrasne prirode, već i zbog povijesnih građevina poput tvrđave Fort Royal i napuštenog benediktinskog samostana, te malog botaničkog vrta. Krajem 19. stoljeća dinastija Habsburg na prostoru samostana gradi Maksimilijanov ljetnikovac s raskošnim vrtovima koji je poslužio i kao scenografija za scene iz hit serije 'Igra prijestolja'. Na južnom dijelu nalazi se i krški fenomen ovog otoka, 10 metara duboko slano jezero koje se zove Mrtvo more. Lokrum je idealan za sve one koji žele malo privatnosti jer se uvijek može pronaći stijena u osami gdje vam nitko neće smetati.

Lučica Portoč na Lokrumu gdje pristaju brodovi za Stari grad
Šulić (Kolorina)
U Pilama između tvrđave Lovrjenac i parka Gradac nalazi se uvala Kolorina koju lokalno stanovništvo zove 'Šulić', po obitelji čija se kuća nalazi na samom ulazu na plažu, a iz koje dolazi i Luka Šulić iz 2Cellosa. U Šuliću se uglavnom kupa lokalno stanovništvo (Pilari), a tu i tamo zaluta i pokoji turist. Iz Šulića se pruža nevjerojatan pogled na tvrđavu Lovrjenac koja se uzdiže na stijeni s lijeve strane uvale kao i na stijene parka Gradac koji se nalazi s desne strane, a u čijem se podnožju nalaze zanimljive kamene kućice svjetski poznate umjetnice Jagode Buić.

Danče
Plaža Danče jedna je od najstarijih dubrovačkih plaža, a nalazi se ispod parka Gradac i odmah pored samostana i crkve sv. Marije u kojoj se nalaze vrijedna umjetnička djela. Plaža je od Starog grada udaljena oko pet minuta hoda. I Danče su poput većine dubrovačkih plaža stjenovite i bez plićaka, a na njima se uglavnom kupa lokalno stanovništvo iako je sve popularnija i među turistima.

Šunj, Lopud
Plaža Šunj je jedna od ljepših plaža na Jadranu i jedna od rijetkih pješčanih plaža u Dubrovniku i široj okolici. Nalazi se na jugoistoku otoka Lopuda. Do nje je potrebno pješačiti pola sata od mjesta Lopuda gdje pristaje brod (kreće iz luke Gruž), a najlakše je doći barkom. Plaža je pješčana i plitka što je čini idealnom za omiljenu ljetnu razbibrigu – igranje picigina. Naravno, obožavaju je i djeca zbog pijeska koji je na dubrovačkoj rivijera rijetkost i plićaka.

Copacabana
Oko 15-ak minuta vožnje od Starog grada, na Babinom kuku nalazi se dubrovačka Copacabana. Riječ je o šljunčanoj plaži s koje se pruža pogled na obližnji otok Daksu, Elafite te dubrovački most. To je idealna plaža za sve one koji se ne vole samo izležavati plaži i hvatati boju, već uživati u raznim aktivnostima, poput vaterpola, skijanja na vodi, vožnje na banani... Zbog šljunčane obale i malenog vodenog parka, omiljeno je odredište i za obitelji s djecom.

Uvala Lapad
Osim uređene šetnice i mnogobrojnih kafića, Lapad, dio grada udaljen deset minuta vožnje od Starog grada, u toplim mjesecima nudi i velik izbor sjajnih mjesta za kupanje. Od prostrane šljunčane plaže i brojnih manjih uvala koje se protežu sve do hotela Palacea s lijeve strane pa do skrivenih mjesta na stijenama s desne strane ispod šetnice koja vodi sve do Babina kuka, mjesta za brčkanje i sunčanje je zaista puno. Predah od sunca i kupanja možete potražiti u dubokoj hladovini Uvale i brojnim kafićima koji se nalaze na glavnoj šetnici daleko od buke automobila i hordi turista.