ZANIMLJIVE PRIČE

Nevjerojatne tajne najpoznatijih turističkih atrakcija

10.08.2014 u 07:04

  • +2

Tajne poznatih turističkih atrakcija

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Od Taj Mahala do Stonehengea, tisuće turista svakodnevno obilazi neke od poznatih svjetskih čuda, no mnogi nikada ne otkriju najintrigantnije priče koje ta mjesta kriju

Za sve ljubitelje putovanja i zanimljivih priča slijede iznenađujuće činjenice i lokalne legende o osam najpopularnijih svjetskih atrakcija, prema izboru Lonely Planeta.

Taj Mahal, Indija

Za gradnju tog arhitektonskog čuda bile su potrebne čak 23 godine, a mnogi mu se dive, između ostalog, zbog savršene simetrije. Priču o nastanku Taj Mahala obilježava kontroverzna legenda koja kaže da je nastao prema narudžbi cara Shaha Jahana kao mauzolej za njegovu ženu, piše news.com.au. Mnogi vjeruju da je car Jahan nakon gradnje Taj Mahala dao odrezati ruke svim radnicima kako nitko nikada više ne bi mogao sagraditi nešto tako prekrasno, no nikada nisu pronađeni pisani dokazi koji potvrđuju tu priču.

Moai, Uskršnji otok

Moai su goleme kamene skulpture ljudskih oblika na Uskršnjem otoku, njegov su svojevrsni zaštitni znak te predstavljaju jedan od najvećih misterija modernog svijeta. Do sada nije otkriveno tko je, kada, kako i zašto isklesao ove kipove težine oko 74 tone i visine oko deset metara. Posljednji dokazi sugeriraju da su kameni kipovi izrađeni u bližnjem kamenolomu gdje su isklesani te na svoje pozicije postavljeni prije 800 godina.

Machu Picchu, Peru

Doista nevjerojatna gradnja iz 15. stoljeća rezultirala je čudesnim gradom Inka na planini visokoj 2.430 metara na kojoj je smješteno čak 140 objekata, uključujući i hramove i kuće. Inke su taj fascinantni grad napustile oko 100 godina nakon gradnje kako bi pobjegli od nadolazećih Španjolaca koji zapravo Machu Picchu nikada nisu ni pronašli. Nakon toga ovaj grad je za civilizaciju bio stoljećima izgubljen. Pitanje koje si mnogi postavljaju jest – kako su Inke na tu visinu dopremile građevinski materijal? Prema riječima arheologa, rukama su vukli kamene blokove na sam vrh planine, a to potvrđuju i pronađene izbočine na kamenju koje su vjerojatno nastale od prstiju radnika.

Burj Khalifa, Dubai

S 828 metara Burj Khalifa poznata je kao najviša zgrada na svijetu. No kako se ta nevjerojatna zgrada opire snažnim vjetrovima koji nerijetko pušu u Dubaiju? Pa, vjerovali ili ne – ova zgrada ima krila. Naime, neboder ima troja krila koja su postavljena na 120 stupnjeva u odnosu jedno na drugo te apsorbiraju vjetar.

Stonehenge, Ujedinjeno Kraljevstvo

Misteriozni Stonehenge izgrađen je u tri faze između 3000.  i 1600. godine prije Krista, a njegova svrha do danas je nerazjašnjena. Neki su čak posumnjali da su ga izgradili vanzemaljci. Prema najnovijim dokazima, Stonehenge je izgrađen kako bi se proslavio zimski solsticij, a ne, kako se uvriježeno misli, ljetni solsticij. Osim toga, većina kamenih stupova se poravna u vrijeme izlaska i zalaska sunca tijekom ljetnog solsticija. Druga teorija jest da je gradnja Stonehengea započela kao divovsko groblje za elitne obitelji. Arheolozi su pronašli ostatke desetak kremiranih tijela koji datiraju iz oko 3000 godina prije Krista te čija lokacija je bila označena paganskim kamenjem kao nadgrobnim spomenicima.

Khazneh, Petra

Početna teorija kaže da je dvije tisuće godina star Khazneh isklesan od dna prema gore, a mnogi su smatrali da to potvrđuju usjekline koje se protežu s obje strane pročelja. No ti navodi pokazali su se netočnima. Tako se smatra da su te utore i rupe lako mogli napraviti u kasnijim godinama kako bi si omogućili pristup tom području. Osim toga, jedan nedovršeni grob koji se nalazi u blizini ukazuje na to da je drevni grad isklesan od vrha prema dolje.

Eiffelov toranj, Pariz

Oko jedne od najpopularnijih atrakcija na svijetu postoji nekoliko zanimljivih stvari. Visok 324 metara Eiffelov toranj koristili su Nijemci tijekom Drugog svjetskog rata kao radioantenu za slanje kodiranih signala. Također, za bojanje tornja potrebno je 50 tona boje svakih sedam godina.

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor. Za ovo remek-djelo bilo je potrebno 300 tisuća radnika te 35 godina. Osim toga, jeste li znali da je spektakularni Angkor Wat jarak toliko velik da se može vidjeti iz svemira?