A NA ULICAMA - ŽIVOT

Zagrebu ljeti napokon se dogodilo 'ono nešto'!

12.07.2014 u 09:04

  • +11

Zagreb ljeti

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Tko god se ovih dana prošetao centrom Zagreba, neovisno o činjenici da je već gotovo polovica srpnja, nije mogao ne primijetiti gužvu, strane jezike i fotoaparate na svakom koraku, jednom riječju - živost dosad nekarakterističnu za glavni grad Hrvatske. Pretvara li se to Zagreb u pravu europsku metropolu?

Poplava turista i gužva inače ne pretjerano karakteristična za polovicu srpnja, strani jezici, mješavina rasa i dobi, to su samo neke značajke koje karakteriziraju Zagreb ovih dana. I nije stvar samo u tome da Turistička zajednica zadovoljno trlja ruke, stvar je u tome da nam glavni grad izgleda posve drugačije nego prije deset i više godina, da se osjeća živost na ulicama koja raste već posljednjih nekoliko godina, da Zagreb dobiva lice prave europske metropole - turističkog odredišta koje privlači posjetitelje unatoč užarenom asfaltu i visokim temperaturama.


Od Britanca preko Trga i Gornjeg grada do Zrinjevca i Glavnog kolodvora, ali i šire, zagrebačka ljetna ponuda sve je šira, zanimljivija, bogatija i atraktivnija. Vidljiva promjena vjerojatno je kombinacija promocije, angažmana institucija i privatnih udruga i tvrtki, no što god bilo, činjenica je da se ljeti više ne seli 'baš sve' s kopna na Jadran.

Već samom šetnjom centrom grada otkrit ćete koliko su kafići ispunjeni, koliko ljudi sjedi na terasama, u parkovima, na usputnim klupicama, kako naslonjeni na štandove ćaskaju i uživaju u godišnjem odmoru, kako leže po travnjacima - otkrit ćete kako nam se grad promijenio.

No kad završite s kratkom šetnjom, nezaobilazno odredište u večernjim satima svakako je Strossmayerovo šetalište gdje se već 14. godinu zaredom održava kulturno-turistička manifestacija Ljeto na Strossu. Puna tri mjeseca i više, od 29. svibnja do 2. rujna, ondje se svakodnevno nešto dešava - od likovnih radionica do kazališnih predstava i koncerata. A koliko je stvarno popularno, shvatit ćete ako pokušate oko deset sati navečer proći promenadom; bit će gotovo nemoguće, pogotovo vikendom. Ljeto na Strossu postalo je s godinama jedan od zaštitnih znakova grada što očito prepoznaju i oni koji nas prvi put posjete.

Foodballerka - atmosfera na Strossmayerovom trgu


Ako se pak zasitite gužve, uvijek se možete spustiti prema Glavnom kolodvoru i doživjeti jednako prekrasan ambijent, ovoga puta Strossmayerovog trga koji ugošćuje ulični festival Foodballerku. Premda za glasnu glazbu imaju dozvolu do 23 sata, ondje vlada čista dekadencija i uživancija - ležaljke na travi, kokteli, fina vina, grickalice, odabir štandova nekoliko kafića, fotelje za odmor... A cijeli je srpanj ispunjen koncertima - od Vatre preko Ljetnog kina do Pavela i Detour. Večernje čilanje u parkovskom ambijentu oživjelo je Zelenu potkovu!

Naravno, ne trebamo napominjati da su projekti Turističke zajednice grada Zagreba koji uključuju susret s kumicama s Dolca koje svaki petak i subotu odjevene u narodne nošnje prodaju sezonsko voće oživljavajući sjećanje na tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane, promenadne koncerte subotom i nedjeljom na pozornicama na Zrinjevcu i Maksimiru, susrete sa slavnim likovima zagrebačke povijesti, smjenu straže Počasne satnije Kravat pukovnije vikendom i slični pun pogodak. Čak i da samo promatrate fascinirana lica turista koji s osmijehom iz distance gledaju događaje, jasno vam je da se gradu dogodilo 'ono nešto'.

Ljetno kino Tuškanac


Mogli bismo sad nabrajati još niz drugih događanja, od projekta 'Dvorišta – Svako ima svoju priču' do scene Amadeo, no savjetujemo vam da umjesto da čitate o tome, iskoristite slobodno vrijeme i doživite djelić atmosfere. Premda su se mnogi klubovi u Zagrebu odlučili za ljetnu pauzu, Zrće nije jedino odredište za tulumarenje. Pred Pepermintom su i dalje gužve za ulazak, Vintage, Bikers Beer Factory, Gjuro i Močvara i dalje drže svoja vrata otvorena klasičnim klupskim programom, a tu je još niz manjih klubova/kafića koji će nam održavati gužvu na zagrebačkim ulicama i u sitnim satima.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, ne možemo se oteti dojmu da Zagreb doista mijenja svoje lice. Zagrebačko ljeto s preko 300 različitih događanja i manifestacija te rastom turističke posjete između 15 i 20 posto još prošle godine u potpunosti je promijenilo donedavno puste ulice. I one su imale svojih čari - prazni tramvaji, mjesta u kafićima, šetnja bez velikog žamora - sve nam je to bilo drago, no nova slika nam je ipak draža.