I TO JE MOGUĆE

Kako putovati s djecom na odmor bez stresa

15.07.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Čim pomislite na godišnji odmor i morske radosti, lakše ćete izdržati radne dane koji su preostali. No kada počnete kalkulirati što sve treba spakirati i kako animirati klince za vrijeme putovanja, sve se čini kao nemoguća misija

Da biste uspješno stigli na cilj i konačno počeli uživati s obitelji na godišnjem odmoru, najbolje se unaprijed pripremiti. Čak i ako niste tip osobe koja voli sastavljati popise i čvrsto držati stvari pod kontrolom, morate priznati da je pakiranje za obiteljski odmor gotovo nemoguće bez toga.

Jednostavno se prisilite i nekoliko dana prije putovanja sastavite popis svih stvari koje su vam potrebne, a tada obavite i kupovinu onog što nedostaje (lijekovi, kreme ili pokoji komad odjeće).

Jedna od glavnih briga roditeljima je što sve ponijeti od lijekova u slučaju viroza, uboda i ostalih ljetnih napasti. Osim samih lijekova, nemojte zaboraviti da je vrlo važno da dijete pravilno štitite od sunca da se izbjegnu opekline i sunčanica, a tu će vam pomoći kreme, šeširići, sunčane naočale i boravak u kući od 10 do 17 sati.

Također je poželjno spakirati i topliju odjeću jer je lako moguće da se baš na moru mališan prehladi, uz poneki kišniji i hladniji dan. Ako ste u nekom mjestu prvi put, raspitajte se gdje se nalazi ambulanta, a gdje najbliža bolnica te kamo se možete uputiti liječniku po noći.

Osnovni lijekovi i pribor koji su vam potrebni:
- toplomjer,
- sirup, tablete ili čepići za snižavanje temperature,
- kapi ili sprej za nos u slučaju prehlade,
- sredstva protiv reakcije na ubod i za dezinfekciju rane, komprese, zavoji i flasteri,
- otopina rehidracijske soli u slučaju povraćanja ili dijareje te čajevi za ublažavanje simptoma,
- čepići ili sirup protiv opstipacije,
- sredstva protiv komaraca i krpelja,
- kreme za sunčanje,
- manikirceg i pinceta,
- baby monitor ako je dijete u drugoj sobi.


Nakon planiranja trenutak je pakiranja

Rijetko će vam koji roditelj reći da je prije samog putovanja miran i staložen. Toliko je malih detalja koje treba napraviti prije nego što konačno sjednete u automobil i krenete... Neki imaju sistem da se podijele i tata je, primjerice, s djecom u šetnji, dok majka sve spremi u kofere. To se sve može napraviti dan ili večer prije pa čak i složiti u automobil tako da prije samog polaska morate uzeti tek osnovne stvari. Tako će djeca kraće čekati na polazak i lakše kontrolirati uzbuđenje. Morate biti realni i svjesni činjenice da je klincima putovanje velika sreća i nova avantura pa je uzbuđenje neizbježno. Uostalom, i odrasli se tome jako vesele te jedva čekaju krenuti na odmor.

A što je s nervozom na putovanju

Svakom roditelju poznato je da će putovanje biti mirno samo ako su djeca dobre volje. Na prve jauke i pitanja 'Kada ćemo stići' roditelji se primaju za glavu. E, zato je putovanje idealan trenutak da iskoristite sve blagodati modernog doba u kojem živimo. Ponesite slikovnice, gadgete s crtićima ili glazbom i smislite nekoliko igrica koje ćete izvući kao posljednji as u rukavu. Ako su klinci malo veći, možete brojati automobile samo određene boje, prepoznavati registarske oznake, zadavati tajne riječi koje treba otkriti i zabavljati se na slične načine. Kod duljih putovanja uračunajte stanke da se mali putnici protegnu i odmore od auto sjedalice.

Svaki iskusni roditelj koji je prošao putovanje s manjom djecom, odmah će reći da se na put ide u vrijeme kada će dijete spavati, primjerice, za popodnevni odmor.

Svakako kod sebe imajte omiljenu igračku, vodu i nešto od lagane hrane. Iako je teže reći nego napraviti, istina je da sva nervoza roditelja zarazno prelazi na djecu pa bi bilo najbolje da se probate kontrolirati i misliti na to kako ćete se ubrzo brčkati u moru i konačno imati vremena za obitelj.