I TO JE MOGUĆE

Ovako se putuje bez stresa i uživa u godišnjem

04.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Godišnji odmor uvijek željno iščekujemo, ali smo i svjesni koliko stresa nam može donijeti. Pripreme, putovanje, smještaj – sve su to detalji koji nas mogu strašno iznervirati. Ipak, stručnjaci znaju kako se osloboditi tog pritiska i više uživati

Važni podaci i brojevi telefona

Uz sve moderne gadgete, danas smo naviknuli sve važne brojeve telefona, termin polaska ili ulicu u kojoj se nalazi hotel spremiti primjerice u mobitel. No ono što je također pametno jest napraviti jedan takav popis na papiru ili ga ostaviti na računalu svim članovima obitelji, savjetuje James E. Porter Become za StressStop.com. Tako će moći kontaktirati s vama u slučaju bilo kojeg problema, a vi ćete biti manje opterećeni. Također je dobro da sve eventualne potvrde koje ćete morati predočiti tijekom putovanja stavite na jedno mjesto, tako da vam budu pri ruci. Znate kako je nezgodno kada sa stvarima dođete na recepciju i panično tražite dokumente i potvrde. Pripremite se unaprijed i smanjite dozu stresa.

Ne pretjerujte sa stvarima

Bez obzira kamo putujete na godišnji odmor, morate smanjiti popis stvari. Zar vam doista trebaju sve te majice ili dodatne haljine? Nakon što pripremite sve stvari još jednom ih pregledajte i maknite sve nepotrebno. Kada se po vrućinama nađete nasred ceste ili budete teglili kofer po stepenicama, sve ono što ste ponijeli bit će vam višak.

Od mjesta do mjesta po tri dana

Ukoliko ste odlučili posjetiti više mjesta tijekom godišnjeg odmora, računajte da vam je potrebno minimalno dva, a idealno tri dana da vidite sve znamenitosti. Ljetne vrućine prisilit će vas da dio dana odmarate i ne šećete punom parom, stoga vam treba malo više vremena.

Financije

Prije odlaska provjerite stanje na računu jer nikada ne znate hoće li vam trebati više novca i što se može dogoditi. Najbolje poznajete svoju financijsku situaciju i znate koliko gotovine trebate imati sa sobom, ali danas su bankomati dovoljno dostupni da ćete uvijek lako dignuti još novca.

Istražite kamo putujete

Bez obzira spremate li se posjetiti neki od prekrasnih gradova u Lijepoj Našoj ili idete u inozemstvo, prikupite sve moguće informacije. Budete li unaprijed znali koje znamenitosti vrijedi pogledati, gdje se nalazi dobra plaža ili koji restoran priprema domaću hranu, ostaje vam više vremena za uživanje. Ako pak putujete u inozemstvo, vrlo je važno da se raspitate o načinima prijevoza, valuti i ostalim pravilima.

Dan za putovanje mora biti slobodan

U dane kada putujete morate ostaviti dovoljno vremena za bilo koju vrstu komplikacija. Bez obzira putujete li vlastitim automobilom ili organiziranim prijevozom, morate računati da se uvijek mogu dogoditi mali preokreti zbog kojih će putovanje trajati dulje.