SJAJNE IDEJE

Kako putovati svijetom i usput zaraditi?

12.06.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Turistički vodič, stjuardesa, radnik na kruzeru, putopisac... To su samo neka od zanimanja uz koja možete putovati i plaćati ta putovanja

Većina ljudi voli putovati i mnogi bi željeli upoznati i neke egzotične destinacije, ali, nažalost, za to nemaju novca. Kako stvari stoje u državi, teško da će se situacija promijeniti u dogledno vrijeme pa mnogi strahuju da će im snovi o putovanjima ostati zauvijek neispunjeni. No možda samo stvari treba promotriti na drugačiji način. Možda ne morate putovati tako da spavate u hotelu s tri zvjezdice, nego trebate odigrati mudrije – putovati i istodobno raditi! To je sve popularniji oblik putovanja za mnoge ljude – rade u stranim zemljama, a zarađeni novac koriste za razgledavanje znamenitosti i ljepota u tim zemljama. Ako se možete zamisliti u toj ulozi, onda će vam dobro doći prijedlog poslova uz koje možete putovati.

Postanite turistički vodič
Ima li ljepšeg posla od onoga da ljudima pokazujete povijesne znamenitosti i prirodne ljepote? Zamislite, recimo, da se šećete Parizom i ljudima otkrivate sve znane i neznane ljepote toga romantičnog grada… Posao turističkog vodiča može vas odvesti u bilo koji kraj svijeta – putujete i zarađujete! Naravno, da biste uopće mogli obavljati taj posao, potrebno je da znate jezike, ali i sve o destinaciji za koju se specijalizirate. Usto, važno je da budete otvoreni, elokventni i zanimljivi. Nećete zaraditi velike novce, ali ćete zaraditi sasvim dovoljno da i vi uživate u tim destinacijama.

Postanite stjuardesa ili stjuart
Ako se ne bojite letjeti zrakoplovom, ovaj posao mogao bi vas odvesti u vrlo zanimljive destinacije. Istina, katkada nećete imati vremena za razgledanje, ali katkada ćete dobiti cijeli dan ili dva tijekom boravka u određenom gradu pa ćete moći uživati u ranim ljepotama. Naravno, posao stjuarda ili stjuardese zahtijeva određene vještine i sposobnosti poput znanja stranih jezika, dobre fizičke kondicije te otvorenosti i ljubaznosti. Plaće možda nisu visoke, ali to i nije glavna poanta toga posla – vi ionako samo želite vidjeti svijeta, zar ne?

Zaposlite se na kruzeru

Baš kao i posao u zrakoplovu, i posao na kruzeru može vas odvesti na egzotične i daleke destinacije. Da, na kruzeru se mnogo radi i plaća nije osobito velika, ali imat ćete priliku vidjeti mjesta koja u drugim okolnostima nikada ne biste vidjeli. Na kruzerima postoji čitav niz različitih poslova, a vi možete odabrati onaj koji najviše odgovara vama. U svakom slučaju, dobit ćete određeno slobodno vrijeme koje onda možete iskoristiti za razgledavanje svega onoga što ste oduvijek željeli vidjeti, a niste imali prilike.

Postanite bloger putopisac

Ovo je idealna kombinacija – putujete svijetom i pišete o onome što vas oduševljava na putovanjima. Može li bolje? Naravno, kao i kod mnogih drugih idealnih stvari u životu, postoji i druga strana. Blogeri putopisci najčešće na putovanja kreću s vlastitim novcem, sponzori dolaze tek kasnije kad si izgrade ime, ali i brojnu publiku. Ako imate ušteđevine i želite se baviti time, ne oklijevajte, s vremenom će se vaša ljubav prema pisanju i putovanjima itekako isplatiti. Podsjetite se da je svaki početak težak, ali s vremenom će sve biti bolje.

Krenite čuvati djecu u strane zemlje
Želite vidjeti London, upoznati Ameriku i posjetiti Australiju? Možete se prijaviti za čuvanje djece u tim, ali i brojnim drugim zemljama. To je idealna prilika za sve one koji nemaju dovoljno novca da u vlastitom aranžmanu posjete željene destinacije. Na ovaj način spajate ugodno s korisnim – putujete, a usput čuvate djecu i zarađujete. Naravno, morate biti osoba koja zna jezik, ali i koja je odgovorna te zna kako treba čuvati djecu…



Pridružite se mirovnim snagama

Ovo malo komu padne na pamet, ali je zapravo sasvim pristojna opcija za one koji žele putovati, a nemaju dovoljno sredstava. No pridruživanje mirovnim snagama nije najjednostavniji posao na svijetu. Morate proći mnoga testiranja, a neka od njih zahtijevaju i višetjednu odvojenost od obitelji i prijatelja. Ali kad sve to prođete, radite pristojan posao, zarađujete i putujete svijetom.

Studentski poslovi

Postoji sve više servisa koji nude razne poslove za studente. Najpopularnija su putovanja u američke gradove. Stvar funkcionira tako da se prijavite na servis koji vam onda traži posao ili si vi sami tražite posao. Kada ga nađete, putujete u taj grad, ali i razgledavate Ameriku. Iskustva pokazuju da studenti, unatoč poslu, imaju vremena i za uživanje u turističkim čarima.

Sezonski poslovi

U svakoj zemlji postoje određeni sezonski poslovi kada se traži već broj radnika. Primjerice, branje šparoga u Njemačkoj. To su poslovi koji ponajprije zahtijevaju fizički rad, a radi se mnogo sati. No svejedno ima vremena i da upoznate grad i zemlju u kojoj radite. Ako se ne bojite teškoga rada, a želite putovati, onda je ovo možda rješenje za vas.