ODMOR U DODIRU S PRIRODOM

Najbolji hrvatski kampovi

21.08.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Zbog divnih lokacija i sve kvalitetnije ponude hrvatski kampovi omiljeni su i dobro poznati, posebno među stranim turistima. Visoki rejting potvrđuju i mnoge pohvale uvaženih svjetskih organizacija poput njemačkog autokluba ADAC (s više od 12 milijuna članova), koji je čak dvama hrvatskim kampovima u vodiču za 2009. dodijelio svoje najviše priznanje SuperPlatz

To su ninski Zaton i najveći istarski kamp Park Umag, a osim njih još je deset kampova nagrađeno tzv. žutom pločom. Šest ih je, osim toga, ove godine dobilo priznanje za izvanrednu njegu i uređenost, a 11 za izvanredno održavanje sanitarija.

Riječ je o kampovima koje kao najkvalitetnije izdvajaju i u Kamping udruženju Hrvatske, koje okuplja više od 160 članova. Kao najbolje hrvatske morske kampove KUH izdvaja čak njih 19 u Istri te po šest na Kvarneru i u Dalmaciji. Dio njih namijenjen je isključivo naturistima pa ih ovom prilikom nećemo spominjati.

Istra


Kamp Pineta nalazi se 9 km od centra grada Umaga, smješten tik uz more, u podnožju najstarijeg svjetionika na Jadranu
Kamp Park Umag najveći je i najkvalitetniji istarski kamp, smješten u prekrasnoj prirodi s odlično uređenim šljunčanim i kamenim plažama te raznovrsnim sadržajima poput bazena s vodopadima i tvrđavama te botaničkim eko-parkom autohtonog raslinja.

Nedaleko je i poznati Stella Maris, s obiljem restorana, trgovina i sportskih sadržaja koje mogu koristiti gosti kampa i istoimenog turističkog naselja.

Između Umaga i Lovrečice nalazi se miran i intiman kamp Finida, sa skrovitim uvalama, šljunčanim i kamenim plažama te betoniranim sunčalištem.

U obližnoj Savudriji, na najzapadnijem dijelu hrvatske obale, smješten je kamp Pineta. Na kilometar i pol obale ima kamene i šljunčane plaže, restorane, terasu za večernju zabavu uz živu glazbu, piceriju i nekoliko kafića. U bazenu, sportskim sadržajima i animaciji gosti mogu uživati u apartmanskom naselju u neposrednoj blizini.

Kamp Lanterna, između Novigrada i Poreča, prostire se na tri kilometra šljunčane obale u borovoj i hrastovoj šumi, a ima čak dva bazena s hidromasažom te obilje popratnih sadržaja.

U okolici Poreča među najbolje se ubrajaju Bijela uvala i Zelena laguna, čija je sportska, zabavna i gastronomska ponuda, po mišljenju HUK-a, jedna od najkompletnijih na Jadranu. Oba kampa na plažama imaju posebno odijeljene dijelove za naturiste.

Nedaleko od Vrsara su kampovi Valkanela Porto Sole i Orsera u čijoj je neposrednoj blizini park skulptura Dušana Džamonje, dok su na rovinjskom području kamperi najzadovoljniji kampovima Polari i Veštar

Nasuprot Brijuna, blizu Fažane, najnoviji je uređeni turistički centar u Istri Bi Village, s potpuno opremljenim raznovrsnim smještajnim jedinicama i velikim apartmanskim naseljem.

Kvarner

Kamp Kovačine je smješten na prekrasnom poluotoku, udaljen jedva nekoliko koraka od primorskog gradića Cresa

Na poluotoku nedaleko od grada Cresa je kamp Kovačine, dobro pošumljen, s kamenim i šljunčanim plažama i odvojenom plažom za naturiste. Među brojnim aktivnostima ističu se popularni tečajevi ronjenja.

Susjedni Lošinj među kamperima je poznat po kampu Poljana, u uvali na najužem dijelu otoka, nadomak Malog Lošinja. Zanimljivo je da se kamp nalazi u rezervatu dupina po kojima je ovaj otok poznat, a sastavni dio kompleksa uz plažu i mnoge sadržaje je i lučica sa 150 vezova.

Nedaleko od središta povijesnog grada Krka je kamp Ježevac, većim djelom prirodno pošumljen borovom šumom, sa 800 metara šljunčane i stjenovite plaže te brojnim rekreacijskim sadržajima. U susjednom Puntu smjestio se kamp Pila, tek nekoliko koraka udaljen od mjesta u kojem gosti kampa mogu koristiti mnoge sadržaje. Brojne usamljene pješčane plaže dostupne su pješice ili brodicom, a gosti sa šatorima u kampu mogu koristiti i uređenu kuhinju.

Dalmacija

Nagrađivani Zaton Holiday Village blizu Nina najveći je dalmatinski kamp, potpuno je renoviran, a obrastao je borovom šumom. Uz kamp se nalazi i apartmansko naselje sa sportskim centrom, a plaža je posebno pogodna za djecu i neplivače. Atraktivni grijani bazeni za odrasle i djecu, mnoštvo raznoraznih sadržaja i posebno dobro organizirani programi za sport i zabavu čine ovo naselje, po ocjeni Kamping udruženja, pravim obiteljskim rajem.

Kamp Adriatic nalazi se tri kilometra sjeverozapadno od Primoštena, između plažne prometnice i mora. Stara borova šuma prekriva oko 80 posto prostora za kampiranje, a preostali dio je ukrašen crnikama i maslinama. Plaže su šljunčane i stjenovite, pogodne zaista za sve, od djece do parova željnih kupanja ili ronjenja u osami.

Zaton Holiday Village blizu Nina najveći je dalmatinski kamp, potpuno renoviran, obrastao borovom šumom
Kamp Park Soline nalazi se u hladu borove šume pored pješčane plaže u srcu Biograda. Novoizgrađena šetnica koja se proteže duž cijelog kampa vodi uz najatraktivnije biogradske plaže do strogog centra grada.

U šumi borova i maslina nedaleko od Novalje najpoznatiji je paški kamp Straško, velik i komforan kompleks s raznim sadržajima i prostranom šljunčanom plažom.

Ljubitelji južnijeg dijela obale bez straha se mogu odlučiti za kamp Nevio u neposrednoj blizini Orebića uz lijepu pješčanu plažu. Kamp je uronjen u zelenilo i u potpunosti izoliran od buke, a uz mjesta za šatore i kamp-kućice u ponudi su i nove klimatizirane pokretne kućice za najviše pet osoba. Svaka kućica ima terasu s panoramskim pogledom na more te vlastito parkirno mjesto.

Nekoliko kilometara od grada Hvara je kamp Vira, potpuno obnovljen prije tri sezone. Kamp je djelomično pošumljen, a plaža je šljunčana i stjenovita, sa sunčalištima na ravnim stijenama. Gosti kampa mogu koristiti sportsko-rekreacijske usluge obližnjeg sportskog centra, a posebnost je što se u skladu s politikom zaštite okoliša sanitarni čvorovi napajaju energijom iz solarnih ćelija.