ŠTO VIDJETI

Stranci su odabrali top deset mjesta u Hrvatskoj

01.04.2014 u 12:25

  • +5

Top deset destinacija u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Bionic
Reading

Jedna od najljepših europskih destinacija kada su plaže u pitanju, zemlja koja je gotovo cijele godine blagoslovljena suncem, povijesni gradovi i idilični otoci, tim riječima popularni američki portal Huffington Post opisuje Hrvatsku, atrakciju koju morate posjetiti

Od šetnje vinogradima na otvorenim obalnim liticama do uživanja u povijesnim spomenicima i predivnim nacionalnim parkovima - ovo je top deset mjesta u Hrvatskoj koja morate dodati na listu turističkih destinacija što ih morate posjetiti.

Dubrovnik
Sa svojim impozantnim morskim stijenama, tvrđavom Lovrijenac, mnoštvom krovova terakota boje i dramatičnim liticama samoproglašeni 'biser Jadrana' jedna je od hrvatskih najposjećenijih destinacija. Najbolji pogled pak puca s vrha obližnjeg brda Srđa, oduševit će vas i slikovita šetnja gradskim zidinama, a dubrovački Stari grad na visokom je mjestu zaštićenih spomenika UNESCO-a. Dubrovnik je poznat i po svojim svjetlucavim mramornim ulicama, velikim baroknim crkvama i palači Sponzi iz 16. stoljeća.

Nacionalni park Plitvička jezera
Divljina njegovih azurnoplavih jezera, predivnih slapova i šumovitih planina čini Nacionalni park Plitvička jezera, piše Huffington, jednim od najslavnijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Dok se šećete uz 16 predivnih i povezanih jezera, možete puno naučiti o prirodnom formiranju sedrenih barijera, ali i držite oči širom otvorene jer iz šume možda vrebaju smeđi medvjed i ris.


Zagorje
Sjeverno od Zagreba do granice sa Slovenijom proteže se slikovito Zagorje kojim se nižu srednjovjekovni dvorci i vinogradi, a na vrhovima brežuljaka termalni izvori. U Zagorju treba svakako obići povijesni grad Krapinu i tradicionalnu vinsku konobu, posjetiti bajkoviti dvorac Trakošćan te se prošetati slikovitim visoravnima.

Makarska
Na pola puta između Dubrovnika i Splita, Makarska je odlična stanica za zaustavljanje prilikom krstarenja Hrvatskom sa svojim predivnim plažama i živopisnom lukom smještenom ispod impozantne planine Biokovo. Iz Makarske možete sjesti na trajekt za Brač te posjetiti susjedni Omiš i uživati u Omiškim gusarskim večerima, savjetuje Huffington.

Nacionalni park Mljet
Zbog jednog od najjužnijih hrvatskih otoka s istoimenim nacionalnim parkom vrijedi krenuti na putovanje. Prostranstvo zelenila, prošarano blještavom morskom jezgrom, gustim šumama i osjenčanim lagunama, čini Mljet rajem za one koji vole boraviti na otvorenom. Nakon šetnje i uživanja u biciklističkim stazama možete uživati i u kajaku na jezeru, otkriti predivnu Odisejevu špilju ili pak ići na ronjenje do olupine na morskoj obali.

Split
Još jedna top atrakcija na dalmatinskoj obali, drugi po veličini grad u Hrvatskoj važno je polazište ukoliko želite otići na otoke, krstarenje i jednodnevne izlete. Veličanstvena Dioklecijanova palača na popisu je UNESCO-ve zaštićene baštine, a osim povijesnih spomenika, Split nudi dosta mogućnosti za uživanje na otvorenom, rafting, planinarenje i jedrenje.

Poluotok Pelješac
Uski tanki rt koji se proteže od kopna do Korčule, poluotok Pelješac poznat je kao regija s najboljim vinima u kojoj se proizvode kvalitetne sorte poput dingača i postupa. Nakon istraživanja regije, obilaska tradicionalnih vinarija te uživanja u kamenicama i dagnjama u Malom Stonu možete ići hvatati valove u Vignju ili otići do planine Sveti Ilija.

Rovinj
Atrakcija sjeverne Istre, tradicionalno ribarsko mjesto Rovinj, s predivnim arhipelagom punim zelenih otočića, nudi i pješačenje do Zlatnog rta, a možete potražiti i skrivene plaže za uživanje u sunčanju.

Zagreb
Kako su ga strani mediji nazvali, elegantni Zagreb često gubi posjetitelje zbog gradova na obali, no njegove gradske muzeje i stari grad srednjovjekovne jezgre ne treba zaobilaziti na putu prema jugu.

Kornati
Jadranska obala je puna otoka, ali za najbolje ronjenje u Hrvatskoj Huffington preporučuje Nacionalni park Kornate. U stjenovitom arhipelagu s više od 140 otoka, s hektarima nenaseljenog kopna, šarenih grebena i morem nalik kaleidoskopu riba, Kornati su se našli među hrvatskih top deset.