PROKLETO SKUPO

Uz ovakve cijene ova mjesta možete samo sanjati

02.03.2014 u 09:20

  • +6

Skupi gradovi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Guliver/Thinkstock

Bionic
Reading

Razmislite o prelijepom putovanju u Zürich, Singapur, New York ili Sydney. Bilo bi lijepo, ali morate znati da su ovi gradovi na listi najskupljih i samo pravi sretnici mogu si priuštiti odmor u njima

Christine Sarkis sastavila je listu najskupljih gradova za SmarterTravel Staff, a uključila je cijenu smještaja, hrane te ostalih turističkih potreba.

1. Oslo, Norveška

Oslo spada među najskuplje gradove na svijetu, a svoj izvor bogatstva pronašao je u naftnoj industriji jer je Norveška pri vrhu izvoznika te sirovine. Posjećujete li Oslo, očekujte barem 20 posto skuplje cijene nego drugdje u zapadnoj Europi. Također, cijene usluga i roba više su i do 70 posto, pa vas primjerice smještaj može skupo koštati ako se dobro ne raspitate prije puta.

2. Zürich, Švicarska

Zürich nudi pregršt ljepota: čist planinski zrak, prekrasnu okolicu i grad stvoren za šetnju. No tu ćete ljepotu itekako platiti. Prema istraživanjima, on je zapravo najskuplji grad na svijetu iz perspektive odmora za vikend. To uključuje smještaj u dobrom hotelu, večeru uz vino, prijevoz i nekoliko iznenađenja. Prijevoz taksijem izuzetno je skup, ali zato u svibnju i listopadu svi mogu besplatno koristiti bicikle.

3. New York, SAD

Zajedno s Tokijem, New York ima u prosjeku najskuplji smještaj u vrhunskim hotelima, ali i onima srednje klase. Radi se o 730 dolara za noćenje u boljem hotelu i 340 dolara u srednjem. Također je najskuplji grad u Sjevernoj Americi za vikend odmor. S cijenom od 350 dolara za odrezak, precijenjenost je zaista došla na sasvim novu razinu. Skup smještaj i hranu eventualno možete nadomjestiti besplatnim atrakcijama poput Zoološkog vrta u Bronxu, Muzeja američkih ilustracija ili Botaničkog vrta.

4. Bora Bora, Francuska Polinezija

Ovo je jedna od najekskluzivnijih i najboljih odmorišnih destinacija na svijetu koju rado posjećuju slavni pa je idealno mjesto za visoke cijene apsolutno svega. Samo jedno noćenje u bungalovu koštat će vas tisuću dolara. Nešto povoljnije cijene su od studenog do ožujka, pa postoji mogućnost da ćete proći nešto povoljnije.

5. Sydney, Australija

Analiza Deutsche Banka prije nekoliko godina proglasila je Sydney skupljim gradom i od New Yorka. Jedna od prednosti ovog grada je to da u restoran možete donijeti svoje piće. Radi se o ideji BYO (Bring Your Own), a piće mora imati posebnu oznaku.

6. Tokio, Japan

Posjetite li Tokio, neće vam trebati suveniri jer ćete imati dovoljno računa koji će vas podsjećati na put. Radi se o trećem najskupljem gradu na svijetu. Cijene su posebno više kada se radi o hrani i šopingu. Da biste povoljnije prošli kad je u pitanju hrana, možete pojesti nešto s nogu na tzv. tachigui štandovima.

7. London, Velika Britanija

Ovaj grad ima sve što čovjek može poželjeti: dobar šoping, kulturne znamenitosti, muzeje i preko 60 restorana s Michelinovim zvjezdicama. No ujedno ima jedan od najskupljih smještaja na svijetu. Očekujte da će vas jedno noćenje koštati oko 400 dolara u hotelu s četiri zvjezdice te dvostruko manje u onom s njih tri.

8. Las Vegas, Nevada

Grad blještavila dat će vam sve što poželite i samo je nebo granica po pitanju cijena. Jeste li možda za luksuznu sobu u kojoj noćenje košta 40.000 dolara ili za burger od 5.000 dolara? Da, tako se kreću cijene u Las Vegasu. U ovom gradu sve je toliko skupo da to svi smatraju gotovo normalnim. Gotovo.

9. Monte Carlo, Monaco

Ovdje svi žele živjeti udobno i lako poput kraljevske obitelji. Prema istraživanju stranice Hotels.com, Monte Carlo je u 2013. bio među najskupljim gradovima s prosjekom od 308 dolara po noćenju. Još jedan primjer pretjerane skupoće je jednodnevna ulaznica za Thermes Marins Monte Carlo koja košta 130 dolara. Sreća u nesreći je to što Nica ima niže cijene, a tek je 20 minuta udaljena od Monte Carla pa možete vidjeti oba grada.

10. Singapur

Do prije nekoliko godina cijene su u Singapuru bile pristojne, ali zatim je dobio na popularnosti i našao se na ovoj listi. Razna istraživanja pokazala su da noćenje u njemu stoji oko 260 dolara. No dobra strana je to što hrana zna biti vrlo povoljna, posebno ona u manjim lokalima ili prolazima, a na taj ćete isprobati autentičnu kuhinju.