VAŽNA PRAVILA

Ne činite ovo na putovanjima ako se ne želite osramotiti

31.03.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Prilikom putovanja u strane zemlje vrlo je važno voditi računa o tamošnjim zakonima i načinima ponašanja. Nešto što je u vašoj zemlji sasvim prihvatljivo na drugom kraju svijeta može biti ocijenjeno kao krajnje nepristojno ili čak zakonom zabranjeno

Svaka zemlja se razlikuje kako zakonima, tako i obrascima ponašanja. Stoga prilikom putovanja nije dovoljno samo organizirati smještaj, kupiti karatu i proučiti koje lokacije obići, piše Huffington Post. Evo zašto u Kini nikada ne smijete darivati kišobrane i satove, u Bangladešu ne smijete upirati prstom u ljude, a u Francuskoj morate gledati ljude u oči dok nazdravljate.

Za vrijeme putovanja

Autoceste u Njemačkoj poznate su po tome što nemaju ograničenja brzine. Međutim ostanak bez goriva se kažnjava.

Ako vas zaustavi policija u SAD-u, nemojte izlaziti iz vozila. To se može interpretirati kao vrlo agresivan čin i zbog toga možete upasti u gadne nevolje.

Svakako je dobro znati u kojim se zemljama vozi lijevom, a u kojim zemljama desnom stranom ceste. Lijevom stranom vozi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i najvećem broju nekadašnjih britanskih kolonija.

Pokloni i darivanje

Primanje dara u Vijetnamu samo jednom rukom može značiti da niste zahvalni. Stoga uvijek primajte poklon s obje ruke te otvorenih dlanova.

Darivanje cvijeća u Cipru moglo bi vam se obiti o glavu. Ondje nikada ne poklanjajte bijele ljiljane jer ih se snažno povezuje sa sprovodima.

U Kini ne poklanjajte satove ni kišobrane jer se smatra da donose nesreću. Kineske riječi za 'sat' i 'kišobran' podsjećaju na riječi koje znače 'smrt' i 'razdvojenost'.

U Nizozemskoj nikada ne poklanjajte noževe i škare, naime darivanje oštrih predmeta u ovoj zemlji smatra se donošenjem nesreće.

U Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvjetova u buketu jer se buketi s parnim brojem cvjetova nose isključivo na groblje.

Japancima pak nikada nemojte darovati četiri ili devet komada bilo čega. Oni te brojeve smatraju nesretnima.

Način ponašanja i govor tijela

Na Filipinima budite nježni kada se rukujete. Naime jak stisak ruke ondje se percipira kao neprijateljstvo.

Znak za OK, palac i kažiprst oblikovani u krug, u Brazilu bi vas mogao uvaliti u nevolje. Naime ondje se to smatra jako uvredljivim.

Jedan od Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, snažno je islamistički nastrojen pa je tako držanje za ruke i ljubljenje u javnosti zabranjeno zakonom.

Upiranje kažiprstom u ljude u Bangladešu smatra se snažno uvredljivim. Radije pokazujte dlanom, a ne prstom.

Dame, nikada, nikada ne dodirujte budističkog svećenika na Tajlandu, a nemojte mu ni ništa izravno dodati. Naime ondašnjim svećenicima strogo je zabranjen bilo kakav kontakt sa ženama.

Na Tajlandu također pripazite što govorite o tajlandskoj kraljevskoj obitelji. Naime ružne riječi o kraljevskoj obitelji kažnjive su zakonom i mogli biste završiti u zatvoru.

Dok nazdravljate u Francuskoj, nikada nemojte skrenuti pogled, a ljude s kojim nazdravljate gledajte u oči. Ako skrenete pogled, bit ćete osuđeni na sedam godina lošeg seksa.

Kambodžane nikada ne dotičite stopalima – to pripada samom vrhu loših manira jer se noge smatraju najnižim dijelom tijela.

Pokazivanje potplata na cipelama u Iraku smatra se snažno uvredljivim, a stopala se smatraju prljavim dijelom tijela.

Kada ulazite u dom Turčina, uvijek se obavezno izujte. Inače će vas smatrati jako nepristojnim i neodgojenim.

Na Tajlandu se glava smatra najsvetijim dijelom ljudskoga tijela, stoga Tajlanđane nikada ne dodirujte po glavi, čak ni malu djecu.

Baš kao i u mnogim azijskim zemljama, u Indoneziji nikada nemojte jesti lijevom rukom jer se ona koristi za čišćenje u toaletu te se zbog toga smatra nečistom.

Osim toga, u japanskim restoranima nikada ne ostavljajte napojnice jer se to smatra uvredljivim.

U Singapuru je zakonom zabranjeno žvakanje žvakaćih guma, a vlada je tu odredbu donijela kako bi ulice održala čistima.