PRAVILA PONAŠANJA

Ovo nikad ne smijete raditi na putovanjima

16.02.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Jeste li sigurni kako se ponašati za vrijeme obroka u različitim zemljama? Je li vam ikada palo na pamet da je u Tajvanu podrigivanje za stolom poželjno, u Venezueli svi kasne na večere i ručkove, a u Francuskoj se salata nikada ne reže nožem?

Ono što definitivno prvo naučite za vrijeme putovanja jest činjenica da se ljudi, zemlje i gradovi u kojima žive poprilično razlikuju. I dok se negdje određene stvari i ponašanja smatraju neprihvatljivima, drugdje se percipira kao izuzetno lijepo ponašanje, piše Huffington Post. Evo nekoliko stvari na koje svakako treba obratiti pažnju za vrijeme objeda u različitim zemljama.

Ne posežite za vilicom i nožem dok jedete taco u Meksiku, on se jede vrlo jednostavno – rukama.

U Čileu je sasvim drugačija situacija, ondje se 'finger food' baš i ne preferira. Stoga, ako dobijete nož i vilicu, svako ih upotrijebite.

U Francuskoj nikako nemojte salatu rezati nožem, osim ako želite ispasti nepristojni i vrlo loše odgojeni.

U Portugalu nikada nemojte tražiti sol i papar, osim ako već nisu stavljeni na stol. Naime, Portugalci su vrlo ponosno na svoju kuhinju, a traženje bilo kakvih začina jako će ih uvrijediti.


Kada ste u Jordanu, domaćinu nemojte vraćati praznu šalicu kave, to će odmah biti shvaćeno kao da želite još jednu šalicu kave. Umjesto toga, lagano zatresite zapešćem kako biste pokazali da vam je dosta kave.

U Boliviji pak za stolom ne potežite ozbiljne teme, a razgovor o poslu odložite nakon objeda. Naime, ondje razgovor o novcu i poslu za stolom izaziva mrgođenje.

U Venezueli slobodno zakasnite na dogovorenu večeru ili ručak. Naime, ako stignete na vrijeme, smatrat će vas pohlepnima.

Drveni štapići za jelo u Japanu su sastavni dio svakodnevnog života. Međutim, postoje stroga pravila o njihovu svakodnevnom korištenju. Na primjer, nikada za vrijeme obroka nemojte štapiće postaviti okomito u zdjelici sa rižom jer je to običaj za vrijeme pogreba.

U Tajvanu se nemojte suzdržavati od podrigivanja. Naime, upravo tako ćete dati najveću pohvalu domaćinu i kuharu.


U Južnoj Koreji smatra se nepristojnim kada netko prvi počne jesti. Radije pričekajte da stariji ljudi za stolom započnu s jelom.

U Etiopiji pojedinačni tanjuri za svaku osobu za stolom se smatraju razbacivanjem. Ondje se hrana poslužuje u zajednički tanjurima s kruhom.