MORSKE OAZE

Najljepše hrvatske plaže

07.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Prestižni Daily Telegraph nedavno je Zlatni rat na Braču proglasio najljepšom plažom u Europi, dok je po izboru turističkih medija, zajedno s dubrovačkim gradskim kupalištem Banje, uvršten među deset najljepših na svijetu. Duž tisuća kilometara hrvatske obale postoji još mnogo predivnih mjesta za kupanje, bez obzira dolazite li na more s obitelji ili u potrazi za ljetnom zabavom i provodom

Čak i najgori kritičari moraju priznati da je na jadranskoj obali moguće pronaći sve - od divljih vala i skupih elitnih kupališta do mjesta za cjelodnevni provod u vrućem ljetnom ritmu i savršenih mjesta za izradu kula u pijesku.

Pješčane oaze

Šunj obožavaju i nautičari i ljubitelji picigina

Iako pravih pješčanih plaža nema mnogo, uz već spomenuti Zlatni rat - jedinu plažu postavljenu okomito na obalu koja pod utjecajem struja često mijenja oblik - jedna od popularnijih je Lumbarda na Korčuli. Putem do plaže proći ćete kroz vinograde i vrtove zasađene u pjeskovitom tlu što se spušta skroz do mora gdje su se, prema legendi, iskrcali stari Grci kolonizirajući istočnu obalu Jadrana.

Na obližnjem Mljetu poznata je Saplunara, pješčani raj okružen netaknutom prirodom na jugoistočnoj strani otočnog nacionalnog parka. Uvala okružena gustom borovom šumom dugačka je oko kilometar, a čine je dvije prekrasne pješčane plaže nazvane Velika i Mala Saplunara. More u plićaku uvale Saplunara ljeti redovito doseže 28 stupnjeva Celzija, zbog čega je ta plaža raj za djecu.

Niti kilometar od mjesta Lopud na istoimenom otoku nalazi se plaža Šunj. Šetnja do Šunja vodi kroz samo srce otoka, pokraj groblja i crkvice na obroncima plaže. Zbog dvaju manjih restorana i odličnog položaja vole je i nautičari, a Dubrovčani tvrde da je najbolje mjesto za picigin na jugu Hrvatske.

Na srednjem Jadranu poznata je plaža Saharun. Sitni bijeli pijesak moru na ovom mjestu na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, nedaleko od Božave, daje jedinstvenu tirkiznu boju, a u blizini je i borova šumica, iz koje možete promatrati otvoreno more. No iako je gotovo uvijek bistro, otvoreno more ponekad na plažu donese trave, alge, ali i ljudski otpad.

Trinćel na Pagu pitoma je pješčana uvala na sjeverozapadnoj strani otoka blizu Stare Novalje koja brojne kupače privlači zbog svog položaja na zaklonjenoj i suncu izloženoj blagoj padini.

Plaže za cijelu obitelj

Plaža splitskog hotela Lav, uz odmor i izležavanje, nudi brojne rekreativne sadržaje 

Najveća i najfotografiranija pješčano-šljunčana plaža nakon Zlatnog rata je Rajska plaža u Loparu na Rabu. Mjesto je kao stvoreno za djecu i one koji nisu vični plivanju, jer do dubljeg mora treba pregaziti gotovo 500 metara. Dugačka oko 1.500 metara, smještena je u centru mjesta Lopar, a u blizini su hotel i autokamp. Jedina zamjerka joj je gužva, posebno u špici sezone.

Po žalu i pijesku poznat je i Crveni otok, plaža do koje se nakon desetak minuta vožnje dolazi brodom iz centra Rovinja. Dvjestotinjak metara od plaže nude se razne sportske aktivnosti, u blizini je hotel i restorani, pa nema problema za hranu i piće. Nedaleko od mora je i mali bazen za djecu pod nadzorom spasioca, a svaku večer za klince se organizira i zabavni program: mali disko, klaun i dr.

Na makarskoj rivijeri, u Brelima, šljunčana je plaža Punta Rata koja već godinama slovi kao najuređenija u Hrvatskoj, a po nekima i u Europi. Kao i ostale obilježena je plavom zastavicom, ima spasilačku službu, tuševe, prvu pomoć, rampu za invalide te niz kafića i restorana. Za one koji uz sunce i more žele uživati u hladu, uz plažu je borova šuma, a nezaboravan je i pogled na planinu Biokovo.

Zbog plitkih i pjeskovitih uvala djeci su posebno zanimljive i Sabunike kod Nina, privlačno turističko mjesto poznato i po ljekovitom blatu pogodnom za reumatske i kožne tegobe. Uz plažu su igrališta za rekreaciju, a čak i za najvrelijih ljeta, lagani vjetar ublažava visoke temperature i smanjuje sparinu, što najviše pogoduje djeci i starijim osobama.

Zabava i aktivni odmor

Uz Zrće koje je posljednjih godina postalo sinonim za razuzdane ljetne zabave po dobrom je provodu poznat i Zlatni rat. Uz mnoštvo kafića i klubova koji obećavaju provod do ranih jutarnjih sati ta je plaža poznata i po skijanju na vodi te daskanju, a iskusniji se s daskama i jedrom znaju uputiti i do Jelse s druge strane hvarskog kanala.

Ljubitelji zabave i sporta na svoje mogu doći i na plaži Girandella u Rapcu, gdje se uz već tradicionalni ljetni festival elektroničke glazbe i jedrenje na dasci vrijeme može kratiti vožnjom na banani, skijanjem na vodi, pedalimana i sličnim aktivnostima.

Nakon kupanja na rtu Kamenjaku najbolje se osvježiti i skloniti od sunca u neobični bar u prirodi

Među surferima je, uz poznata okupljališta poput plaže u Vignju na Pelješcu, omiljena i istarska Premantura, u čijoj je blizini rt Kamenjak. Ravne stijene parka prirode Kamenjak nude najbolje što se u Istri od mora može dobiti. Na vrhu poluotoka, neposredno uz more u makiji i suhim palminim granama skrivena je ugostiteljska oaza gdje osebujni vlasnici na bačvama i drvenim klupama poslužuju domaće vino, rakiju, domaće sireve i morske specijalitete.

Divljina ili luksuz

Jedna od posebnosti hrvatske obale niz je malih skrivenih mjesta do kojih se može doći jedino napornim spuštanjem niz strme litice ili brodom. Riječ je uglavnom o uvalama na otocima poput Stinive, Stončice, Milne i Srebrne na Visu. Slično je i s mjestima na Kornatima, gdje bez puno truda možete pronaći mjesto na kojem ćete doslovno biti sami s morem.

Na putu do udaljenijih otoka znalci nikako neće propustiti ni plaže Biševa Porat, Mezoporat) ili Skrivenu luku na Lastovu, a ljubitelji Paklenih otoka uvale Palmižane

Wash Up party na dubrovačkim Banjama privukao je brojne posjetitelje

Najelitnije kupalište na Jadranu nalazi se u sklopu hotelskog kompleksa Sunčani Hvar. Riječ je o hvarskom Bonju čije kamene kabine pružaju privatno mjesto za opuštanje ili drijemanje. Gosti mogu uživati u osvježavajućim pićima na terasi bara na gornjem katu ili u slasnim zalogajima u baru uz more. Bonj ima i dva privatna šatora za profesionalne masaže te tuševe, ležaljke i pontone, sve kako bi svojim gostima pružio jedinstveni doživljaj.

U vrhu je i plaža ekskluzivnog splitskog hotela Lav koja ima školu ronjenja, centar vodenih sportova, sportske aktivnosti na pijesku, tečajeve joge i slično.

Najpoznatija dubrovačka plaža Banje podijeljena je na VIP dio za bogate, gdje se skupo naplaćuje korištenje ležaljki i suncobrana, dok na dijelu za siromašne ručnik još uvijek možete bez naknade staviti gdje god poželite. Uz suncobrane i ležaljke na Banjama se nudi bogat izbor pića, igrališta za odbojku na pijesku, mali nogomet i vaterpolo. Gosti također uvijek mogu unajmiti pedalinu i odvesti se do obližnjeg otočića Lokruma, Porporele ili gradskih zidina. Onima neustrašivog duha na raspolaganju su vožnje jet-skijem ili let padobranom uz pomoć glisera. U sklopu programa Wash Up različiti DJ-evi svojom svirkom dižu atmosferu i zabavlju posjetitelje plaže na Banjama. Ovaj zabavni program zapravo je poziv na cjelodnevno partijanje uz more s pogledom na prekrasne dubrovačke zidine.