PAPARAZZI U AKCIJI

Strane zvijezde i zvjezdice na Jadranu

31.07.2009 u 09:21

Bionic
Reading

I ovo ljeto, kao i prethodnih, paparazzi po Jadranu pokušavaju uloviti neku od svjetskih faca koja se u Hrvatskoj našla slučajno ili na proputovanju. No za razliku od prošle godine kada je Dubrovnik posjetilo nekoliko istinskih glumačkih zvijezda poput Kevina Spaceyja i Jacka Nicholsona, ovogodišnja 'ponuda' osjetno je slabija

Hrvatskoj su obali, ipak, ostali vjerni njezini najveći obožavatelji i stalni posjetitelji kao što je suvlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone, usprkos razvodu od svoje hrvatske bolje polovice Slavice Radić koja mu je usadila ljubav prema našoj obali Jadrana. Ni razvod nije omeo suprugu ruskog milijardera Romana Abramoviča, Irinu da opet posjeti Hrvatsku. Nju su početkom srpnja zapazili u zadarskom akvatoriju na jahti dužoj od 90 metara.

Ovogodišnje najveće iznenađenje bio je posjet talijanskog modnog dizajnera Giorgia Armanija koji se ploveći hrvatskom obalom usidrio u nekoliko jadranskih luka.

U krstarenje Jadranom, na crnoj 65-metarskoj jahti Main, Armani je pošao iz marine u Splitu, do kojega je zrakoplovom doputovao iz Milana. Najprije je krenuo prema Braču i Hvaru, da bi se nakon obilaska srednjodalmatinskoj arhipelaga uputio prema jugu, do Korčule i Dubrovnika. Na Hvarskoj rivi i dubrovačkom Stradunu poznati je kreator snimljen u razgledavanju baštine i kako s društvom isprobava lokalne specijalitete. No nije bio voljan svoja iskustva podijeliti s domaćim medijima pa nije poznato kakve će uspomene ponijeti iz Hrvatske.

Bernie je nakon razvoda Hrvatsku posjetio u društvu mlade brinete

Slično se ponio i najbogatiji čovjek na svijetu, utemeljitelj Microsofta Bill Gates, zamijećen tijekom srpnja u Skradinu. Tek kad su domaćini shvatili tko ih je posjetio, Gates je već otplovio dalje brodom Alfa Nero, koji zbog svojih dimenzija nije ni mogao prići obali. U razgled Skradina i slapova Krke, gdje se zadržao oko dva sata, Gates se morao dovesti u gliseru dugom devet metara. U medijima je zabilježeno i to da najbogatiji čovjek svijeta tijekom posjeta nije ništa kupio, niti ručao na području Skradina.

Facama poput Gatesa i Armanija sigurno odgovara to što mogu posjetiti neku zemlju gotovo nezapaženo, bez da ih mediji i paparazzi povlače za rukav, no činjenica da posjete Hrvatsku, a da ih se ne pokuša iskoristiti za promociju domaćeg turizma ogroman je propust.

Publicitet, pak, nimalo ne smeta Ecclestoneu, koji je prvo ljeto nakon razvoda stupce žutog tiska napunio izjavama da je u Hrvatsku došao pronaći još jednu ženu Hrvaticu.

Krstareći na jahti Petara,  Bernie je uz poznata turistička mjesta na otocima i jugu posjetio i Trogir, gdje je viđen s poslovnim partnerima i mladom brinetom, kojoj je navodno poklanjao mnogo pažnje.

No i bivša mu supruga Slavica odlučila je nastaviti odmarati se na brodu pa je nakon razvoda kupila jahtu za više od 36 milijuna britanskih funti.

Osim jahtaša, Hrvatsku ljeti učestalo posjećuju i vlasnici kuća u Istri koja je prije nekoliko godina postala svjetski hit u rangu Provanse ili Toskane.

U turskom ugođaju i u društvu bogataša s Forbesove liste turski investitor je otvorio hotel Rixos Libertas u Dubrovniku

Uz prvake Formule 1 Michaela i Ralpha Schumachera, u Istri 'su se skućili' kralj pudinga i praška za pecivo Richard Oetker, Andreas von Bismarck, jedan od nasljednika prvog kancelara ujedinjene Njemačke Otta von Bismarcka, dok je škotski lord Alexandar McEwen od klasične istarske kuće u Oprtlju napravio dvorac na kojem se vijore hrvatska i škotska zastava.

Možda će najveću korist hrvatski turizam imati od bogataša koji su došli na otvaranje luksuznog hotela Rixos Libertas u Dubrovniku. Hotel je inače izgrađen novcem turskih hotelijera koji, među ostalim, u Dubaiju grade superluksuzni Rixos Otoman Palace. Na otvaranju dubrovačkog Rixosa, uz predsjednika uprave, turskog poduzetnika Fettaha Tamince, bili su arapski milijunaš Mohammed Al Hashimi koji je ponudio 450 milijuna za kupnju nogometnog kluba Arsenal, jedan od tisuću najbogatijih na svijetu po Forbesovoj listi Turgay Ciner i Mustafa Koc, član jedne od najpoznatijih turskih obitelji s poslovnim carstvom Ayd.

Ali uz istinske pripadnike svjetskog jet seta, pažnju paparazza iz godine u godinu privlače i 'wannabe' zvijezde poput francuske stjuardese Nicole Coste, ovoga ljeta viđene na Hvaru. Ona se proslavila nakon što je s princom Albertom od Monaka dobila izvanbračnog sina Alexandrea kojega je otac nakon nekoliko godina i priznao.