STUPANJ ZADOVOLJSTVA

U Kostariki žive najsretniji ljudi

06.07.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Istraživanje je pokazalo da je najsretnija zemlja Kostarika, na drugom mjestu je Dominikanska Republika, a na trećem Australija

Kostarika je zemlja čiji su stanovnici najsretniji na svijetu, piše u subotu lokalni tisak prenoseći rezultate ankete britanske ekološke udruge.

Više od 85 posto stanovnika izjavljuje da su sretni što žive u toj latinoameričkoj zemlji, piše u istraživanju koje je provela nevladina udruga The New Economics Fondation.

Kriteriji uzimaju u obzir stupanj zadovoljstva stanovnika, ali i životni vijek i politiku vođenu u korist zaštite okoliša u svakoj zemlji.

'U Kostariki životni vijek iznosi 78,5 godina, 85 posto stanovnika kaže da su sretni i zadovoljni svojim životom i zemlja nije daleko od pronalaska ravnoteže između potrošnje i prirodnih izvora', ističe Nic Mars, jedan od autora studije.

Na drugom mjestu poretka koji obuhvaća 143 zemlje nalazi se Dominikanska Republika, još jedan turistički raj na Karibima, a na trećem Australija.

Latinska Amerika je najblaženije područje jer zauzima devet od prvih deset mjesta. SAD zauzima tek 114. mjesto, a Zimbabve posljednje.

U prethodnom poretku, objavljenom 2006, arhipelag Vanuatu u Pacifiku osvojio je prvo mjesto.