PRIZORI ZA PAMĆENJE

Gdje su najljepši izlasci sunca?

26.04.2013 u 11:15

  • +2

Najljepši zalasci sunca

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Stanovnici sjeverne hemisfere u proljeće se neobično raduju suncu. Posebno kada je, kao ove godine, zima bila neobično duga, tmurna i hladna

U čast duljim sunčanim danima pogledajte koja se mjesta, po preporuci poznatih svjetskih turističkih vodiča, ističu po nekim od najljepših izlazaka sunca na svijetu.

Svalbard, Norveška

Sunce ne zalazi u Svalbardu, barem ne od sredine travnja do kraja kolovoza svake godine. Zbog toga je očito zašto sunce ima gotovo magičnu privlačnost za posjetitelje ovog udaljenog otočja na krajnjem europskom sjeveru. Smješten sjeverno od Arktičkog kruga Svalbar, kao najsjevernije naseljeno mjesto na planeti ima i fenomen ponoćnog sunca. Scenu sunca koje s neba ne silazi 24 sata samo pojačavaju ledenjaci i snježne planine na horizontu.

Uluru, Australija

Najveće čudo prirode u središnjoj Australiji najljepše je kada sunce izlazi u njegovoj pozadini. Iako ćete zbog tog prizora morati spavati u australskoj pustinji i jako rano ustati. No kada nebo počne mijenjati boje od crne do ljubičaste, zelene, žute i plave, osvjetljavajući crvenu stijenu blještavom svjetlošću, shvatit ćete da se sve isplatilo.

Angkor Wat, Kambodža

Najveći svjetski kompleks hramova Angkor Wat moćan je u bilo koje doba dana, no dođete li do njega u zoru spektakl će biti još upečatljiviji. Očuvani hramovi privlače putnike iz cijelog svijeta, pružajući im fantastičan uvid u kmersku i hinduističku arhitekturu, mitologiju i povijest. Preporučuje se da za posjet ovom svetom mjestu izdvojite nekoliko dana i barem jednom u obilazak krenete prije zore.

Kilimandžaro, Tanzanija

Penjanje Kilimandžarom svakom je putniku avanturistu na listi stvari koje kad tak obavezno mora napraviti. Tim više što uz nevjerojatan uspon dolazi i jedan od najboljih izlazaka sunca koji možete vidjeti. Osim što je najviša u Africi ova je planina sa 4.600 metara od podnožja najviša samostojeće uzvisina na svijetu s koje se pruža jedinstveni pogled. Posebo kada se sunce diže iznad njenih obronaka.


Stonehenge, Engleska

Poklonici drevnih vjerovanja, ali i tzv. novih duhovnosti, na ovom se mitskom mjestu okupljaju svake godine za proljetnog ekvinocija. Mjesto na kojem se sunce štuje tisućama godina još uvijek je tajanstveno odredište koje za mnoge čuva duboke duhovne vrijednosti. Iako nije sa sigurnošću utvrđeno jesu li kameni stupovi postavljeni 2200 godina prije Krista ili čak tisuću godina ranije, sigurno je da je Stonehenge snažan simbol i mjesto koje svakako vrijedi posjetiti – posebno kada se sunce pojavljuje na jutarnjem nebu.

Tres Cruces, Peru

Nakon šest sati vožnje autobusom od Cuzca, polazne točke za Machu Picchu, doći ćete u Tres Cruces, no ovo mjesto nedvojbeno vrijedi duga puta. Drevne Inke ovo su planinsko mjesto smatrali svetim. U naše vrijeme mnogi turisti odvaže se na dug put kako bi uživali u jedinstvenom izlasku sunca koje se diže iznad oblaka. Mnogi u tome s razlogom i dalje nalaze trenutke svetosti.

Tulum, Meksiko

Obalna oaza Tulum privlači mnoge duhovne putnike i poklonike joge koji tijekom cijele godine žele uživati u odličnoj mješavini lijepog okoliša, bogate kulture i povijesti. Ovo mjesto odiše zelenim mentalitetom i naporima da se ekološka održivost postavi kao standard turistima koji svoj bioritam usklađuju s prirodom. Ovdje zbog toga nije potrebno namještati alarm kako bi u zoru na plaži uživali u prvim sunčevim zrakama, jer gotovo svi koji su zaspali s njegovim zalaskom ustaju kada se sunce ponovno uzdiže nebom.

Grand Canyon, SAD

Najimpresivnija praskozorja u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država javljaju se svaki dan iznad Grand Canyona. Spajanje toplih nijansi brončane i narančaste boje izazivaju strahopoštovanje prema krajoliku koji je vjerojatno najveće američko čudo prirode. Kako je riječ o području od gotovo 5.000 kvadratnih kilometara kao mjesta najupečatljivijih izlazak sunca navode se lokacije Maricopa, Hopi, i Mather points.

Sinaj, Egipat

Prvo prisjećanje na povijest - Židovi, kršćani i muslimani podjednako vjeruju da je Mojsije primio 10 zapovijedi na planini Sinaj. Barem tako piše u Tori, Bibliji i Kuranu. No, ovo važno vjersko mjesto privlači i putnike koji uz pješačenje u vjerske svrhe žele pogledati i jedan od najinspirativnijih izlazaka sunca na svijetu.

Planina Fuji, Japan

Penjanje na najvišu japansku svetu planinu nipošto nije lako. Osim ako ste okorjeli planinar za uspon svakako odaberite termin od srpnja do kolovoza kada je Fuji bez snijega. Iako se u ljetnim mjesecima svi žele uspeti na ovu planinu izlazak sunca uvjerit će vas da niste pogriješili. Mnogima je uvjerljivo najljepši na svijetu, posebno ako ga dožive na stazi Yoshida koja prati sunce tijekom cijela njegova uspona na nebo.