ALTERNATIVA OKTOBERFESTU

Jesu li ovo idealna odredišta za pivopije?

28.09.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Pivske bačve već se danima kotrljaju minhenskim ulicama, no osim ovog najpoznatijeg festivala na kojem se popije i do šest milijuna litara piva, svijet je pun sličnih mjesta gdje ovih dana možete nazdraviti pjenušavim zlatnim napitkom

U Hrvatskoj nažalost jesenskog pivskog festivala nema, no pivopije se tradicionalno krajem kolovoza i početkom rujna okupljaju u Karlovcu. Zbog izobilja Karlovačkog, Heinekena i popularnih radlera kaže se da Karlovcem tih dana teče i peta rijeka.

Pogledajte u kojim je gradovima pivo omiljeni jesenski napitak.


Pivski festivali su pravi raj za pivopije
PINT Bokbier Festival, Amsterdam

Želite li uživati u jakom pivu i živoj glazbi na sjeveru Europe, posjetite amsterdamski pivski festival krajem listopada. Tzv. bokbier nešto je tamnija i teža vrsta piva sa šest do devet posto alkohola, slična aromatičnim belgijskim i njemačkim pjenušavim napicima. Većina nizozemskih pivovara poput Heinekena ili Amstela za ovu prigodu naprave bar po jednu vrstu 'bokbiera', a dosade li vam nizozemski okusi, usporediti ih možete s bok-konkurencijom iz susjedne Belgije ili Njemačke.

Pivski festival Blumenau, Brazil

Možete li zamisliti da slušate njemačku limenu glazbu uz pratnju harmonike dok pijuckate pivo iz tradicionalnih keramičkih krigli u srcu Južne Amerike? Ta slika nije ništa neuobičajeno u brazilskom gradu Blumenau u pokrajini Santa Catarina, gdje se u listopadu miješaju njemačka i brazilska kultura na tradicionalnom pivskom festivalu. Od 1983. kada je prvi put održan kako bi se prikupio novac za stradale u poplavi festival u Blumenau postao je najveće pivsko okupljanje na svijetu nakon minhenskog Oktobrefesta. Uz pivo, kobasice i njemačku nošnju ovdje je ipak nezaobilazna i samba.

Great American Beer Festival, Denver

Veliki američki pivski festival sredinom listopada u Denveru okuplja predstavnike više od 500 pivovara iz cijelog SAD-a. Istovremeno preko 50 tisuća posjetitelja ima vrlo težak zadatak izabrati koje im najbolje paše među gotovo dvije tisuće vrsta. Osim degustacija suci se moraju baciti na ozbiljan posao kako bi nagradili najbolja piva. Uz predstavnike pivovara iz svih dijelova Amerike na festivalu se predstavljaju i tzv. kućni proizvođači, odnosno entuzijasti koji s pivskim okusima i aromama eksperimentiraju u vlastitom domu.


Točionica piva Waterloo
Kitchener-Waterloo Oktoberfest, Kanada

Zadovoljite svoju znatiželju za Kanadom i njenim običajima i krenite na devetodnevnu proslavu piva u Ontariju koja se održava tjedan prije najvećeg nacionalnog blagdana krajem listopada. Uz degustacije raznih vrsta piva posjetitelji Kitchener-Waterloo Oktoberfesta umjesto kobasica jedu sočne palačinke, a organizatori ustraju i na tradiciji parada za Dan zahvalnosti koje se održavaju diljem Kanade. Festival se održava neprestano od 1969, a s godinama je, po tvrdnjama organizatora, postao najveći bavarski festival u Sjevernoj Americi.

Freimarkt, Bremen

Kako se prvi Freimarkt u Bremenu održao daleke 1035. godine, ovaj je događaj bez premca najstariji festival u Njemačkoj. Iako stariji od tisuću godina, Freimarkt pruža veselu i opuštenu atmosferu, a cijeli se obalni grad u kojem se održava pretvori u veliki ulični party ili zabavni park. Festival svake godine posjeti oko četiri milijuna posjetitelja, a slavi se 17 dana posljednja dva tjedna u listopadu.

Bitter and Twisted Boutique Beer Festival, Australija

Maitland Gaol nekada je bio najstrože čuvan zatvor i dom australskih kriminalaca. Ovih dana ljubitelji piva okupljaju se u najstarijem australskom zatvoru kako bi uronili u Bitter and Twisted Beer Festival. Organizatori festivala, uz obilazak zatvora za najhrabrije, posjetiteljima pružaju tečajeve izrade piva te mnogo glazbe i hrane iz svih dijelova svijeta. Samo budite sigurni da znate kako ćete izaći van 'na slobodu'.


Belgijsko pivo je prava poslastica

Essen Kerstbierfestival, Belgiija

Ako u zimskim trenucima želite izbjeći opijanje kuhanim vinom, pivski festival u Essenu, nedaleko od Antwerpena u Belgiji, može biti baš ono što tražite. Tjedan prije Božića organizatori – pivopije regije Essen – za posjetitelje pripremaju izbor biranih piva koja će vas 'lansirati' u blagdansko raspoloženje. Ipak, sve je vrlo civilizirano jer se pivo degustira iz čaša od 1,5 decilitara za koje treba izdvojiti oko 10 kuna. No to i nije tako strašno uzmemo li u obzir da je riječ o jačim, aromatičnijim pivima od onih na koja smo navikli. Svake se godine u ponudi nađe više od 150 flaširanih zimskih i božićnih piva te još dvadesetak točenih. Osim za pivo, još tri eura treba izdvojiti i za degustacijsku čašu, koju na kraju možete vratiti ili zadržati kao jedinstven suvenir.