BIJEG OD REFLEKTORA

Tko od slavnih nije odolio čarima jadranske obale?

14.09.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Poznate face na našoj obali odavno nisu rijetkost, no ove je godine popis slavnih u hrvatskim ljetovalištima zaista respektabilan

Ponajprije zahvaljujući posjetu jednog od najpopularnijih glumaca Toma Cruisea koji se netom prije, pod svjetlom reflektora i u sjeni scijentologije, razveo od supruge Katie Holmes

Tom je početkom rujna sletio u Split, odakle se velebnom jahtom uputio na Hvar gdje se fotografirao s mnogim obožavateljima i strpljivo dijelio autograme. Nakon zaustavljanja u nezaobilaznom Dubrovniku, produžio je prema Bokokotorskom zaljevu.

Sličnu je brodsku turu imala i svjetski poznata rock diva Tina Turner koja je 22. kolovoza iz švicarskog Lugana doletjela u Dubrovnik. Tamo se ukrcala na Lady Marinu, jednu od 100 najvećih jahti svijeta u vlasništvu švicarskog milijunaša Sergia Mantegazza. Luksuzno opremljen brod od 64 metra ima čak i helidrom.

U našim je vodama ove sezone viđena i najveća jahta na svijetu, 170 metara dugi brod Eclipse, u vlasništvu ruskog tajkuna i vlasnika nogometnog kluba Chelseaja Romana Abramoviča.

No Abramovič je u Dubrovnik, gdje je redoviti posjetitelj, doplovio pedesetak metara manjom jahtom Luna, jer je Eclipse, po tvrdnjama medija, nakon mjeseci plovidbe po svjetskim morima odlučio iznajmiti za dva milijuna dolara tjedno.

Sezonu slavnih u Dubrovniku ove je godine otvorio britanski oskarovac Jeremy Irons koji je u 'biser Jadrana' stigao sredinom srpnja sa Sarajevo Film Festivala. Iako je ove godine u posljednji tren otkazan tradicionalni Dubrovnik Film Meeting, na koji su zvijezde stizale nakon festivala u Sarajevu, u Dubrovnik su uz Ironsa došla još neka velika imena poput glumca Paula Brannigana, producenta Andyja Patersona te redateljice i producentice Michelle Ohayon.

Oduševljeni Hvarom

Ljepotama srednjedalmatinskog otoka Hvara ove su godine bili oduševljeni, među ostalima, poznati reper MC Hammer koji je na svom Twitteru napisao: 'Svugdje osjećam energiju. Noćni život na Hvaru je fantastičan. More je toliko plavo da ne mogu vjerovati da je stvarno. Hrvatska je predivna.'

Ni britanski pjevač Boy George nije štedio riječi hvale za Hrvatsku. Prije hvarskog nastupa održao je konferenciju za novinare rekavši da mu je toliko lijepo da bi najradije ostao mejsec dana.

Gradonačelnik Londona Boris Johnson toliko je oduševljen ljetovanjem u Hrvatskoj da je svoje dojmove i zaključke podijelio s čitateljima Telegrapha. Posebno su ga se dojmile ljepote naše zemlje, simpatični ljudi te izvrsna hrana.

'U Hrvatskoj nisam proveo mnogo vremena, ali o njezinim sam ljepotama slušao od mnogih. Ima nešto posebno ovdje. Ovaj je otok sjajan jer nitko se ne žali na buku. Slično je i s Ibizom. Sjećam se kad sam kao klinac počinjao raditi kao DJ i došao na Ibizu iz Londona u kojem je uvijek kišno. Vrištao sam: 'O moj Bože, ovo je nešto najbolje, house glazba i sunce!' Tako je i ovdje', ispričao je.

Na Hvaru je uživao i njegov 'kolega' David Morales koji je 10. kolovoza nastupio i u splitskoj diskoteci Riva. Prije nastupa Morales je snimljen kako se u dobrom društvu opušta u hvarskom klubu Hula-Hula.

Nekoliko dana na Hvaru je proveo i slavni vozač Formule 1 Michael Schumacher, sa suprugom Corinom, kćeri Ginom Marijom i sinom Mickom. I on je u Hrvatsku došao jahtom, a iako se obitelj držala dalje od pogleda obožavatelja, večeri su provodili u lokalnim restoranima.

Stari gosti

Uz svjetske face koje su na proputovanju 'uhvaćene' na našoj obali, u Hrvatskoj se tradicionalno odmaraju i neki vjerni posjetitelji poput suvlasnika Formule 1 Bernieja Ecclestonea, unatoč razvodu od Slavice Radić, koja je također nastavila dolaziti u svoju domovinu.

Osim jahtaša, Hrvatsku ljeti učestalo posjećuju i vlasnici kuća u Istri, koja je prije nekoliko godina postala svjetski hit u rangu Provanse ili Toskane.

Uz prvaka Formule 1 Ralpha Schumachera, u Istri se 'skučio' kralj pudinga i praška za pecivo Richard Oetker, Andreas von Bismarck, jedan od nasljednika prvog kancelara ujedinjene Njemačke Otta von Bismarcka, dok je škotski lord Alexandar McEwen od klasične istarske kuće u Oprtlju napravio dvorac na kojem se vijore hrvatska i škotska zastava. U ljepotama doline Neretve i dubrovačke rivijere uživao je i gradonačelnik Londona Boris Johnson koji nije krio oduševljenje našom zemljom, ljudima i vinima.