AKO VEĆ NISTE...

Evo zašto svakako morate posjetiti Lošinj

31.08.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Vratili ste se s godišnjeg, a niste napunili baterije ili se već sada osjećate kao da na godišnjem niste ni bili? I da, ljeto je došlo kraju, ali to ne znači da ne smijete planirati ili maštati o idućoj destinaciji

Zatvorite oči i zamislite miris lavande, ružmarina, bora, naranče, kadulje, miris mora i šum valova… Mir i spokoj. Ne možete zamisliti? Pa tko normalan odjednom može zamisliti deset mirisa? Zato, put pod noge i pravac Lošinj. Tamo vas čeka sve to. Ukratko, raj na zemlji. Donosimo vam nekoliko razloga zašto posjetiti taj miomirisni otok.

Razlog prvi
Kao prvo, ovdje ljetuje Robert Kurbaša i, ako ga slučajno sretnete na plaži, to je sasvim dovoljno da na dulji rok zaboravite na sve svoje probleme i pustite mašti na volju.

Destinacija zdravlja
Jedinstvena klima s čudesnim ljekovitim svojstvima jedan je od razloga što Lošinj krajem sezone broji čak dva milijuna noćenja. Možda zvuči štreberski jer, osim Nike Bulića, nitko ne razumije što znače ti milijuni, ali ako se okrenemo malo manjim brojevima i podsjetimo da ove godine Lošinj slavi 120 godina zdravstvenog turizma, to će vam zasigurno dati misliti.

Ovdje ima za svakog ponešto. U to ćete se uvjeriti samim dolaskom na otok kada vas zanese miris 1018 biljaka poput lavande, limuna, mirte ili pak ljekovitog bilja kojeg na Lošinju ima preko 200 vrsta. U prilog tome ide i činjenica da se nakon istraživanja kakvoće zraka slobodno može zaključiti da je lošinjski zrak postao pravi turistički brand.

Kako je zrak na Lošinju idealan za oboljele od bolesti dišnih putova, boravak na tom otoku potražili su mnoge naše poznate face poput Ane Jelušić čija je karijera i patila zbog astme, a nakon što je duže vrijeme provela na Lošinju, postala je i promotorica lošinjskog zdravstvenog turizma.

Lošinjsko bilje
Sve još miriše na Lošinj
Na Lošinju je svaki mjesec obilježen jednom od tisuću biljnih vrsta otoka, što naravno ne znači da godina ima tisuću mjeseci. Pjesnik je htio reći da ovdje stvarno lijepo miriše i Lošinj ima sve pretpostavke da postane centar za aromaterapiju Mediterana. Ovdje je priroda u službi wellnessa jer su mirisi koji vladaju otokom jedinstveni, ali i prava turistička atrakcija.

Najbolji suvenir koji s otoka možete ponijeti svakako je nešto iz linije lošinjske prirodne, ručno izrađene kozmetike na bazi ljekovitog, miomirisnog bilja lošinjsko-creskog arhipelaga.

Dom Apoksiomena
Odsjednete li u hotelu Apoksiomen, možete zaroniti do lokacije na kojoj je pronađen brončani kip atleta iz doba antike. Premda iz nedavne ankete znamo da čitatelji tportala preferiraju isklesani torzo splitskog gradonačelnika Željka Keruma, ovaj tekst pišemo za one koji su glasali za Joška Čaglja Joleta jer znamo da takvi znaju cijeniti antičku ljepotu i da će biti oduševljeni kipom Apoksiomena koji će nakon restauracije trajno biti smješten u palači Kvarner na Lošinju.

Hvale ga na sva zvona

I poznati britanski dnevni list Guardian izdvojio je Lošinj kao jedan od pet hrvatskih otoka najidealnijih za odmor i relaksaciju. Plaže koje se mogu pronaći na Lošinju po mjeri su i najzahtjevnijih turista. Od tipične ljetne uživancije na Sunčanoj uvali, pa do divljih, skrovitih uvala. Za sve one koji žele osjetiti čari kampiranja, Lošinj nudi čak osam kampova od kojih je Čikat najveći, a ugodne temperature tijekom ljeta mogu se zahvaliti i stogodišnjoj borovoj šumi. Čikat omogućuje savršen obiteljski odmor, posebno zahvaljujući zabavnom obiteljskom parku Pepe.

Otok prijatelj dupina
Upustite li se u izletničke ture, možete uživati u igrama jata dupina, a ukoliko vas potpuno očaraju, možete se priključiti kampanji Usvoji dupina. Prijateljstvo dupina i Lošinja traje tridesetak godina, a na otoku se 1. srpnja slavi kao njihov dan. Osnovan je i Plavi svijet u svrhu istraživanja i zaštite mora.

Zabava uz klasiku ili pjena parti
Čak i ako niste ljubitelj klasične glazbe, očarat će vas Osorske glazbene večeri, a osim toga, grad u ljetnim mjesecima svojim gostima priprema i Večeri talijanske kancone, regatu Lošinjskih olimpijaca, Festival lošinjskih balkona i večeri Elvisa Presleyja. Oni željni tuluma i pjena partija uputit će se do Velog Lošinja koji obećava zabavu do ranih jutarnjih sati. I da ne zaboravimo, sigurno nećete pogriješiti ako zalutate u jedan od stotinjak lošinjskih restorana ili konoba i 'zamezite' uz domaća jela. I pića, naravno.

Delicije za prste polizati

Tradicionalna lošinjska kuhinja, prepuna okusa i mirisa Mediterana, u svojoj ponudi izdvaja kvarnerski škamp koji je, po mnogim gastronomskim kritičarima, najbolji na svijetu. Nezaobilazne delicije su i ribe, otočna janjetina, domaća tjestenina te maslinovo ulje i arome začinskog bilja koje će biti prava poslastica za nepce. Ne zaboravite nazdraviti uz liker od domaćih trava. Nakon likera, upustite se u skok s padobranom ili panoramski let kako bi vam Lošinj zaista ostao u ludom i nezaboravnom sjećanju.

Mali Lošinj - otok vitalnosti