Putovanja KAO TORANJ U PISI

Počeo se naginjati i rimski Koloseum

  • Autor: tportal.hr
  • 31.7.2012 14:05:02
  • 31.7.2012 12:57:30

Kako javljaju talijanski mediji, znanstvenici planiraju proučiti geologiju okoliša, a posebna pozornost posvetit će se prometu motornih vozila i njihovu mogućem utjecaju na drevne spomenike

Drevni Koloseum u Rimu, mjesto gdje su se gladijatori borili za svoje živote, nagnuo se ukoso na južnu stranu za 40 centimetara. Stručnjaci su prve znakove naginjanja primijetili prije otprilike godinu dana, a angažirale su se i vlasti koje sada poduzimaju potrebne korake i pokušavaju otkriti kako što prije riješiti problem, piše Corriere della Sera.

To nije prvi takav slučaj u Italiji. Podsjetimo, takvih problema već dulje ima i nadaleko poznati kosi toranj u Pisi. Što se zapravo događa s talijanskim kulturnim spomenicima? Odgovor na to pitanje želi doznati i Rossella Rea pa je u pomoć pozvao znanstvenike s rimskog sveučilišta La Sapienza.

Kako javljaju talijanski mediji, znanstvenici planiraju proučiti geologiju okoliša, a posebna pozornost posvetit će se prometu motornih vozila i njihovu mogućem utjecaju na drevne spomenike. Prvi rezultati trebali bi se doznati već za godinu dana.

Neki stručnjaci strahuju da postoji pukotina u podnožju Koloseuma te da upravo zbog toga i dolazi do naginjanja. Ako je to slučaj, problem bi mogao postati i veći. No, unatoč strahovanjima, nema sumnje da će Talijani učiniti sve kako bi spasili svoje kulturno nasljeđe koje i danas privlači velik broj turista.

192398,153423,203527,202782
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više