DANCI NAJZADOVOLJNIJI

Države u kojima se najsretnije živi

11.05.2009 u 12:07

Bionic
Reading

U novom izvještaju OECD-a objavljene su zemlje u kojima se stanovnici osjećaju najsretnijima, a razina sreće je, očekivano, najveća među stanovnicima sjevernog dijela Europe

Danska, Finska i Nizozemska našle su se na vrhu liste najsretnijih zemalja, a među prvih 100 samo su svije države izvan europskih granica, Novi Zeland i Kanada. Zanimljivo je da se SAD, nekadašnja obećana zemlja, nisu našle među top 10.

Kriterij je bio osjećaj životnog zadovoljstva, a kao odgovor na to pitanje OECD je koristio podatke svjetske ankete koju je proveo Gallup u 140 zemalja širom svijeta. U anketi su ispitanici trebali odgovoriti na pitanje jesu ili osjetili šest različitih oblika pozitivnih ili negativnih osjećaja prethodnog dana.

Jeste li uživali u nečemu što ste jučer radili? Jeste li ponosni na nešto što ste jučer napravili? Jeste li naučili nešto jučer? Jesu li se jučer prema vama odnosili s poštovanjem? - to su samo neka od pitanja koja su im bila postavljena. U svakoj je zemlji u anketi sudjelovalo najmanje 1000 ispitanika starijih od 15 godina, a rezultati su bodovani na ljestvici od 1 do 100.

Države sjeverne Europe polučile su sjajne rezultate najviše zbog njihove zdrave ekonomije. No bogatstvo ipak nije ključni razlog sreće, nego su za to zaslužni obitelj i društvene mreže kojima smo okruženi, kao i ravnoteža između rada i privatnog života. Iako skandinavske zemlje imaju najveći prihod po glavi stanovnika, prosječan radni tjedan tamo ne traje dulje od 37 sati, a osjećaju sreće pridonosi i niska nezaposlenost koja je u Danskoj 2 posto, u Norveškoj 2.6, a Nizozemskoj 4.5 posto.

1. Danska
2. Finska
3. Nizozemska
4. Švedska
5. Irska
6. Kanada
7. Švicarska
8. Novi Zeland
9. Norveška
10. Belgija