SLUČAJNI TURIST

'Trava' - amsterdamsko kućno bilje

21.07.2012 u 07:05

Bionic
Reading

Amsterdam neki nazivaju gradom Sodome i Gomore. No dok idete ulicama, grad izgleda prilično mirno. Prozori na stanovima uglavnom su bez zavjesa pa čovjek lako može zaviriti unutra. Strance je lako prepoznati upravo po tome što im pogledi često bježe prema prozorima, a Nizozemci nemaju naviku jedni drugima buljiti u prozore. Prozori su često ukrašeni biljkama, ništa neobično. Ali ako čovjek pogleda malo pažljivije, vidjet će kako su te biljke često neobična izgleda, specifična duguljasta lišća, bez cvjetova. Marihuana!

Marihuana je prirodna pojava za stanovnike Amsterdama, ali i drugih nizozemskih gradova i sela, kao što su u nekim drugim zemljama prirodne maćuhice. Uzgajanje marihuane i uživanje u njezinu dimu slobodno je u zemlji Rembrandta i Van Gogha. Kad dođu sunčani dani, ljudi iznesu lonce s biljkama marihuane pred ulazna vrata, na ulicu i nitko se ne osvrće. U prodavaonicama se slobodno može kupiti raznovrsno sjemenje za sadnju marihuane u kućnoj radinosti.

Nudi se sjemenje za razne vrste marihuane, često s vrlo maštovitim imenima: 'afganistanski san', 'veliko plavetnilo', 'sjeverno svjetlo', 'brza djevojka', 'durbanski otrov', 'nizozemska strast', 'oaza', 'šaman', 'zeleni duh', 'bijela udovica', 'nizozemska nada', 'el nino', 'veliki beng', 'veliki bijeli morski pas', 'himalajsko zlato'.

Sjeme marihuane podijeljeno je po kategorijama, za sadnju u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, za hladnu, vlažnu klimu, itd. Sve će vam to objasniti prodavač, kao što vam u supermarketu objašnjava razlike između nekoliko vrsta jogurta. U Amsterdamu je uobičajeno u jutarnjoj kupnji kupiti kruh, mlijeko i 'afganistanski san'. Cijene sjemenja kreću se od 40 eura naviše za pakiranje dovoljno za solidnu žetvu. U prodavaonicama se mogu kupiti i priručnici za sadnju i uzgoj marihuane. Ako netko nema sklonosti za kućni uzgoj, može kupiti iste vrste marihuane spremne za korištenje, tj. pušenje, čije su cijene poput cijena cigareta u Hrvatskoj.

Marihuana se može kupiti i u drugim oblicima, jer nepušači koriste lizalice, čajeve, bombone, žvakaće gume s marihuanom i slično. Posjetitelji iz zemalja u kojima je marihuana ilegalna u Amsterdamu obilno se koriste blagodatima nizozemskih liberalnih zakona. Lako ih je prepoznati i na odlasku, u amsterdamskoj zračnoj luci. Stoje pred ulazom u aerodromsku zgradu, jer u zgradi pušenje nije dopušteno i uvlače posljednje legalne dimove. Oko njih se šire slatkasti oblačići dima marihuane. Naravno, nitko ih ne gleda, osim militantnih nepušača, a to su u većini slučajeva bivši pušači koji im ulazeći u aerodromsku zgradu poneka dobace mrzovoljan pogled.

Marihuana u različitim zemljama ima različit tretman. Najrigoroznija zapadnoeuropska zemlja u tome je Francuska koja i posjedovanje malih količina kažnjava zatvorom, a osim Nizozemske, najliberalnija je Njemačka, gdje za male količine marihuane nema kazni. Poseban je slučaj Jamajka i njezini rastafarijanci, koji su pripadnici specifične religije koja korijene vuče iz Afrike.

Osnovno vjerovanje rastafarijanaca je ono da je etiopski car Haile Selassie živi bog. Haile Selassie odavno je umro, no rastafarijanci to ne priznaju. Marihuanu na Jamajci zovu 'gandža' i koriste je u religiozne svrhe. Iako marihuana na Jamajci nije legalna, vlasti se prave da ne vide religiozno pušenje 'gandže'. Jamajčani svoju pušačku religiju prakticiraju i u zemljama Europe, posebno u Engleskoj gdje je njihova najbrojnija iseljenička populacija.