PUTOVANJE BEZ BANKROTA

Koje europske metropole nude najpovoljniji odmor

19.09.2012 u 10:06

Bionic
Reading

Za one kojima izležavanje na plaži ne predstavlja sliku idealnog godišnjeg odmora, a turistički izleti s brojim obilascima djeluju i više nego primamljivo, metropole europskih gradova čine se savršenim izborom

Turistički obilasci poznatih metropola često su na glasu kao vrlo skupi, no dobra stara Europa nudi za svakoga ponešto, a brojni europski gradovi nude i više nego pristupačne cijene, piše Yahoo Travel. Slijedi deset europskih gradova čije cijene omogućuju odmor bez potpunog cijeđenja novčanika.

Prag
Unatoč popularnosti, tisuću godina stari Prag jedan je od najekonomičnijih europskih turističkih destinacija. Kako navodi turistička stranica TripIndex, Prag zauzima dvadeseto mjesto na svjetskoj ljestvici cjenovno najpristupačnijih destinacija, a  čak je peti najposjećeniji europski grad. Kako navodi TripAdvisor, prosječna cijena noćenja za dvije osobe u češkoj prijestolnici iznosi oko 1.500 kuna za dvije osobe. Osim toga, Prag nudi i jako puno besplatnih aktivnosti i atrakcija. Besplatne atrakcije uključuju Havelsku tržnicu, Karlov most savršen za fotografiranje, dvorac Vyšehrad koji datira iz 10. stoljeća, a brojne turiste privlači Starogradski trg koji je najstariji i najznačajniji trg u povijesnoj jezgri Praga.

Dublin
Baš kao što je lako u Dublinu pronaći kriglu hladnog pjenastog piva, isto je lako pronaći i hotel s pristupačni cijenama. Irska je poznata po dobroj ponudi u koju su uključena dva noćenja s doručkom za dvije osobe s početnom cijenom od 75 eura, odnosno oko 560 kuna po osobi koja se nudi u raznim lokalnim hotelima i B&B-ovima. A kako navodi The New York Times, u Dublinu se lako može pronaći i dobar hotel s noćenjem od oko 150 eura (1.120 kuna) za noć. Osim toga, Dublin obiluje besplatnim i vrlo zanimljivim atrakcijama, uključujući Nacionalni irski muzej, Nacionalni botanički vrt te irski Muzej moderne umjetnosti.

Varšava
Tradicionalno na istočnijem dijelu Europe cijene su nešto niže, od svih istočnih europskih centara; Varšava se izdvaja kao raj za one koji traže luksuzan smještaj po i više nego pristupačnim cijenama. Prema indeksu hotelskih cijena stranice Hotels.com, poljska metropola nudi najluksuznije hotele po najnižim cijenama. Tako je prošle godine noćenje u luksuznom hotelu s pet zvjezdica u Varšavi stajalo prosječno oko 790 kuna. Osim toga, Varšava slovi za grad koji najbolju hotelsku ponudu s cijenama koje se prosječno kreću oko 600 kuna za noć. Tako je na primjer i u Polonia Palace Hotelu, raskošnom zdanju koje datira s početka 20. stoljeća, te koji je jedini hotel u Varšavi koji tijekom Drugog svjetskog rata nije oštećen.

Dublin
Rim
Rim je jedan od najposjećenijih gradova u Europi, a za razliku od Pariza i Londona, cjenovno je vrlo pristupačan turistima. Prosječna cijena noćenja u Rimu kreće se oko 1.160 kuna što je niža cijena nego u većini ostalih europskih gradova. Osim toga, valja napomenuti kako je Rim jedno od važnijih prometnih čvorišta i avionske su karte često nešto niže cijene od onih za druge talijanske destinacije.

Lisabon
Općenito, Portugal je nešto jeftiniji i cijenama pristupačniji od susjedne Španjolske. Portugalski glavni grad Lisabon nije iznimka, no nudi dovoljno atraktivnih destinacija te bez problema staje uz bok ostalim poznatim europskim gradovima. Nalaze se tu predivni pogledi na more, plaže, antičke popločane ulice, gotičke katedrale. Prema stranici TripAdvisor.com, noćenje u hotelu s četiri zvjezdice kreće se oko 790 kuna. The New York Times piše pak kako su mnoge turističke atrakcije u Lisabonu besplatne nedjeljom, uključujući i Nacionalni arheološki muzej te povijesna tvrđava Torre de Belem.

Budimpešta
Prema TripAdvisoru, prema cijenama smještaja Budimpešta je jedan od najjeftinijih gradova. Tako cijena za jedno noćenje u hotelu s četiri zvjezdice, koktel za dvije osobe, večeru u dva slijeda s bocom vina te taksi prijevozom iznosi oko 1.180 kuna. Budimpešta broji više od 330 hotela, a u jednom od popularnijih, hotelu Palazzo Zichy košta 59 eura, oko 570 kuna i to u ljetnoj sezoni.

Berlin
Prema indeksu hotelskih cijena stranice Hotels.com, Berlin je jedan od najpovoljnijih gradova s luksuznim hotelima, a prosječna cijena jednog noćenja u hotelu prošle godine iznosila je oko 1.200 kuna. Za nešto manje luksuzne hotele, cijene su još pristupačnije. Tako je istraživanje stranice Hotels.com pokazalo kako prosječna cijena noćenja iznosi 76 eura, odnosno oko 570 kuna. Radi usporedbe, noćenje u New Yorku prosječno se plaća 171 euro (1.280 kuna), u Londonu 134 eura (1.000 kuna), 114 eura u Parizu i Rimu (855 kuna).

Bruxelles

Baš kao i Varšava, Bruxelles je jedan od najboljih gradova s pristupačnim cijenama. Prema indeksu hotelskih cijena stranice Hotels.com, Bruxelles je rangiran na sedmome mjestu po cjenovnoj pristupačnosti. Osim toga, u ponudi je sve više letova za Bruxelles pa je tako Brussels Airlines uveo i neke nove direktne letove za belgijsku metropolu te je učinio još konkurentnijom i pristupačnijom.

Beč
Beč
Iako Austrija nije baš poznata po pristupačnim cijenama, Beč se može posjetiti bez puno potrošenog novca, posebice ako ga uklopite u dio putovanja. Tako se turistima često po pristupačnim cijenama nudi mogućnost da u nekoliko dana posjete Beč u kombinaciji s Budimpeštom i Pragom. Šestodnevno putovanje u tom aranžmanu koje podrazumijeva dva dana u svakom gradu dosta je povoljno, a cijene su pristupačnije u rujnu i listopadu.

Birmingham
London slovi za jedan od najskupljih turističkih gradova, a s obzirom na to da su se ondje ove godine održale i Olimpijske igre, cijene su očekivano još dodatno porasle. Prema TripAdvisoru, u britanskoj prijestolnici u vrijeme Olimpijskih igara, noćenje za dvije osobe prosječno je stajalo oko 3.040 kuna. Dobra alternativa za London je po veličini drugi britanski grad – Birmingham. Ovo povijesno urbano središte prošarano kanalima i tradicionalnim pubovima i više je nego turistički atraktivno. Birmingham je osim toga odlično mjesto za istraživanje Shakespeareova rodnog grada Stratford-upon-Avona. Cijene su prilično pristupačne, a prema stranici Hotels.com, noćenje se može pronaći od 560 kuna.