NEIZBJEŽNA POJAVA

Zašto je ženama godišnji odmor stresniji nego muškarcima?

05.07.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Ako je za suditi prema rezultatima novog istraživanja, žene doista vode glavnu riječ u svemu, pa čak i kada se radi o obiteljskom odlasku na godišnji odmor. Osim izbora destinacije, žene, tvrde znanstvenici, preuzimaju i odgovornost čuvanja putovnica i novca

Dokazano je kako žene imaju znatno bolje izražene organizacijske sposobnosti, a te svoje vještine koriste i kako bi organizirale obiteljske godišnje odmore prilikom kojih muškarci, kako pokazuje istraživanje putničke agencije Teletext Holidays, nemaju puno odgovornosti, osim slušanja naputaka svoje partnerice.

Kada je riječ o gotovo svakom aspektu planiranja i organiziranja godišnjeg odmora, od izbora destinacije, kupovine odjeće i ostalih potrepština pa do rezervacije karata, žene imaju glavnu riječ, piše Daily Mail. Muškarci u ovome slučaju nemaju puno obaveza i odgovornosti, navode znanstvenici te dodaju kako su muškarci prilikom odlaska na odmor odgovorni jedino za nošenje prtljage te vožnju obitelji do aerodroma.

Rezultati istraživanja pokazuju kako čak 43 posto žena inzistira da one čuvaju i vode brigu o putovnicama svih članova obitelji, bojeći se kako bi ih njihov suprug mogao vrlo lako izgubiti. Victoria Sanders, direktorica Teletext Holidaysa, kaže: 'Istraživanje pokazuju da kada se radi o organiziranju odmora žene i dalje čvrsto drže uzde u rukama te čak i same smišljaju nova odredišta na kojima bi se mogle odmarati s obitelji.'

Istraživanje je pokazalo i kako su žene te koje preuzimaju i brigu oko novca na godišnjem odmoru, no zanimljiv je podatak i kako se žene u pripremama za odmore znaju malo zanijeti te u šopingu potroše više od planiranog, prosječno oko 2200 kuna.

Četiri od deset žena u istraživanju su priznale i kako preuzimaju na sebe svu odgovornost oko brige za kuću prije odlaska na put, poput plaćanja računa i zalijevanja cvijeća. Istraživanje je otkrilo i kako muškarcima dolaskom na aerodrom popuštaju živci i strpljenje te počinju svojim partnericama prigovarati zbog količine stvari koje su utrpale u kovčeg, a 14 posto muškaraca ženama prigovori i zbog količine potrošenog novca.