GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA

Zašto morate posjetiti Budimpeštu?

05.07.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Budimpešta je jedno od onih mjesta koje će vas, bez obzira koliko ste ga puta posjetili, uvijek iznova oduševiti nekim novootkrivenim detaljem, a bez obzira dolazite li npr. u hladnu jesen ili vas put nanese ljeti, kad je mađarska prijestolnica nezaobilazna destinacija mnogih 'backpackera', 'kraljica Dunava' vas neće razočarati

Mađarska metropola nudi i bezbroj hotela i hostela po prihvatljivim cijenama, pa ukoliko još nemate ideju kamo biste mogli ovoga ljeta (a volite i velike glazbene festivale poput npr. Szigeta koji se održava na otoku Obudai), razmislite i o Budimpešti.

Što treba posjetiti? Budim i Pešta spojeni u jednu cjelinu čine Budimpeštu, a ukoliko želite posjetiti budimsku stranu, najlakše je doći uspinjačom (Budavári Sikló), koja će vas dovesti na Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i u kojem se nalazi Budimski dvorac, tj. Kraljevska palača. S vidikovca ćete doživjeti i najljepši pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši Lančani most

Ono što svakako morate vidjeti, a nalazi se u blizini Budimskog dvorca, Matijaševa je crkva (Mátyás-templom), poznata kao mjesto krunjenja carice Sissy za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava, prekrasan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koja su osnovala mađarsku naciju i državu. S tog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta – savršeno mjesto za fotkanje.

Zgrada Parlamenta (Országház), neogotička ljepotica, izgleda vrlo impresivno, a ako je želite posjetiti, morat ćete biti disciplinirani i poraniti da biste ulovili ulaznice. U crkvi Sv. Stjepana (Szent István) čuva se mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, a nekoliko ulica dalje nalazi se poznata sinagoga, kao i Trg heroja (Hősök tere), mjesto sagrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države. Inače, Velika sinagoga ulice Dohány sa 3000 vjernika, koliko ih može primiti, najveća je europska sinagoga i druga u svijetu, odmah iza one u New Yorku.

Ako stignete, svakako posjetite i impozantnu bolnicu u stijeni, Hospital in the Rock, u kojoj se nekad nalazilo tajno sklonište u slučaju nuklearnog rata.

Kad vam dojadi klasični obilazak, možete uskočiti u rikšu (totalno kul!), obilaziti Budimpeštu na biciklu ili pak na neobičnom vozilu trikkeu, za koje kažu da je vrlo sigurno prijevozno sredstvo.

Mađari su vrlo ponosni na svoju nacionalnu kuhinju, a bez obzira odlučite li se za maštovitu gastronomsku ponudu kakva se nudi u Bock Bistrou, koji preporučuje i Michelin Guide, tradicionalniju poput one u Kereskedőházu u obližnjem umjetničkom selu Szentendre, onu u restoranu Mátyás Pince, u kojem možete kušati nacionalna jela, ili pak u über kul mjestu Laci! Konyha!, ostat ćete zadivljeni onime što su osmislili vješti kuhari.

Ako pak sami želite naučiti kuhati neki mađarski specijalitet, možete i to. U sklopu velike tržnice ljubazno će vas osoblje uputiti kako napraviti tradicionalni gulaš i vrlo slasne palačinke. Mađarska je poznata i po svojim odličnim vinima poput tokajca (tokaji aszú), 'bikove krvi iz Egera' (egri bikavér) ili šopronskog kekfrankoša (soproni kékfrankos). Za sve vinoljupce sjajno je mjesto u kojem mogu uživati u vrhunskim vinima u luksuznom prostoru wine bar Borkonyha.

Ni ljubitelji šopinga neće ostati zakinuti pa mogu uživati u trgovinama u Váci ulici (Váci utca) ili otići u neki od brojnih šoping centara po kojima je Budimpešta poznata, poput npr. šoping centra Arena Plaza (www.arenaplaza.hu) odmah pokraj željezničkog kolodvora Keleti. Rekonstrukcijom ulice Deák Ferenc nastala je Fashion Street, 150 metara dugačka ulica visoke mode! Tamo su svoje mjesto pronašli Hugo Boss, Max Mara, Hilfiger, Lacoste, Byblos itd., a međuvremenu su se i u ulici Andrássy, na potezu oko zgrade Opere, počele nastanjivati luksuzne marke kao što su Louis Vuitton, Burberry, Gucci, Cavalli i Zegna.

Upravo u ulici Andrássy sniman je film 'Bel Ami' s Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi, a ona je 'glumila' Pariz. Naravno, zbog zgodnog glumca vladala je nezapamćena gužva u blizini seta, a upravo dok se naša novinarska ekipa nalazila u Budimpešti, na gradskim lokacijama snimao se i film 'A Good Day to Die Hard', novi nastavak serijala 'Umri muški'. Nažalost, nismo susreli Brucea Willisa.

Budimpešta sve više postaje sinonim za nezaboravan noćni provod, a osim po ljetnom festivalu Sziget, koji je proglašen i najboljim europskim velikim festivalom, poznata je i po mnogim kul klubovima.

'Čim dođu topliji dani, kao da nitko ne spava. Ljudi se samo sele iz kluba u klub. Noćni život vrlo je intenzivan, a za svaki će se glazbeni ukus naći mjesto', kaže nam naš ljubazni vodič Balázs Gyémánt.

Szimpla Kert, smješten u ulici Kazinczy na broju 48, maštovito je uređen ruin pub (maštovito preuređeni napušteni prostori) i sigurno će ostaviti dojam na sve one koji vole mjesta za izlazak s arty alternativnom vibrom. Odbačeni bicikli, plišane igračke, neobične stare lampe, komadi retro namještaja, stari radijski uređaji, kauči, fotelje, pa čak i preuređena kada, našli su svoje mjesto u tom osebujnom prostoru zahvaljujući mladim dizajnerima. Stoga ne čudi to da ga je Lonely Planet proglasio trećim najboljim barom na svijetu!

A ako se želite rashladiti pivom te proučavati memorabilije rock ikona poput Jaggerovog odijela, gitare Dimebaga iz Pantere, Slashovih hlača ili slomljene gitare Davea Mustainea iz Megadetha, možete to i u ugodnom ambijentu Hard Rock Cafea (ulica Deák Ferenc) otvorenom krajem prošle godine. Nemoguće je pobrojati sva zanimljiva mjesta toga grada koji definitivno postaje jedna od must see europskih destinacija, a bez obzira na to jeste li sretnik s neograničenim budžetom ili pristalica low budget putovanja, iz Budimpešte se, jamčimo vam, sigurno nećete vratiti nezadovoljni.