NEOTKRIVENI DRAGULJI

Malo poznata mjesta u Europi koja će vas oduševiti

29.06.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Iako putujući izvan Hrvatske najčešće ne možemo odoljeti metropolama poput Pariza ili Londona, one zbog mnoštva posjetitelja te velikih gužvi i nisu najsretnije rješenje za ljetno opuštanje. Europa je, na sreću, puna velikom broju turista nepoznatih mjesta koja će vas oduševiti i oplemeniti svojom ljepotom i jedinstvenošću

Pogledajte koja europska skrivena mjesta, regije ili gradove morate posjetiti i ne zaboravite da većina svjetskih medija u tu kategoriju svrstava upravo našu obalu i otoke.

Otok Muhu u Estoniji
Matera, Italija
Premda nepoznat većini običnih turista, ovaj prekrasan grad drevne arhitekture odavno su otkrili poznati filmski redatelji Pier Paolo Pasolini i Mel Gibson, a Francis Ford Coppola otvara svoj šesti hotel u obližnjem Bernaldu, rodnom mjestu njegova djeda. Isklesan u vapnenačkoj klisuri, ovaj grad u južnoj regiji Basilicata, na luku talijanske čizme, bio je zaboravljen dok ga umjetnici i hipiji nisu počeli otkrivati sredinom prošlog stoljeća. Na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine uvršten je 1993.

Fermanagh Lakelands, Sjeverna Irska

Okrug jezera na sjeveru Irske nije tako uštogljen kao slična mjesta u Engleskoj pa umjesto ekskluzivnih klubova samo za članove posjetitelji mogu uživati u romantičnim dvorcima iz 17. i 18. stoljeća i pogledu na planine Donegal. Za potpuno 'irsko iskustvo' posjetite sjeverno krilo zamka Crom, sjedišta grofovske obitelji starog više od 350 godina. Posjed oko utvrde savršen je za podsjećanje na irske i keltske mitove, a do dvorca ne treba više od dva sata vožnje iz Belfasta ili Dublina.

Otok Muhu, Estonija
Mali otok Muhu mjesto je na kojem ćete pronaći vodene mlinove koji su i danas u uporabi, kuće sa slamnatim krovovima i pogansku crkvu iz 13. stoljeća. Iako ima tek dvije tisuće stanovnika, ovaj otok udaljen 60-ak kilometara od Talina krasi burna prošlost. Ondje je 1227. kršćanska vojska prešla led i završila svoj pohod. Duh povijesti na ovom se otoku osjeća i danas, kao i spoj kultura od Petrograda na istoku do Danske na zapadu.

Matarranya, južni Aragon, Španjolska
Ova regija španjolski je odgovor na Toskanu. Prešarana vinogradima i rijekama, nakićena maslinicima, baštini tradiciju drevnih kraljevstava Aragona, Valencije i Katalonije. Životni ritam ovdje je usporen i ostavlja dosta vremena za duge šetnje gorjem, vožnju biciklima i posjet vinogradima. Središte svega je hotel Torre del Visco smješten u palači iz 15. stoljeća u Fuentespaldi, mjestu sa 368 stanovnika koje zbog tog hotela nerijetko znaju posjećivati pripadnici europskog plemstva. Odlučite li se izdvojiti nešto više od tisuću kuna za noćenje s doručkom u hotelu, moći ćete bez problema zamisliti da ste se probudili u novoj sezoni 'Igara prijestolja'.

Île de Noirmoutier na obali Vendée
Otok Lewis, Škotska
Daleko u sjevernom moru nalazi se mali otok Lewis, dio otočja Hebrides, ali je ustvari svijet sam za sebe. Na njemu se i dalje govori keltski (gaelic), a plaže mu izgledaju kao karipske premda je more i u ljetnim mjesecima osjetno hladnije. Ondje možete uživati u ribolovu i šetnjama, a za posjetitelje su uređene stare zgrade farmi smještenih uz more s pogledom na stjenovite uvale.

Île de Noirmoutier, Francuska
Ova prirodna destinacija na obali Vendée prepuna je raznolikog biljnog i životinjskog svijeta - na plažama, u močvarama i dinama, u šumi. Sjednite na TGV-ov vlak u Parizu i za četiri sata vožnje stići ćete u raj prepun cvjetova mimoza, čak i zimi. Lijep su prizor i brojna jedra što love vjetar u nekoj od čestih regata. Za obitelji ovo je francuski raj – fotografirajte djecu dok skupljaju kamenice i morsku sol za piknik na plaži, istražuju akvarij ili prirodni rezervat s pticama.

Lodz, Poljska
Treći po veličini grad u Poljskoj stvoren je na industrijskim temeljima, zbog čega je i nazvan Manchesterom istoka, no posljednjih godina postao je kulturno središte s kojim se može mjeriti malo gradova istočne Europe. Umjetnost u svim oblicima je posvuda: od Hollylodza, središta poljske kinematografije čija škola ima čak tri oskarovca, do Atlas Arene u kojoj će ovoga ljeta nastupiti Elton John. U ulici Piotrkowska, jednoj od najdužih u Europi, više je od 100 barova, često sa živom glazbom, te mnoštvo restorana u kojima služe fantastična poljska i židovska jela. Svi putevi na kraju vode u Manufakturu, industrijski kompleks iz 19. stoljeća pun muzeja, dućana, kina i prostora za zabavu.

Ikaria - samostan u unutrašnjosti Grčke
Ikaria, Grčka
Zahvaljujući svom udaljenom položaju, jer zahtijeva šest sati vožnje trajektom iz Atene, otok Ikaria ima svu ljepotu mirne egejske oaze, bez strke i gužve. Možda je to zbog svježeg zraka, kristalno čiste vode i dobre hrane, ali Ikarci žive misteriozno dug (i sadržajan) život. Ondašnji stanovnici imaju četiri puta više šanse dočekati devedesetu nego Amerikanci, unatoč tome što jedu mnoštvo pržene ribe s kaloričnim umacima, da ne spominjemo pušenje i ispijanje vina. Na ovom otoku zaboravite na sat jer ništa se ne događa na vrijeme i u potpunosti se posvetite užicima, kupanju i šetnji po zidinama iz 5. stoljeća prije Krista.

Formentera, Španjolska
Istina je, Kate Moss i Jade Jagger uočeni su na Formenteri, no ovaj balearski otok je još uvijek daleko od naslovnica tabloida i 'sjaja' svoje sestre Ibize. Za razliku od raja za partijanere, Formentera je ostala skrivena, ostavljajući plaže slobodnima za poslijepodnevni odmor i ispijanje koktela. Izuzetak je jedino kolovoz, kada i na tom mjestu ima zabave za sve koji se uz odmor žele i malo proveseliti.

East Anglia, Ujedinjeno Kraljevstvo

Izgrađena na trgovini vunom prije mnogo stoljeća, ova je regija otpala s turističkih karti većine putnika. Cambridge, u srcu regije, jedna je iznimka, no pogledate li iza sveučilišnih zidova obraslih bršljanom pronaći ćete mnoštvo starih pitoresknih mjesta, među kojima je i Sandringham, u kojem su ljetovali kraljica i njeni preci. Idući cesticama uz koja pasu ili prolaze stada ovaca otkrit ćete starinske gradove zaljubljenih Lavenham i Long Melford te 640 srednjovjekovnih crkava u Norfolku.