LUKSUZNI ODMOR

Hoteli na Jadranu koje vole bogati i slavni

15.06.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Hrvatska je, osim po prirodnim ljepotama i znamenitostima, u svijetu već nekoliko godina poznata i kao odredište vrhunskog smještaja. Iskustvo nas uči da upravo luksuzni smještaj, unatoč visokim cijenama, prvi nađe svoje goste, pa će najbolji hoteli i ovog ljeta biti puni bez obzira na rezultate ukupne turističke sezone

Koliko su Hrvatskoj potrebni luksuzni i elegantno uređeni hoteli, najbolje pokazuje uspjeh prvog domaćeg dizajnerskog hotela Lone koji se niti godinu dana od otvaranja smjestio se na 25. mjesto od 121 najboljeg novog hotela na svijetu, prema 'Hot List 2012' američkog časopisa Condé Nast Traveler.

Višestruko nagrađivani dizajnerski hotel Lone

Lone zapažen u anonimnoj anketi

Na temelju ocjena 41 anonimnog dopisnika, urednici su odabrali najbolje hotele, 24 restorana i 35 novih spa centara.

Ocjenama i izboru prethodilo je desetomjesečno anonimno 'inspekcijsko' putovanje Condeovih dopisnika u 172 hotela u 49 zemalja svijeta kako bi otkrili one najbolje.

Rovinjski hotel Lone u vlasništvu tvrtke Maistra otvoren je u lipnju prošle godine kao prvi dizajnerski hotel s pet zvjezdica, a u njegovu je izgradnju uloženo 320 milijuna kuna. Arhitekturu i cjelokupno uređenje interijera i eksterijera potpisuju hrvatski dizajneri i umjetnici. Hotel je smješten u neposrednoj blizini mora, okružen stoljetnom mediteranskom park šumom Zlatni rt, tek nekoliko minuta šetnje do samog centra Rovinja.

Hotel Lone lani je pohvalio i The New York Times, jedan od najuglednijih američkih listova: 'Robusno, bijelo zdanje tek je jedan od nekoliko značajnih objekata uz obalu Istre koji nude posjetiteljima prozor u sljedeću generaciju hrvatske arhitekture.'

Britanci hvale Hvar i Split

Britanski dnevnik Mirror uvrstio je hvarski hotel Rivu među top 10 hotela na Mediteranu, ističući da je savršen hotel za hipstere, pripadnike urbane srednje klase kojima glazba igra veliku ulogu u životu. 'Utonite u jednu od kutnih fotelja, srknite koktel i upijte zalazak sunca u hrvatskom odgovoru na Azurnu obalu', piše Mirror. Inače taj list Mediteran opisuje kao mjesto gdje izbor hotela predstavlja izazov, iako ga je teško nadmašiti po pitanju dobre hrane, lijepog vremena i plaža.

Spavaća soba u hvarskom hotelu Riva

Inače, hvarska Riva često je svratište dobrostojećih jahtaša. Njene sobe nisu velike, ali su bogato opremljene retro namještajem i imaju divan pogled na Paklenske otoke. Britanski list preporučuje večeru na terasi hotela odmah uz more, ili pak u restoranu Roots, koji kombinira hrvatske specijalitete s talijanskim okusima.

Guardian je, pak, među 10 najboljih europskih hotela i drugog smještaja s plažama gdje se 'godišnji odmor uistinu pretvara u užitak' uvrstio splitski apartman Terramaris Studio Brown. 'Da, ugodan je, ali ovaj apartman za tri osobe smješten u nedavno obnovljenoj staroj kući u starom dijelu grada, i to samo nekoliko minuta od plaže, ima snažnu osobnost', piše Guardian. Opisuje kamene zidove i stropove te ističe da iako je manje kvadrature, apartman sadrži sve što je potrebno za ugodan odmor.

Uz luksuzni hotel Arium i Marjan Hilton (čije se otvorenje već duže vrijeme odgađa) Split bi iduće godine trebao dobiti novi hotel s pet zvjezdica. Lanac Bluesun izgradit će hotel Dioklecijan na prestižnoj lokaciji uz more u uvali Trstenik. Zamišljen je kao resort hotel, budući da se nalazi na plaži, no nudio bi i kongresni sadržaj te wellness-spa centar na oko 3500 četvornih metara.

U Dubrovniku i dalje najviše luksuza

U gradu s najviše hotela s pet zvjezdca početkom lipnja otvoren je još jedan - Hotel Royal Princess ima 55 luksuznih apartmana koji se kaskadno spuštaju prema moru. Tu su i zatvoreni i otvoreni bazen, wellness i kongresna dvorana s 500 mjesta. Apartmani iz kojih se pruža prekrasan pogled na more smješteni su na Lapadu, nedaleko od prekrasne Ville Elite, koja je uz vilu Šeherezadu i hotel Kazbek jedna od najluksuznijih na Jadranu.

Vile u kojima odmaraju poznati iz svijeta filma, glazbe, politike, bogati ruski oligarsi i pripadnici kraljevskih obitelji mogu se unajmiti samo u cjelini, a dnevni najam stoji i do  deset tisuća eura, s obzirom na dodatne skupe prohtjeve.

Svjetski su mediji kao jedan od najpoželjnijih hotela za romantičan odmor zaljubljenih još jednom izabrali Excelsior. Uz The Telegraph i Guardian Excelsior je posebno nahvalio CNN nabrajajući poznate goste koji su u njemu odsjeli, od stare garde poput Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Sophije Loren, Catherine Deneuve, Chea Guevare i Orsona Wellesa, do Rogera Moorea, Kevina Spaceya, Stevea Buscemija, Mickeya Rourkea, Morgana Freemana i drugih.

Premda je mnogo jeftiniji od spomenutih vila, najjeftinije noćenje u Excelsioru u 'običnoj' dvokrevetnoj sobi bez boravišne pristojbe za dvije osobe početkom kolovoza košta više od 500 eura, dok je noćenje u 'suiteu' s pogledom na more gotovo četiri puta skuplje. No Excelsior je jedan od rijetkih dubrovačkih hotela koji se može pohvaliti najljepšim pogledom na Stari grad od kojeg je udaljen tek pet minuta lagane šetnje.

Luksuz smještaja na dubrovačkom području dodatno bi trebala podići i ideja jednog španjolskog konzorcija da obnovi 23 ruševna ljetnikovca i vile u Dubrovniku i okolici, koji bi nakon restauracije činili novi hotelski lanac. U restauraciju bi prvi trebali ići ljetnikovci Lazarević, Restić, Vodnica, Kaboga, Stay, Škaprlenda i Sorkočević u Rijeci Dubrovačkoj, palača na Šipanu te višekatnica u Ulici braće Andrijića u jezgri Dubrovnika. Na listi objekata poželjnih za restauraciju su i ladanjske, gospodske kuće i vile u Dubrovačkom primorju i na Mljetu.

Novost i na Kvarneru

Krajem travnja otvoren je prvi hotel s pet zvjezdica na crikveničkoj rivijeri - hotel Amabilis. Niknuo je na temeljima starog hotela Jadranka, a ima 60 postelja u 29 soba i dva apartmana, a tu su još zatvoreni bazen, prostori za welness, fitness, kongresna dvorana, sauna i mala kavana u prizemlju. Uz hotel se planira i izgradnja luksuznog noćnog kluba od 300 četvornih metara. Hotel se odlikuje dizajnerskim namještajem i jedinstvenim pogledom na more, a njegova prostrana terasa pogodna je za uživanje uz koktele. Wellness centar nudi bazen, saunu, sadržaje za fitness i solarij. U okviru objekta dostupni su teniski tereni, a hotel Amabilis nudi konferencijske sale te dvorane za sastanke.