ZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Tunis – raj za avanturiste, šopingholičare i plavuše

24.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

O strateškom geografskom i geopolitičkom položaju Tunisa, stanovništvu, zanimljivoj povijesti, arapskom proljeću, religiji, učit ćete od zanimljivih vodiča, guglati, čitati u vodičima, ali predaja iskustva proživljenih u 168 sati složit ćete se - apsolutno je neprocjenjiva, pa ćemo s vama radije podijeliti poučne savjete u čemu treba posebno uživati, kako se cjenkati i koji imidž odabrati za pustinju

O lijepi, o dragi, o slatki, all inclusivePrvi izraz koji ćete jako zavoljeti u Tunisu je svakako all inclusive. Mnogi aranžmani nude upravo takav tretman, koji u slobodnom prijevodu znači 'bolje živim nego ministar'. Nije bitno je li riječ o hotelu s četiri ili pet zvjezdica, all inclusive svuda znači isto. Uključuje doručak, ručak i večeru u glavnom buffet restoranu te razne međuobroke. Ono što goste najviše veseli je činjenica da su vam tijekom cijelog dana dostupna razna alkoholna i bezalkoholna pića točena na čaše. Pa, živjeli!

Sve plavuše u Tunisu su Shakire. Plavuše u Tunisu imaju poseban tretman, ne samo u hotelu nego i na ulici, disku, plaži... Zašto? U Tunisu je Shakira boginja ljepote. Iako je na početku to dosta zbunjujuće, brzo se navikavate na novu titulu, koja bi kod nas u slobodnom prijevodu značila da vas oslovljavaju s Branka Bebić ili Fani Čapalija. Nije loše! Shakira priča arapski, pa joj je to dodatni poen. Mnogi će vam reći da kao plavuša nećete moći mirno prolaziti kroz grad jer će vas netko od mještana non-stop pokušavati pomilovati po kosi, budući da im to donosi sreću, no kako je Tunis moderan i liberalan, i tamo je došla plava boja za kosu, pa se ne morate brinuti.

Deve kao valuta trampe i pustinjsko prijevozno sredstvo. Ukoliko ste plavuša, ponudit će više deva za vas. To shvatite kao kompliment, ali ukoliko pristanete na trampu, najvjerojatnije deve nećete vidjeti. Naime, trgovci i vodiči deva vas tako pokušavaju oraspoložiti i uvesti u razgovor. Osim laskavih ponuda nikako ne propustite jahanje deva u pustinji. Uglavnom su mile, pitome i drage, jahanje nije teško, ali pazite na uzlijetanje i slijetanje. Znat ćete o čemu govorimo...

Impresionirajte sve znanjem arapskog. Usluga u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, pa čak i u hotelima s tri zvjezdice uključuje i simpatičnog konobara koji vas pita: 'Kako si?', 'Dobro došli!', 'Kako se zoveš?' Osoblje će upijati vaše izraze poput Spužve Boba Skockanog, što će vas stvarno impresionirati bez obzira koliki ste patriot. Upravo zbog toga nemojte se sramiti okušati u svom papagajskom arapskom. Kako Francuzi i Englezi ne žele ni riječ progovoriti na arapskom, mucanje arapskog će vam donijeti barem Facebook prijatelja. I trgovci će vas drugačije doživljavati ukoliko budete znali nekoliko riječi. Zato probajte. (Čitaj po Vuku): Le bes? - Kako si?, Habibi - ljubavi, draga, aslema - dobar dan, šokram - hvala, ham du le - Bogu hvala, kadeš? - koliko?.

Savjetnik za imidž u pustinji. Za jahanje s devama srećom dobijete odjevni komplet koji će vas očuvati od sunca, pijeska i vjetra, a zbog imidža slike će izgledati zanimljivije. U pustinju nikako nemojte krenuti u nečemu neudobnom, jer morate biti gipki i ležerni. Pazite da nikamo ne idete bez zaštitne kreme za sunce, iako će vam se činiti da uopće nije vruće, navečer će koža zapamtiti vašu nepažnju. Na glavi obvezno nosite šešir, ili još bolje maramu koju možete lako naučiti vezati.

Obvezno rezervirajte izlete. Iako će vam bazeni ili plaža u hotelu izgledati primamljivo kao oaza usred pustinje, nemojte nikako propustiti razne izlete. Sve sudionike studijskog putovanja je jako impresionirala vožnja džipovima do prekrasnih oaza Chebike i Tamarze odakle se pruža očaravajući pogled na naizgled beskrajna prostranstva Sahare. U Chebiki, oko 65 km od Tuzeura, ugodna kružna staza vodi u kanjon izvan mjesta s lijepim slapom i do vidikovca s prekrasnim pogledom na staro selo i oazu gdje su snimani 'Ratovi zvijezda: Epizoda IV, Nova nada', a nakon adrenalinske vožnje po dinama doći ćete do lokaliteta Ong Jmel, svemirskog grada 'Ratova zvijezda' Georgea Lukasa, gdje se i danas nalaze kulise napravljene za potrebe snimanja. Svakako obiđite i idlični bijelo-pravi grad Sidi Bou Saidu, razgledajte Antonijeve terme i drevnu Kartagu, trogloditske kuće gdje i danas žive Berberi tradicionalnim načinom života, posjetite El Jem i jedan od najvećih rimskih amfiteatara u svijetu. Izleti nisu jako skupi, nakon viđenog moći ćete se s razlogom hvaliti drugima, a fotografije će vam zasigurno biti živopisnije nego one kraj bazena, bez obzira kakvu liniju imate.

Cjenjkanje je obvezni sport u Tunisu. Ma koliko bili neraspoloženi, vjerujte da u trgovinama fiksne cijene nećete osjetiti adrenalin i sreću kao nakon što nešto kupite u Medini. Čak i ako se ne znate cjenkati, dajte si priliku. Iako neki trgovci izgledaju napadno, u razgovoru ćete opustiti i sebe i njih. Iako će vas mamiti da uđete u svaku trgovinu, morate znati reći 'la' (ne), pa će vas pustiti na miru. Fraze poput 'Happy me, happy you', 'My friend' često se koriste, no nakon nekoliko trgovina i vi ćete rado usvojiti novi poslovni jezik. Zapamtite, niste dužni ništa kupiti, a povike poput 'Sve za jedan dinar' zanemarite, jer samo žele privući vašu pažnju.

Napojnica, tringlet, bakšiš, manča je obvezan način u Tunisu kako reći 'hvala' ili 'merci'. Kada ste nekom uslugom jako zadovoljni, ostavit ćete uslužnim djelatnicima nekoliko dinara. Svakako ćete morati odvojiti koji dinar za šofera i vodiča, no kad budete s njima prošli 2000 km u autobusu, možda ćete odmah morati skupljati i za njegov rođendan u prosincu, svadbu ili nešto treće.

Pušite šišu, jer je taj voćni duhan obvezan accessorie u Tunisu. Najbolje je imati svoj vlastiti, no ukoliko dijelite s grupom, nije strašno. Osjećate se kao da ste pripadnik neke zajednice. Najbolja poza za pušiti šišu je poluležeća, glavno je da je opuštena, bez brige i pameti.

Nakon prvog susreta s Tunisom, sigurno ćete poželjeti citirati Arnolda Schwarzeneggera s 'I'll be back!' Jamčim to izjavom svakog sudionika ovog studijskog putovanja, a njihova imena su, naravno, poznata redakciji.