Putovanja PUTOVATI ILI NE

Dilema oko putovanja u vrijeme svinjske gripe

  • Autor: G. R.
  • 30.4.2009 14:57:02
  • 30.4.2009 10:27:53

Potencijalni putnici su u dilemi - nastaviti sa svojim planovima i otputovati na željenu destinaciju ili ipak odustati od svega, jer svinjska gripa ima sve predispozicije da u kratkom vremenu preraste u pandemiju. Ne pomažu ni često kontradiktorni savjeti zdravstvenih stručnjaka, koji ni sami nisu sigurni što preporučiti

Prije nekoliko dana povjerenica Europske unije za zdravstvo, Androulla Vassiliou, u Luxemburgu je novinarima rekla da nije zabrinuta zbog mogućnosti da pandemija svinjske gripe zahvati Europu, ali je putnicima ipak savjetovala da izbjegavaju Meksiko i SAD, pogotovo savezne države u kojima su dosad zabilježeni slučajevi svinjske gripe. To je, pak, izazvalo oštre reakcije direktora Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Richarda Bessera, koji je njezine savjete ocijenio kao preuranjene.

Reuters
Uređaji koji mjere temperaturu putnika koriste se na aerodomima u Tokiju i Singapuru
Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve nacije da svoje granice drže otvorenima i da ne ograničavaju međunarodni promet te naglašava da pandemija nije neizbježna. Unatoč tim molbama, Kuba i Argentina, a nakon njih i Ekvador, prve su zemlje koje su zaustavile sve letove u i iz Meksika, a najveće kruzing kompanije otkazale su do daljnjega plovidbu brodova prema meksičkim lukama. Turističke agencije i aviokompanije širom svijeta otkazuju letove i turističke aranžmane prema popularnim meksičkim destinacijama, Cancunu i Conzumelu, piše Time.

Francuska ministrica zdravstva Roselyne Bachelot izjavila je da će od EU tražiti da se privremeno otkažu svi letovi za Meksiko, no to se, naglašava ona, neće odnositi za letove iz Meksika jer bi u tom slučaju tisuće putnika ostalo u stranoj zemlji i možda se još više izložilo virusu.

Neke su zemlje uvele mjere opreza, pa su na aerodromima u Tokiju i Singapuru na putničkim ulazima iz Meksika instalirani uređaji koji mjere temperaturu.


U vrijeme recesije i smanjenih putovanja, turistički sektor doživio je s pojavom svinjske gripe još teži udarac, upozoravaju iz Svjetske turističke organizacije. Neki zdravstveni i turistički stručnjaci slažu se u tome da zabrana letova u Meksiko neće pomoći suzbijanju bolesti jer su već zabilježeni slučajevi na različitim krajevima svijeta, a budući da se bolest širi ljudskim kontaktom sada su velike šanse da se svinjska gripa proširi bilo gdje u svijetu.

U Meksiku, državi s otprilike 110 milijuna ljudi, svinjskom gripom zaraženo je preko 2000 osoba, a zabilježeno je više od 170 smrtnih slučajeva, dok je izvan Meksika zasad oko stotinjak zaraženih. Iako se situacija stabilizirala, meksičke vlasti su, nakon što je broj smrtnih slučajeva porastao, odlučile radi prevencije i sprječavanja širenja zaraze na pet dana zatvoriti sve ustanove te su savjetovali građanima da u tom periodu ne izlaze iz kuće.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više