NAGRADNJAČA

Lufthansa vas vodi u Berlin!

08.05.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Rijetko se koja metropola može pohvaliti toliko bogatim kulturnim sadržajima kao Berlin, glavni grad Njemačke smješten na rijekama Spree i Havel. Berlin nije samo kulturno sjedište Njemačke, već jedan od najvećih kulturnih centara Starog kontinenta. A Lufthansa će omogućiti jednom čitatelju ili čitateljici da Berlin upozna iz prve ruke - u suradnji s tportalom poklanja jednu avionsku kartu za Berlin!

Osim brojnih kazališta i muzeja, u Berlinu su čak tri operne kuće: Staatsoper Unter den Linden, Deutsche Oper te Komische Oper. Za pozitivnu atmosferu i glazbeni ugođaj, tu su brojni orkestri i zborovi, od kojih se najviše ističu Berlinski filharmoničari. Službeno na području grada Berlina postoji oko 236 zborova s preko 10 000 članova. Brojka od 35 kazališta i preko 170 izvrsnih muzeja, garantira spoj kulture i zabave na ulicama grada koji spaja prošla i neka buduća vremena. Turistima iz cijeloga svijeta, posebno je zanimljiv Muzejski otok, mali otočić na rijeci Spree smješten na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine na kojem se nalazi čak pet muzeja: Stari muzej, Novi muzej, Pergamon muzej, Bode muzej i Nacionalna galerija. Najstariji muzej na otoku je tzv. Stari muzej (Altes Museum) napravljen po nacrtu najvećeg njemačkog klasicističkog arhitekta, K. F. Schinkela, davne 1830. godine. Već 1859. godine prema planovima F. A. Stülera, inače Schinkelovog studenta, dovršen je i Novi muzej (Neues Museum) u kojem se nalazi jedna od najvećih ostavština egipatske umjetnosti, a među njima i bista najljepše kraljice – Nefertiti. Posebnost Pergamon muzeju daje oltar iz grada Pergama te vrata tržnice iz drevnog grada Mileta. Godine 1904. otvoren je Kaiser-Friedrich-Museum, koji danas nosi ime Bode muzej (Bode Museum), a okuplja bogatu kolekciju kasnoantičkih i bizantskih skulptura.

Na kontroverznu prošlost njemačke metropole podsjećaju ostaci Berlinskog zida. Najpoznatiji dio zida je East Side Gallery, galerija koja predstavlja kilometar i pol umjetničkih vizija nacrtanih 1991. godine na temu zida. Preporuča se posjetiti i muzej Haus am Checkpoint Charlie gdje se nalazio najpoznatiji prijelaz iz grada u grad, države u državu, bloka u blok, iz američkog u sovjetski sektor. Muzej otkriva sudbine ljudi koji su prelazili zid. Berlinski muzeji ističu se svojom veličinom, a nazivaju ih i hramovima za obožavanje prošlosti. Jedno od mjesta koje ako ste u Berlinu svakako trebate posjetiti je Berlinska priča, muzej koji na vrlo atraktivan način pokazuje povijest grada od samih početaka do danas. Na Kulturforumu, trgu koji su zapadnjaci gradili kao opoziciju starom centru Berlina u istočnom dijelu grada gdje su se nalazili svi muzeji i kulturne znamenitosti, smjestila se umjetnička galerija nazvana Gemäldegalerie. Ova najmodernija galerija na svijetu okuplja djela neprocjenjive vrijednosti i ljepote. Među muzeje poput muzeja Pergamon sa antičkom eksponatima, treba uvrstiti i nekoliko modernih galerija, poput one izgrađene u zgradi bivšeg Hamburškog kolodvora, u kojoj su glavni eksponati prerezane domaće životinje u formalinu ili šator sa imenima svih osoba s kojima je umjetnica spavala, ali i prirodoslovni muzej s najvećim sastavljenim dinosaurom, brontosaurom.

Ljubiteljima fotografije preporučamo posjet Muzeju fotografija s velikim opusom poznatog ekstravagantnog modnog fotografa Helmuta Newtona i djelima njegove žene June, koja je fotografirala pod pseudonimom Alice Spring.

Do Berlina je najbolje doći zrakoplovom. Opcija dolaska zrakoplovom je najjeftinija, najbrža i najudobnija. Od 3. lipnja Lufthansa uvodi direktne letove prema Berlinu iz Zagreba, Dubrovnika, Splita i Zadra već od 49 eura za jedan smjer, a u cijenu su uključene sve takse i pristojbe. Karta se može kupiti već danas. Dodatno, prikazom ukrcajne propusnice, kod partnera Luhthanse putnici ostvaruju pravo na posebne popuste i druge pogodnosti. Svaki mjesec nude se nove pogodnosti što je ujedno i dodatna motivacija za posjet Berlinu.

Kartu za Berlin je osvojila Slađana Domladovac