PAZITE ŠTO RADITE!

Kako se ne osramotiti u stranoj zemlji

07.05.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Za stolom se ponašate pristojno, pridržavajući se svih pravila bontona, no vaši vas domaćini u stranoj zemlji ipak neobično gledaju. Običaji vezani uz hranu i piće razlikuju se diljem svijeta i dobro ih je upoznati kako u novoj sredini ne biste ispali neuljudni, nezahvalni ili upali u neprilike

Laktovi su vam uz tijelo i pristojno se služite vilicom i nožem, no čim niste kod kuće stvari su nešto kompliciranije. U nekim je sredinama, primjerice, hranu nedopustivo dotaknuti lijevom rukom, dok na drugom kraju svijeta u nekim situacijama čašu treba držati s obje ruke.

Upoznajte neka pravila prije nego krenete na put:

Azija

Poznavanje lokalih pravila za stolom može vas spasiti od neugodnih situacija

U Tajlandu ne stavljajte hranu u usta vilicom. Umjesto toga vilicu koristite samo kako biste hranu gurnuli do žlice. Iznimka su neka područja sjevernog i sjeveroistočnog Tajlanda u kojima se hrana tradicionalno jede rukama.

U Japanu, pak, nikada nemojte zabadati svoje štapiće okomito u zdjelu s rižom, jer to lokalno stanovništvo podsjeća na sprovode. Jedete li štapićima, između zalogaja ih trebate odložiti ravno ispred sebe paralelno s rubom stola.

Jedete li u Kini ribu, nikada je nemojte okretati, posebno ako se nalazite u južnim provincijama ili Hong Kongu. Razlog tomu je što je izraz za okretanje ribe 'dao yue' na kineskom sličan prizivanju nesreće. To bi se moglo protumačiti kao da kažete da bi se ribarski brod mogao prevrnuti. Najpraznovjerniji će Kinezi zbog toga čak donji dio ribe ostaviti netaknutim.

Ponudi li vas starija osoba pićem u Korejičašu obavezno držite s obje ruke. Na taj način starijima odajete počast, što je važna stvar u korejskoj kulturi. Nakon što s obje ruke primite čašu, okrenite glavu i otpijte diskretan gutljaj. Također, nepristojno je početi jesti dok to ne učini najstariji muškarac ili otići od stola dok on nije pojeo.

Na Bliskom istoku, u Indiji, ali i u islamskim dijelovima Afrike nikako nemojte jesti lijevom rukom, koju se povezuje s tjelesnim nečistoćama, točnije brisanjem nakon nužde. Lijevom rukom nije poželjno dodavati niti važnije dokumente, a izuzetak mogu učiniti jedino ljevaci koji se pritom ne smiju služiti desnicom.

Pijete li kavu u društvu beduina, domaćin će vam stalno dolijevati šalicu dok je, u znak da više ne želite, ne okrenete dva, tri puta.

Južna Amerika

Slična je situacija i s mesom sa žara u Brazilu. Na stolovima specijaliziranih mesnih restorana ili 'churrascaria' nalaze se žetoni ili kartoni čija zelena strana označava da ste gladni, a crvena da više ne možete jesti. Osoblje, naime, stalno kruži restoranom s različitim komadima pečene teletine ili junetine i neće vam je prestati davati dok ne vide 'crveni karton'.

Meksikanci jedenje tacosa nožem i vilicom doživljavaju snobovskim

U Meksiku, pak, ni u najotmjenijem restoranu ne smijete jesti tacose nožem i vilicom. Bojite se da ćete sve zaprljati komadima graha i iscurjele salse. Šteta, jer Meksikanci jedenje tacosa nožem i vilicom doživljavaju snobovskim, kao da hamburger jedete srebrnim priborom. Stoga budite pristojni i jedite rukama.

U Čileu, međutim, ništa, pa čak ni pržene krumpiriće nemojte jesti rukama, jer su manire tamo malo formalnije nego u drugim dijelovima Južne Amerike. Zbog toga, čak i ako bi vam nešto bilo najzgodnije primiti prstima, poslužite se vilicom. Lokalno stanovništvo u Čileu želi se čim više poistovjetiti s europskom kulturom, pa su vilica i nož za stolom obavezni, čak i kada pretjeruju.

Europa

Na tradicionalnoj fešti zvanoj supra u Gruziji nepristojno je pijuckati vino. Napitak za koji tvrde da su ga radili i prije starih Grka ispijaju tek nakon zdravica. No na njih nećete morati dugo čekati jer se, jedna za drugom, dižu vrlo često, počevši od 'sreće i zdravlja' za pretke i potomke, do ispijanja u slavu kućnih ljubimaca, automobila i strojeva.

U Italiji, pak, ne gledaju dobro na poslijepodnevno ispijanje kapučina za koji vjeruju da se treba piti samo ujutro, po mogućnosti uz slatko pecivo za doručak. Kasnije tijekom dana, kažu, može naštetiti trbuhu pa nakon ostalih obroka preporučuju popiti espresso. Također, u Italiji nije pristojno tražiti parmezan ukoliko vam ga ne ponude uz obrok. Posebno ga nije poželjno stavljati na sve vrste tjestenine, jer u nekim slučajevima Talijani to gledaju kao svetogrđe.

Francuzi, pak, ne toleriraju jedenje kruha prije obroka. Kruh se, međutim, može jesti uz obrok ili na kraju ručka ili večere uz odabir sireva.

U Rusiji nikada nemojte miješati votku, omiljeno piće koje Rusi uvijek piju čisto, izuzetak je jedino miješanje s pivom poznato kao 'jorš'. Ipak, od miješanja postoji samo jedan veći promašaj, a to je odbijanje ponuđenog pića. Poziv na čašicu znak je prijateljstva i razumno ga je prihvatiti, pa čak i ako je rano ujutro.