WELLNESS RAJ

Kakav odmor nude susjedi Slovenci

25.04.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Tražite mjesto za odmor ili aktivnosti u prirodi, liječenje ili naprosto hedonizam, ili možda sve to u istom paketu? Potragu mirno možete završiti jer se u samoj blizini granice s Hrvatskom smjestilo nekoliko takvih destinacija koje spajaju ugodno s korisnim. Dobrodošli u Sloveniju!

Prva asocijacija koju vežemo uz odmor u Sloveniji su skijališta, no 'mala zemlja za veliki odmor', kako joj tepaju, nudi mnogo više. To je jedina zemlja u Europi koja sjedinjuje alpske avanture s panonskom ravnicom i mediteranski duh s krškim krajolikom. Obitelji, samci, poslovni ljudi, avanturisti, svatko će tu pronaći nešto za sebe, no ono što će vas zbilja osvojiti pronaći ćete u ljubaznosti, otvorenosti i prisnosti ljudi. Nećete morati bacati novčić u neku fontanu da biste se poželjeli vratiti.

Činjenica da se radi o jednoj od vodom najbogatijih zemalja u Europi vjerojatno je pridonijela razvoju wellness turizma. Slovenija se može pohvaliti s gotovo 27.000 kilometara rijeka, potoka, jezera i vodopada, a posebno mjesto na mapi turističkih i medicinskih vrijednosti zauzimaju termalni i mineralni izvori.

TERME ČATEŽ
Sve za obitelj - od ekskluzivnog smještaja u dvorcu do indijanskog sela

Da biste prešli put od ekskluzivnog smještaja u srednjovjekovnom dvorcu sa svilom i baldahinom ukrašenim krevetima do izazovnih šatora indijanskog sela ili gusarskog zaljeva s plutajućim kućicama na jezeru, dovoljno je prijeći samo devet kilometara. Tih devet kilometara spaja dvorac Mokrice uređen u hotel visoke kategorije s drugim najvećim turističkim odredištem u Sloveniji, termama Čatež.

Terme Čatež, smještene 10 kilometara od granice s Hrvatskom, obuhvaćaju više od 12.000 kvadratnih metara vodenih površina, tri hotela, 430 apartmana, 490 mjesta za kampiranje kao i dvije posebne lokacije za smještaj - indijansko selo sa 25 šatora ukrašeno totemima i gusarski zaljev sa 20 plutajućih kućica na jezeru na kojima ćete odmor doživjeti sasvim drugačije. No, budući da statistika rijetko ima privlačnu moć, treba duboko uroniti u sve čari koje pruža ovaj kompleks.

Želite li se opustiti u punom obiteljskom sastavu, Čatež je idealno mjesto za vas. Samo ime terme su dobile po bajkovitom biću iz narodne predaje - Čatež je pola čovjek, pola jarac koji se ljudima prikazivao na mjestima vodenih izvora. Patuljak Čatež dočekat će vas u atriju Termalne rivijere i na oduševljenje mlađih posjetitelja ispričati priče o toplim izvorima i mjestu. Zahvaljujući i Zimskoj i Ljetnoj Termalnoj rivijeri ovdje se možete opustiti i zabaviti cijele godine. Natkrivene vodene površine s toboganima, stazom za surfanje i gusarskim brodom zabavit će vas u zimskim mjesecima, a već od kraja travnja možete uživati u Ljetnoj rivijeri, najvećem vanjskom termalnom bazenskom kompleksu u Sloveniji sa 10 bazena i vodenim parkom s igračkama za dječji užitak. I ako djecu odlučite ostaviti da se sami zabavljaju u vodenom parku, vi se možete razmaziti blagodatima wellnessa.

U hotelima Terme i Čatež opustite se uz razne vrste masaže (klasična, kineska tui-na, tajlandska, ayurvedska, refleksna masaža stopala, masaža toplim kamenjem, aromasoul i podvodna masaža) te uz posebne programe za dvoje. U sklopu Zimske rivijere čeka vas Sauna park s osam različitih sauna i posebnostima poput osvježavajućeg pilinga s ledom, kneipp krugova i nudističke terase. Ako se ne zadovoljite solarijem i brojnim kozmetičkim tretmanima, čeka vas jedinstven program - rimsko-irske kupke koje podrazumijevaju toplo-hladnu i suho-vlažnu relaksaciju koja traje 120 minuta i izvodi se individualno, u paru ili u skupinama po šest osoba.

Relaksirani tretmanima mirisnim uljima, bazenima i saunama, u roku od desetak minuta do pola sata možete biti u dvorcu Mokrice i počastiti se u posebnoj kuhinji ili zaigrati golf na atraktivnom igralištu. Da ne biste otišli samo s vodenim uspomenama, posjetite i obližnje Brežice, predivan gradić s bogatom poviješću, usko povezanom s hrvatskom, što se može već primijetiti obilaskom dvorca u kojem se nalazi Posavski muzej i jedna od najljepših baroknih dvorana u ovom dijelu Europe. Dan možete završiti istraživanjem vinskih cesta u okolici, repnica i seljačkih gospodarstava u kojima ćete najbolje i doživjeti gostoljubivost i srdačnost domaćina, nasmijati se anegdotama, isprobati sjajna vina i druge proizvode, te ispunjeni otići na spavanje.

Terme Čatež trenutno u ponudi imaju nekoliko akcija i posebnih aranžmana - vikend paket za dvije osobe koji između ostalog uključuje dva polupansiona za dvije osobe za 1500 kuna, paket za prvomajske praznike, mini mini odmor koji uključuje tri polupansiona, zatm školu engleskog jezika, kao i druge vruće ponude.

TERME OLIMIA
Raj za hedonističko uživanje najvećeg svijeta sauna u Sloveniji

Uz granicu s Hrvatskom u jugoistočom dijelu Slovenije, pored rijeke Sutle, smjestile su se Terme Olimia po mnogočemu raj za hedonističko uživanje i ugođavanje duši i tijelu. Samo obližnje mjesto Olimje osvojilo je 2009. godine titulu najljepše uređenog europskog grada u kategoriji manjih krajeva. No, prava čar wellness užitka leži u najvećem svijetu sauna u Sloveniji, u raskošnoj termalnoj ponudi, te brojnim kutcima za odmor koji vam u potpunosti pružaju priliku za bijeg od stvarnosti, svakodnevnog stresa, druženje u intimnom ili otvorenijem okruženju.

Atraktivni smještajni kapaciteti obuhvaćaju dva hotela (Sotelia i Breza), aparthotel Rosa, selo Lipa i kamp Natura. Posjetitelji su ipak najviše oduševljeni wellness Orhidelijom zbog luksuzne ponude bazena i sauna te zanimljivog i jedinstvenog arhitektonskog dizajna. Ovaj je objekt uvršten među 11 finalista ‘World Architecture Festivala’ u kategoriji ‘Holiday’ čime mu je odano posebno priznanje. Neobičan sklop bazena u ružičasto ljubičastim tonovima nudi potpuno novi svijet termalnih užitaka obogaćen otočićima za samoću, masažnim ležaljkama, gejzirima, whirpoolovima, svjetlosnom spiljom, podvodnom glazbom i koječime drugime. Od kutaka za osamljivanje ili uživanje za dvoje, preko masažnih mlazova za opuštanje, do zabavnih vodenih elemenata, u Orhideliji će svatko pronaći nešto za sebe.

Posebna su pak priča saune. Kompleks od devet različitih vrsta sauna u različitim bojama toliko je pažljivo koncipiran da će se ondje ugodno osjećati i oni koji su već navikli na ovakav vid opuštanja kao i početnici kojima je prigušenim svjetlima i zanimljivim spletom hodnika i skrivenih dijelova osigurana privatnost i mogućnost meditativnog odmora. Nakon što ste isprobali sve čari saune, možete se opustiti uz čaj na vanjskim ili unutarnjim ležaljkama, vodenim krevetima, visećim stolicama, nudističkim terasama. U ponudi sauna wellness centra Termalija možete birati između četiri finske saune, tri parne turske saune, solne saune, Laconiuma (oblik saune s grijaćim zidovima i klupama sa sporim zagrijavanjem u kojoj možete razgovarati) i Tepidariuma (grijane anatomski oblikovane ležaljke uz zvukove glazbe). Orhidelia u svom sauna centru nudi programsku parnu kupelj, parnu saunu, bio saunu, programsku finsku saunu i infracrvenu saunu, kao i niz svakodnevnih posebnih programa koje će vam uz posebno vodstvo začiniti dodatno ljekovitim terapijama algama, medom, uljem, blatom, čokoladom, jogurtom, kavom itd.

Naravno, ne treba zaboraviti spomenuti i niz drugih usluga, poput klasične i ayurvedske masaže, aromaterapije, orijentalnog rituala - hamama, masaže tibetanskim zdjelicama, anticelulitne njege i mnogo čega drugog. Kao i ostali termalni centri, i Olimia ima bogatu ponudu okolnog sadržaja. Nakon hedonističkog opuštanj, provjerite zašto je mjesto Olimje osvojilo zlatnu medalju kao najljepše uređeno europsko mjesto, posjetite minoritski samostan koji se može pohvaliti s jednom od najstarijih ljekarni u Europi ili poznati čokoladni butik Syncerus u Podčetrteku, zaigrajte golf na ljupkom privatnom imanju Amon, osvježite se šetnjom i uživajte u gastro ponudi Jelenovog grebena ili isprobajte pivo domaće proizvodnje u pivnici Haler

Želite li dožvijeti dio te atmosfere, požurite jer trenutno traju akcije i posebne ponude za prvomajske praznike, pa već za 1500 kuna možete rezervirati četiri dana uživanja, zatim aranžman za dvoje sa 50 posto popusta za drugu osobu u hotelu Breza, te wellness paketi različitih vrsta masaža i beauty tretmana.

TERME ZREČE
Spoj aktivnog odmora, kulinarskog raja i opuštajuće atmosfere

Nezaboravan doživljaj kroz sva četiri godišnja doba osigurat će vam Terme Zreče koje su se smjestile u zagrljaju gustih šuma zelenog Pohorja i servirat će vam beskrajne mogućnosti za sport i rekreaciju, za liječenje i opuštanje, kao i razne gastro avanture. Pola sata udaljene od skijaškog i sportskog centra Rogla, Terme Zreče objedinjuju aktivan odmor sa samougađanjem u ponudi bazena i wellness centra.

Nakon što se smjestite u jednom od tri hotela (Atrij Superior, Vital) ili u vilama koje nude apartmane ili sobe, možete početi istraživati kompleks. Najnoviji hotel Atrij Superior luksuzno je opremljen i zadovoljit će i one dubljeg džepa, a kako je hodnicima povezan s drugim hotelima, bazenima i wellnessom, nećete gotovo osjećati potrebu skidati se iz bademantla. A kad ste već u bademantlu, onda svakako morate provjeriti wellness ponudu Zreča. Za početak krenite s rekreacijskim bazenom, dva masažna bazena ili vodenim ležajevima, nakon čega se možete prebaciti u bogato opremljen sauna centar. Pet finskih sauna s kristalnom terapijom i terapijom bojama, dvije parne saune s dodacima mirisa pohorskog bilja i dvije infracrvene saune u potpunosti će vam opustiti tijelo, otvoriti dišne puteve, a zatim vas odvesti u bazen za hlađenje, na terasu za sunčanje i popuniti doživljaj pilingom domaćim biljkama, soli ili šećerom ili oblozima od meda. Svakako treba preporučiti Naturu, jedinstvenu masažu u Sloveniji, koja se izvodi svežnjima pohorskog bilja, dok će vaš masaža zlatnog ulja ili ona s kamenjem granitnog izvora, kao i masaža karitejevim maslacem i prirodnim pilingom odvesti do potpunog opuštanja.

U Termama Zreče posebno se ponose centrom tradicionalne tajlandske terapije gdje možete doživjeti desetak različitih vrsta tajlandske masaže, od tradicionalne i masaže sawadee, preko masaže toplim biljem i uljima te masažom stopala i dlanova, do masaže leđa protiv stresa kao i tajlandske masaže za buduće majke. Beauty centar nudi usluge njege lica, dubinske masaže lica aromatičnim uljima i vitaminskim ampulama, solarij i mnoge druge usluge. Terme Zreče nude i romantične pakete za dvoje, poput vlastite finske saune na otvorenom ili relaksacijske masaže u dvoje. Ne treba zaboraviti ni lječilište koje se nalazi u sklopu termi koje se temelji na ljekovitoj planinskoj klimi, akratotermalnoj ljekovitoj vodi, terapiji s treseti i fango oblozima te različitim rehabilitacijskim uslugama.

Sportski centar te priroda prilagođena mnogim oblicima rekreacije posebno će zadovoljiti one željnog aktivnog odmora. Jedno od većih i poznatijih slovenskih skijališta Rogla, sportska dvorana smještena samo 500 metara od hotela, teren za golf, nogometno igralište, fitness, kao i posebni programi s izradom prehrane za sportaše te stručni pregledi zadovoljit će i one najzahtjevnije. Osim Rogle u okolici se nalazi još mnogo zanimljivih izletišta pa se svakako isplati istražiti Slovenske Konjice s dvorcem Trebnik, muzej Hermana Potočnika Noordunga u mjestu Vitanje, vizionara, najznačajnijeg slovenskog raketnog stručnjaka i pionira astronautike, kao i vinariju Zlati Grič s restoranom koji ima fantastičan pogled.

Zreče do kraja studenog ove godine u ponudi ima besplatan prijevoz iz svih većih hrvatskih gradova udaljenih do 150 kilometara, last minute aranžmane koji se po osobi s neograničenim kupanjem i polupansionom mogu naći već za 280 kuna, specijalnu proljetnu ponudu za dvije osobe pri čemu druga osoba plaća 50 posto nižu cijenu, te Prvi maj u Termama Zreče

Sve ove tri lokacije imaju i državno verificirana lječilišta pa stoga ne čudi da ih često posjećuju i hrvatski sportaši za pripreme ili odmor, a zahvaljujući novoj i modernoj opremi, ljubaznom osoblju, programu prilagođenom svakoj vrsti odmora, svim željama i tipovima ljudi, slovenske su terme već neko vrijeme jedno od omiljenih destinacija hrvatskih turista. Kvalitetu usluge već godinama potvrđuju Talijani, Nijemci, Rusi, Mađari, Austrijanci, Španjolci i drugi koji biraju upravo te lokacije kako za vlastiti odmor, tako i za poslovne sastanke i druženja.